Szybka porada odnośnie opcji Blue Connect
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Szybka porada odnośnie opcji Blue Connect
Witam,
Chce podpisać umowę z Erą odnośnie usługi Blueconnect. I teraz pytanie: jakie parametry, modemy itp powinienem wybrać?
- zależy mi na prędkości (pracuję za pośrednictwem internetu)
- niekoniecznie chcę z tego korzystać przez długi czas (obecnie przez 2-3 miesiące mieszkam w miejscu gdzie innej opcji nie ma), więc gdyby była możliwość umowy na czas nieokreślony byłoby spoko
- lokalizacja to Wrocław, ul Robotnicza
Będę bardzo wdzięczny za wszelkie porady.
Pozdr.
Chce podpisać umowę z Erą odnośnie usługi Blueconnect. I teraz pytanie: jakie parametry, modemy itp powinienem wybrać?
- zależy mi na prędkości (pracuję za pośrednictwem internetu)
- niekoniecznie chcę z tego korzystać przez długi czas (obecnie przez 2-3 miesiące mieszkam w miejscu gdzie innej opcji nie ma), więc gdyby była możliwość umowy na czas nieokreślony byłoby spoko
- lokalizacja to Wrocław, ul Robotnicza
Będę bardzo wdzięczny za wszelkie porady.
Pozdr.
- kszysek
- Stały użytkownik forum
Re: Szybka porada odnośnie opcji Blue Connect
jak chcesz na 2-3 miesiace to moze zamiast pchać się z umowę z Erą może lepszym rozwiązaniem będzie SIMData z SimPlusa, płacisz 3gr za 100kB. Jeśli masz telefon ktory może robić za modem, oczywiście z EDGE lub nawet UMTS to działac to będzie naprawdę fajnie.
Umowa z Erą na czas nieokreślony jest możliwa ale wówczas zapłacisz za modem ich cenę sprzedaży detalicznej czyli okolo 1200-1500PLN.
W takim wypadku lepszym rozwiązaniem będzie kupić na allegro model bez simlocka podpisanie umowy na abonament DATA w Erze i chyba przez 12 miesięcy płacisz tylko 39PLN.
Umowa z Erą na czas nieokreślony jest możliwa ale wówczas zapłacisz za modem ich cenę sprzedaży detalicznej czyli okolo 1200-1500PLN.
W takim wypadku lepszym rozwiązaniem będzie kupić na allegro model bez simlocka podpisanie umowy na abonament DATA w Erze i chyba przez 12 miesięcy płacisz tylko 39PLN.
<| Blackberry Bold 9700 - Orange |Ipad2-3G Orange | Dell N4020 + Huawei e3131 - Orange | Hp Mini 311 | Hp t5630w Thin Client + Wimax |> To tyle 
http://speedtest.net/result/1917097660.png

http://speedtest.net/result/1917097660.png
-
Dziękuję za odpowiedź. Mam jeszcze jedno pytanie: mieszkam w centrum Wrocławia, na mapce zasięgu pisze, że jest UMTS i EDGE i nawet HSDPA, ale obawiam się, czy jak podpiszę umowę i przyniosę zestaw do domu, nie okaże się że jednak zasięg jest bardzo słaby, a co za tym idzie i jakość połączenia?
Pozdr.
Pozdr.
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
No to może byc problem.Ale możesz wziąć na próbę.Jeśli masz lapka to weż go ze soba do salonu i niech ci to uruchomią.
- tomasat
- Użytkownik forum
A dlaczego nie iPlus? Podpisz umowe na superkarte 10 i uruchom sobie iplusa, abonament wyniesie cię 70 zł i w kazdej chwili możesz zrezygnować bo umowa jest na czas nieokreślony. Ja tak mam
Motorolka v235 + Superkarta10 i iPlus
-
- Stały użytkownik forum
Jesli chcesz potestować intensywniej (ale mniej niż 1 GB miesięcznie
) - to lepiej weź "blue_connect_500 MB kontrakt bez ograniczeń". Na wjazd zapłacisz 99 zł, ale potem płacisz po 40 zł miesięcznie i w każdym czasie możesz umowe wypowiedzieć.

-
Aha, bo do tej pory nie kumałem. Czyli te opcje BlueConnect 39, 99 itd. Różnią się tylko limitem transferu, a nie prędkością połącznia?
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Zajrzyj na ich stronę tam wszystko masz opisane.Co i jak i za ile 

- klisza
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Tak.sadeek pisze:Różnią się tylko limitem transferu, a nie prędkością połącznia?
- iPlus - Motorola v235 Rz?dzi - Firefox -
-
Kupiłem Blueconnect 99 z modemem Option Icon. Działa naprawdę szybko, w internetowych testach prędkości wykazuje 1.1 Mbita. Jedyna wada to 3 gb limit, ale mam nadzieje ze Era nie bedzie slepa na to i coś poradzi :-)
-
- Stały użytkownik forum
to są ceny netto z vatem jest odpowiednio 120 zł za aktywacje i 50 zł miesiecznie?damis pisze:Jesli chcesz potestować intensywniej (ale mniej niż 1 GB miesięcznie) - to lepiej weź "blue_connect_500 MB kontrakt bez ograniczeń". Na wjazd zapłacisz 99 zł, ale potem płacisz po 40 zł miesięcznie i w każdym czasie możesz umowe wypowiedzieć.
Podłączę się pod ten temat:
Orientuje się ktoś jak wygląda sprawa z zasięgiem UMTSu i HSDPA we Wrocławiu?? Oczywiście chodzi o testy praktyczne, a nie teoretyczne.
Orientuje się ktoś jak wygląda sprawa z zasięgiem UMTSu i HSDPA we Wrocławiu?? Oczywiście chodzi o testy praktyczne, a nie teoretyczne.