Tp-link 8901g + Siemens C2-010i + Alice ADSL Problem

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
midway
Początkujący użytkownik forum

Tp-link 8901g + Siemens C2-010i + Alice ADSL Problem

Post autor: midway »

Witam wszystkich :) ,

ponieważ w sprawach sieciowych nie czuje się zbyt mocny, postanowiłem poprosić o pomoc ekspertów :ok:

Otóż mam mały problem z podzieleniem domowego lącza ADSL Alice 16mbit. Od jakiegoś czasu pracuje w Niemczech i korzystam z usług właśnie tego dostawcy. Dostałem od nich Siemensa C2-010i takiego jak tutaj: http://213.8.106.62/broadband/netman/do ... 10_QUG.pdf .

Z Polski przywiozłem sobie Tp-linka TD-W8901G http://www.tp-link.com/products/product ... D%2DW8901G z nadzieją na podział łącza przez wifi na pare urządzeń u mnie w mieszkaniu i pozbycie się Siemensa.

Niestety chyba nie sprawdziłem zbyt dokładnie przed zakupem czy to urządzenie rzeczywiście będzie tutaj działąć... Po podlaczeniu tp linka nawet na chwile nie zapala sie dioda ADSL :gwiazdki: . We właściwościach status linii jest zawsze jako nieaktywny. Zmiana firmware również nie pomogła.

Po paru godzinach nad modemem ADSL w tp linku dałem sobie spokój i postanowiłem spróbować połączyć oba urządzenia(modem siemens + modem/router wifi tp linka) razem. Połączyłem modem siemensa z tplinkiem kablem ethernetowym, potem komputery pobrały adresy z serwera DHCP przez wifi. Każdy komputer moze pingować zarówno siemensa, tplinka jak i inne komputery bez problemów. Problemem jest natomiast, że internet działą tylko na jednym z nich :( . A dokladniej na tym, na którym uruchomiłem jakąś małą aplikacje dostępową operatora. Nie jest to problem z DNSem, ponieważ do testów używałem nie tylko adresów domenowych.

Podsumowując, czy może mi ktoś nieco pomóc aby
1) zmusić do działania w jakiś sposób modem ADSL wbudowany w tp linka
lub
2) użyć tp linka tylko jako routera wifi w połączeniu z modemem siemensa

Z góry dzięki za wszelkie rady.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Tp-link 8901g + Siemens C2-010i + Alice ADSL Problem

Post autor: wojteks »

midway pisze:Siemensa C2-010i
To jest modem na linie ISDN (Cyfrową) więc żeby go zamienić na inny modem/router to nowy musi pracować w Annex B.
W Polsce większość pracuje w Annex A (na linię analogową) i taki pewnie zakupiłeś.
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