Tepsa sobie o mnie przypomniała...

Wszystko na temat pozostałych metod dostępu do internetu, czyli łącza przewodowe (TPSA, Dialog, Netia).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Tepsa sobie o mnie przypomniała...

Post autor: Patryk »

...po 2,5 roku,i po 15 miesiącach płacenia odszkodowania :hyhy: - dziś ok.godziny 16-tej pojawili się u mnie w domu monterzy z Eltela (firmy podwykonawczej pracującej "w kablach" dla TP)- z zapytaniem,czy kwestia instalacji linii jest nadal aktualna - i papierek o zbliżonej treści do podpisania,bez loga TP czy Eltela.
Panowie rzekli,że 100% pewności to oni nie mają,ale lada chwila mają ruszyć inwestycje,bo TP "dostała jakieś pieniądze" na ten cel (pewnie dopłatę do usługi powszechnej w końcu udało się z UKE wynegocjować,a poza tym mózgi się generałom dywizji w TP odblokowały),a moja sprawa kwalifikuje się do realizacji w pierwszym rzucie.
Cóż,może za rok pociągną kabel :rotfl:
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Re: Tepsa sobie o mnie przypomniała...

Post autor: Blido »

Patryk pisze:Cóż,może za rok pociągną kabel
No to moje gratulacje. To chyba dobrze prawda? ;)
Dziwne jednak że będą ciągnąć kabel a nie zwyczajnie podłączą Cię przez GSM Orange...
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Blido pisze:a nie zwyczajnie podłączą Cię przez GSM Orange...
Niestety brak u mnie zasięgu Orange (tj.bez 4-metrowego masztu i solidnej anteny,a na to TP nigdy nie pójdzie,bo to dla niej ogromne koszty i odpowiedzialność) - tylko dlatego zbieram co miesiąc 85 zł za "niemanie" telefonu :)

[ Dodano: 2010-02-04, 19:44 ]
Blido pisze:To chyba dobrze prawda?
I dobrze,i jednocześnie źle,bo przydało by się znać już jakieś terminy,choćby w przybliżeniu,coby nie trzeba było umowy na BE przedłużać.
Nieprzekraczalny termin to 10 maj - potem może się okazać,że zostanę z dwoma mobilami (60 zł lub 73,50 za Orange,wtedy już niepotrzebny + 30 zł iPlus,który tak czy siak zostaje) i 130 zł za stacjonara ;)

edit - w sumie mógłbym szukać chętnego na przejęcie umowy - w Orange nie ma obostrzeń,jak w Plusie,a 60 zł=20 GB na rok lub 73,50=35 GB to atrakcyjna oferta.
Awatar użytkownika
Oficer
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: Oficer »

A możesz mi powiedzieć na jakiej zasadzie można dostać to odszkodowanie z braku Lini telefonicznej ?
PS:I jaka jest to kwota :hyhy: .
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Oficer pisze:A możesz mi powiedzieć na jakiej zasadzie można dostać to odszkodowanie z braku Lini telefonicznej ?
Już tyle razy było pisane na ten temat...

Ustawa "Prawo Telekomunikacyjne" nakłada na operatora stacjonarnego wyznaczonego do świadczenia usługi powszechnej obowiązek podłączenia abonenta w ciągu 10-ciu miesięcy od daty złożenia zamówienia na przyłącze abonenckie.
Po upływie tego czasu operator,jeśli nie zrealizuje przyłącza,musi wypłacać niedoszłemu abonentowi za każdy dzień zwłoki 1/30 wybranego abonamentu telefonicznego.
Operatorem wyznaczonym do świadczenia usług powszechnej jest Telekomunikacja Polska S.A.,i wszystko w.w.opisane jest ujęte w regulaminie świadczenia usług TP.

Należy pamiętać,iż TP ma obowiązek doprowadzić do lokalu abonenta zakończenie sieci w postaci jednego gniazdka RJ-11,ale może wykonać to w dowolnej technologii,niekoniecznie przewodowej - np.poprzez tzw.radiodostęp GSM4Fixed,bazujący na sieci PTK Centertel.
Gdy abonent nie zgadza się na "radyjko",umowa jest rozwiązywana z winy klienta i nie ma mowy o jakimkolwiek odszkodowaniu.

Przy składaniu zamówienia na telefon w TP trzeba bardzo uważać,aby nie zostać wrobionym przez chytrych konsultantów,którzy zapewne dostali w tym temacie rozkazy ze sztabu dywizji:

-zawsze żądać pisemnego potwierdzenia złożenia zamówienia,gdyż inaczej na 9393 albo w innym przybytku obsługi klienta będą upierać się,że 10 miesięcy biegnie od momentu podpisania umowy OTR (Odroczony Termin Realizacji) - to dla nich jest "złożenie zamówienia",i basta.
A prawo i regulamin stanowi inaczej.
Traci się wtedy (a Tepsa zyskuje) zwykle jeden miesiąc,gdyż tyle zazwyczaj mija od złożenia zamówienia do otrzymania pisemka z zawiadomieniem o BMT (Brak Możliwości Technicznych) i zaproszeniem do salonu celem podpisania OTR-ki.

