Netgear WGR614v6 i Pentagram horNET wif PCI 802.11g

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
micsas
Początkujący użytkownik forum

Netgear WGR614v6 i Pentagram horNET wif PCI 802.11g

Post autor: micsas »

Witam.
Moja sieć składa się z:
  • Router Netgear WGR614v6 (najnowszy firmware ze strony producenta)
    Dwa komputery stacjonarne z kartami Pentagram horNET wif PCI 802.11g (chipset Ralink RT256x) najnowsze sterowniki i aplikacja ze strony Ralink.
    Laptop Lenovo z wbudowaną kartą wifi nie wiem jaką.
Problem polega na niemożności ustanowienia połączenia między routerem a komputerami stacjonarnymi z kartami Pentagram. Laptop łączy się i działa bez problemu.
Prawidłowej konfiguracji sprzętu jestem pewien. Statyczne IP z zakresu podanego w routerze 192.168.1.100 - 192.168.1.110. DHCP wyłączone, filtrowanie MAC wyłączone. Szyfrowanie WEP klucze sprawdzane kilkanaście razy.
Karty i komputery są sprawne, testowane z innym routerem i działają prawidłowo.
Sytuacja wygląda następująco:
  • Włączam komp. startuje program od Ralinka do obsługi sieci wifi, widzi moją sieć, prawidłowy ssid, kanał szyfrowanie, b.dobra siła sygnału.
    Wybieram moją sieć, wciskam "connect" następuje żądanie podania klucza wep. Wprowadzam.
    Brak połączenia.
W przypadku mechanizmów wbudowanych w WinXP proces przebiega podobnie z tą różnicą, że wyskakuje błąd z komunikatem, że wybrana sieć może być poza zasięgiem, co jest nieprawdą bo sygnał jest b.dobry.
Laptop nie ma żadnych problemów z połączeniem się z ruterem.
Dodam, że do niedawna sieć radiowa na komp stacjonarnych działała. Lepiej lub gorzej ale działała, czasem gubił sie zasięg, czasem strony wolno się wczytywały ale chodziło. Teraz bez zmian w konfiguracji przestało. Zrobiłem powrót do ustawień fabrycznych i skonfigurowałem sieć od nowa i jest bez zmian.
Czy jest coś co mogę jeszcze zrobić?
Czy to normalne, że router działa z jedną kartą a z inną nie chce?
Skąd brać pewność, że inny router będzie działał właściwie?
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
krzywyzzz
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: Netgear WGR614v6 i Pentagram horNET wif PCI 802.11g

Post autor: krzywyzzz »

A w okolicy masz dużo sieci wifi ?? Może ustawienie innego kanału w ruterze pomoże.
micsas

Jest tego trochę, nie wiecej niz 10 jednocześnie. I próbowałem różnych kanałów, bez skutku.
Awatar użytkownika
krzywyzzz
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: krzywyzzz »

A jak Ci działa sieć bez żadnego szyfrowania oraz z włączonym DHCP ? Zmień sobie szyfrowanie na WPA najlepiej.
micsas

Szczerze mówiąc tego nie testowałem. Po zresetowaniu routera do ustawień fabrycznych podłączyłem do niego laptop za pomocą kabla i skonfigurowałem od nowa, tak jak pisałem wyżej. Jeżeli sądzisz, że to cokolwiek może zmienić to sprawdzę to. Nie mogę jednak zrobić tego od ręki bo sieć znajduje się u mojej siostry a mam małe problemy logistyczne.
Tylko mam wrażenie, że to będzie strata czasu.

[ Dodano: 2010-02-05, 11:48 ]
Odkopuje, bo doszedłem do wniosku, że muszę się z tym netgearem pożegnać.
Czy routery TP-Link są godne zaufania?
TL-WR941ND - można znaleźć na allegro w okolicach 130zł.
http://www.tp-link.com/products/product ... %2DWR941ND
Przypominam, chodzi o podział łącza internetowego na 3 komputery drogą radiową, w otoczeniu gdzie pracują inne sieci wifi, od 1-2 do kilku jednocześnie.
Gdzieś wyczytałem że chipsety Atheros są lepsze do tych od Broadcoma. A widzę żę TP-Linki właśnie na nich są budowane.
Zastanawiam się tylko nad opcją TP-Linka z portenm USB do dysków twardych, czy może darować to sobie i raczej zainwestować w obudowę ze złączem RJ-45.
Przyznam, że TL-WR1043ND w cenie około 200zł jest kuszącym rozwiązaniem.
http://www.tp-link.com/products/product ... 2DWR1043ND
Nie chce mieć już więcej kłopotów z tą siecią i rozważam również Linksys aby mieć święty spokój ale czy warto?
ODPOWIEDZ