Nie widzę komputera w otoczeniu sieciowym

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
nnn2007
Początkujący użytkownik forum

Nie widzę komputera w otoczeniu sieciowym

Post autor: nnn2007 »

Moja stacjonarka posiada jedynie kartę sieciową przewodową. Kabelkiem RJ45 komp podłączony jest do bezprzewodowego routera. Router podłączony jest innym kablem RJ45 do modemu kablowego, który to łączy się bezpośrednio z internetem.
Laptop posiada wbudowaną kartę WiFi. Utworzyłem w lapku połączenie bezprzewodowe z routerem, za którego pośrednictwem łączy się z netem. Utworzyłem w stacjonarce (WinXP) za pomocą kreatora sieci - sieć o nazwie WORKGROUP, włączyłem udostępnianie plików i drukarek. Na lapku (Vista) włączyłem udostepnianie, wyszukiwanie sieci, udostępniłem foldery. Zarówno stacjonarka jak i lapek są w tej samej sieci o nazwie WORKGROUP. W stacjonarce widzę w otoczeniu sieciowym mójego laptopa i mogę tam zgrywać plik. Natomiast w otoczeniu sieciowym na lapku (Vista) nie widzę mojej stacjonarki. 3

Jak rozwiązać ten problem?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Nie widzę komputera w otoczeniu sieciowym

Post autor: wojteks »

nnn2007 pisze:Jak rozwiązać ten problem?
Czy w Viście możesz dodać ręcznie miejsce miejsce sieciowe (jakiś katalog udostępniony na PC). Dodaje się po IP.
Nie pomagam na PW!
nnn2007
Początkujący użytkownik forum

Re: Nie widzę komputera w otoczeniu sieciowym

Post autor: nnn2007 »

tzn? jak to zrobić?

wpisanie \\xxx.xxx.xxx.xxx\ oraz \\xxx.xxx.xxx.xxx\c$ nie działa - nie łączy

ping xxx.xxx.xxx.xxx też nie odpowiada (zarówno na lapku jak i stacjonarce)

wyłączenie wbudowanego w router firewalla nie daje nic
wyłączenie comodo firewall nie daje nic

wyłączenie konta Gościa na obu kompach - nie pomogło :(
ODPOWIEDZ