-w zamówieniu siłą rzeczy ujęty jest plan taryfowy,który chcemy wykupić,ale jak przychodzi do podpisywania umowy OTR,to konsultant potrafi "zapomnieć" o wpisaniu taryfy w odpowiednie miejsce,i wtedy z automatu obowiązuje plan TP "startowy",nawet jeśli zamówiliśmy "darmowe rozmowy" za ponad 100 zł,więc Tepsa w razie czego wypłaca odszkodowanie w odpowiednio mniejszej wysokości.

A,jeszcze jedno - o kasę po upływie 10-ciu miesięcy trzeba się upomnieć najlepiej osobiście w salonie TP, lub listownie (poleconym za potwierdzeniem odbioru - wzór tu: http://dl.dropbox.com/u/4497122/reklamacja_u10m.rtf ,poza tym robią problemy z przelewami na konto - wolą przekazy pocztowe,jak za króla Ćwieczka.

Jeśli już zdecydowaliśmy się na założenie telefonu radiowego w technologii GSM,to też możemy walczyć o swoje prawa - a mamy prawo do:

-usługi głosowej o odpowiedniej jakości (wskaźniki jakości dostępne są w UKE);
-niezakłóconej transmisji faksowej o szybkości min.9600 bps;
-usługi transmisji danych via modem,w tym dostęp do sieci teleinformatycznych (np.Internetu) z szybkością co najmniej około (dokładnie nie pamiętam jaki to speed UKE ustalił) 42 kbps.

Jakkolwiek z usługą POTS i faksami via G4F jest coraz lepiej,tak z transmisją danych jest kiepściutko,ba ! praktycznie nie działa.
Od święta modem połaczy się z szybkoscią 9600 bps,a po kilkunastu sekundach zrywa.
Z tego tytułu należy się 50% rabat na abonament,który jest do wyegzekwowania po ciężkich bojach,z pomocą UKE i rzecznika praw konsumenta.

Poza tym obligatoryjnie każdemu abonentowi GSM4F należy się rabat za zużycie energii elektrycznej - w końcu terminal jest podłączany do naszego gniazdka.
Tepsa nalicza go dopiero po wysłaniu odpowiedniego pisemka,a jest to kilka PLN.

To chyba wszystko... ;)
Ostatnio zmieniony 2010-08-26, 16:04 przez Patryk, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Oficer

A co jeśli w BOK zaproponuje mi internet np: CDMA a ja już ten interent np: mam? A i jaką ty kwotę dostajesz od TP?.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Oficer, powszechna usługa i to płacenie kary dotyczy tylko telefonu.
Awatar użytkownika
Oficer

Aha dzięki muszę się dowiedzieć trochę zanim zacznę z nimi gadać na poważnie :hyhy: .
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Oficer pisze:A i jaką ty kwotę dostajesz od TP?.
Kwota,którą płaci mi TP jest wymieniona w moim poprzednim poście :]
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

Oficer pisze:Aha dzięki muszę się dowiedzieć trochę zanim zacznę z nimi gadać na poważnie :hyhy: .
Najpierw upewnij się czy nie ma u Ciebie zasięgu Orange. Jeśli jest, nie masz po co zawracać sobie głowy. Podłączą Ci stacjonara przez radiodostęp GSM i po sprawie.
Awatar użytkownika
Oficer

Mam właśnie zasięg orange :rotfl: i dzwoniłem wczoraj i lipa powiedziano mi że nie ma umowy 10 miesięcznej ale cóż poradzę sobie i bez tp .
ambor20
Użytkownik forum

Post autor: ambor20 »

Dołączę się bo o mnie też sobie nagle przypomnieli już dawno ich olałem a tu Pan przynosi pisemko czy jestem dalej zainteresowany :hurra: Może jakiś znawca tematu powie czy coś się zmieniło w nastawieniu tepsy :cfaniak:
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

A no zmieniło. Ja zmieniałem dwa abo i zakładałem neo teraz i wszystko ładnie szło. Wszystko jak chciałem w zamówieniu. Na drugi dzień gość od neo dzwonił dwa razy (wreszcie się nauczyli, żeby z zastrzeżonych nie dzwonić) i babka od taryf głosowych.
szwed11
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: szwed11 »

