Windows 7 i konta użytkowników (ograniczenia)

Zagadnienia dotyczące technice w szerokim tego pojęcia znaczeniu czyli luźne dyskusje o zagadnieniach technicznych ale nie związanych z główną tematyką forum, m.in, komputery, oprogramowanie, systemy operacyjne - techniczny Hyde-Park.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Windows 7 i konta użytkowników (ograniczenia)

Post autor: ja.michal »

Chcę na Windows 7 Home Premium zrobić dwa konta użytkowników.
Jedno to admina z pełnym dostępem.
Drugie to konto z ograniczeniami.

Jeśli chodzi o ograniczenia to mam na myśli możliwość wybrania folderu do którego może mieć dostęp (lub nie mieć dostępu) ten użytkownik jak również (i o co mi głównie chodzi) brak możliwości instalowania urządzeń peryferyjnych (pen drive) i programów bez zgody administratora systemu (przez podanie loginu i hasła czy jak to będzie, przy próbie instalacji).
Oczywiście też nadawanie praw dostępu do różnych programów i zmian ustawień np. karty sieciowej.

Próbowałem coś kombinować tak na oślep na swoim 7 pro, ale tak sobie zblokowałem wszystko, że jako administrator nie miałem dostępu do plików niektórych.

Jak możecie coś w tej materii pomóc to będę wdzięczny. Może być jakiś poradnik gdzieś, albo coś w tym stylu? Może być też pomoc na innym systemie, żeby jakoś to zobrazować.
Wszystko się przyda co pomoże to zrobić, żeby miało ręce i nogi i żebym nie wysypał systemu. ;)
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: Windows 7 i konta użytkowników (ograniczenia)

Post autor: krystianb »

ja.michal pisze:Próbowałem coś kombinować tak na oślep na swoim 7 pro, ale tak sobie zblokowałem wszystko, że jako administrator nie miałem dostępu do plików niektórych.
To masz niezły talent. Ja jeszcze tak się 7 nie bawiłem, ale na xp pewne doświadczenia mam.
Dostęp do dysku robi się poprzez wyłącznie prostego udostępniania. Pojawia się we właściwościach każdego folderu zakładka gdzie się ustawia do czego kto ma dostęp. Oczywiście to wszystko widoczne jest z użytkownika z prawami admina. Co do instalacji urządzeń, to w xp zwykły user akurat pendrive raz może zainstalować a raz nie, nie mam pojęcia gdzie to ustawia się.
ja.michal pisze:Może być jakiś poradnik gdzieś, albo coś w tym stylu? Może być też pomoc na innym systemie, żeby jakoś to zobrazować.
Zapewne z tymi poradnikami jest tak jak z tymi o optymalizacji usług, jednym działa innym się system sypie.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

krystianb pisze:Pojawia się we właściwościach każdego folderu zakładka gdzie się ustawia do czego kto ma dostęp. Oczywiście to wszystko widoczne jest z użytkownika z prawami admina.
No tak. Tak właśnie się bawiłem. Mam podział na grupy (admini i inni). Trzeba ustawić hasło na adminie, żeby opcje się pojawiły a i numer jest bo nie w każdym katalogu będą opcje zabezpieczeń działać (nie da się nic klikać).
Zrobiłem na próbę jedno konto jako testowe, odpaliłem, wylogowałem, zalogowałem jako admin i potem zmieniałem ustawienia. Zniknęły potem grupy i na koncie admina tylko widziałem sieci i się cyrk zaczął. :(

Muszę na spokojnie do tego dojść.
krystianb pisze:w xp zwykły user akurat pendrive raz może zainstalować a raz nie, nie mam pojęcia gdzie to ustawia się.
Czasem w kawiarenkach wyskakuje komunikat, że brak praw admina. Właśnie na tym mi bardziej zależy, żeby nie można było instalować sprzętu i programów.
krystianb pisze:Zapewne z tymi poradnikami jest tak jak z tymi o optymalizacji usług, jednym działa innym się system sypie.
Pewnie tak. Może w 7 dopracowali to jednak.

Popytam jeszcze kumpli z cybernetyki jak ich dorwę.

Jak ktoś może pomóc to niech pisze.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

ja.michal, generalnie takie rzeczy ustawia się w Group Policy Editor (gpedit.msc). W Home Premium go nie uświadczysz, tylko Professional i Ultimate.
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: KrissTofferr »

Niezłe są też rozwiązania sprzętowe dla ochrony partycji dyskowych - karta PCI Boot&Go
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

KrissTofferr, coś takiego odpada.

Jo_gurt, nie pocieszyłeś mnie. :(
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

ja.michal pisze:Jo_gurt, nie pocieszyłeś mnie. :(
No niestety, za te "dodatkowe" funkcje MS każe sobie płacić :/
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

ja.michal pisze:Czasem w kawiarenkach wyskakuje komunikat, że brak praw admina. Właśnie na tym mi bardziej zależy, żeby nie można było instalować sprzętu i programów.
Takie coś łatwo jest uzyskać jak się ma domenę.
Przyznam, że bez domeny się tym nie bawiłem tym bardziej, że w XP Home jest to mocno okrojone a Visty/Win7 nie mam.
Jo_gurt pisze:W Home Premium go nie uświadczysz, tylko Professional i Ultimate.
Tak samo jak nie było tego w XP Home :(
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Chyba będę coś musiał poszperać po sesji bo teraz po łebkach i z doskoku więc niedokładnie.
ODPOWIEDZ