W połowie kwietnia otrzymałem e-maila od UKE że w w m.in w mojej miejscowości zostanie zdjęta PCM-ka (e-mail w załączniku) wraz z końcem czerwca. Pod koniec kwietnia wysłałem pismo do TP aby zdjęli PCM-kę (bo myślę sobie że pismo to pismo). Dziś przyszedł gościu z TP/Orange i proponował internet mobilny(CDMA). Powiedziałem że nie jestem zainteresowany. Przy wyjściu zapytałem się kiedy zdejmą PCM-kę - odpowiedział że najwcześniej w 2015r. jeśli będą fundusze z Unii. Obecnie nie opłaca się im to. Czy warto zgłosić się do UKE?
alias
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: alias »

Gwoli wyjaśnienia - Ty masz te PCM'kę radiową czy na kablu TPSA?
szwed11
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: szwed11 »

PCM-ka na kablu. Mam 200m do centralki
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

alias pisze:Ty masz te PCM'kę radiową czy na kablu TPSA?
PCMka radiowa ? :szok:
Łukasz007
Użytkownik forum

Internet

Post autor: Łukasz007 »

Witam. Mam problem i jednocześnie pytanie jak zgłosić proźbę podpięcia mi neta neostrade już miałem 256 ale podziałała 2 tygodnie i nic :dobani: , do centrali mam 8km . Pomocy co mam zrobić????
Awatar użytkownika
paweliplus

Post autor: paweliplus »

Łukasz007 pisze:już miałem 256 ale podziałała 2 tygodnie i nic
To znaczy co się działo ? Może u Ciebie nie można mieć większej prędkości, bo masz daleko do centrali i stare kable.
Radiówka 5 Mb/s
ping ~ 20ms
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Łukasz007 pisze:do centrali mam 8km
Złożyć wniosek o downgrade do 128 kbit/s i o ulgę w opłacie abonamentowej za 256 kbit (dlatego, że neo 128 nie jest już sprzedawana i w systemie musi widnieć 256).
Łukasz007
Użytkownik forum

Internet

Post autor: Łukasz007 »

Było 256 kb/s ale po 2 tygodniach się skończyło dobre :/ . Wiem że nie ma jakiś urządzeń które zwiększają zasięg bo nie opyla się neostradzie montować ich na dużych odległościach tak jak np. na wsi .Wiem że jest net tylko do 5 km od centrali.
Ostatnio zmieniony 2010-05-19, 08:12 przez Łukasz007, łącznie zmieniany 1 raz.
alias
Stary wyga bezprzewodowy

Patryk pisze:PCMka radiowa ? :szok:
Jak najbardziej, jeszcze ładnych parę lat temu miałem taką w swojej okolicy. Wisiała na słupie po drugiej stronie rzeczki i obsługiwała 4 abonentów. Straciła rację bytu kiedy zaczął się bum na pasmo 2,4GHz bo w ty paśmie ona właśnie pracowała. Antena była typu Yagi w polaryzacji pionowej i miała własny wbudowany akumulator. Cała skrzynka była wielkości mniej więcej pudełka od butów kozaków.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

alias, o ś.p. SRDA (Stacjonarny Radiowy Dostęp Abonencki) piszesz.
Trudno to nazwać PCMką...

I to miałeś rzadko spotykaną wersję "mini" tego systemu :ok: - normalnie to się całe wioski tym telefonizowało.
alias
Stary wyga bezprzewodowy

No u mnie to nazywali potocznie PCM-ką radiową.

A swoją drogą to na całą wieś i taka mogła taka wystarczyć jak we wsi były dwa telefony na krzyż (jeden u sołtysa i drugi u badylarza). :D
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Nie, to były moduły nawet z z kilkudziesięcioma portami, wielkości dzisiejszych szaf ONU, lokalizowane zwykle na (w) jakimś budynku użyteczności publicznej.
Ba ! Był też stosowany system w pełni cyfrowy, którym po radiu 2.4 GHz leciało łącze E1, a do abonentów po miedzi ISDN (taka zabawka mogła w razie padu linku radiowego komutować połączenia między abonentami podłączonymi pod ten sam moduł i co najlepsze, wtedy były one za darmo, tak samo jak na niektórych dzisiejszych urządzeniach RSM - jak padnie transmisja światłowodowa, to można dzwonić po sąsiadach za friko).
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Patryk pisze:jak padnie transmisja światłowodowa, to można dzwonić po sąsiadach za friko
Tylko trzeba chyba wiedzieć jak. :hyhy:
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

ja.michal pisze:Tylko trzeba chyba wiedzieć jak.
Raczej "kiedy" ;)

W temacie - sprawa się rozkręca, właśnie odwiedził mnie projektant i szkicował sobie wstępny projekt przyłącza - 180 m, dwa slupy trzeba postawić - na szczęście jeden na moim terenie, więc jeden kłopot z głowy :)
Jest wola inwestycji ze strony Tepsy, skoro już projektantów przysyłają (przedtem były dwa wywiady techniczne) :ok:
ODPOWIEDZ