Doradźcie jaką antenę wybrać.

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
pyrdke
Użytkownik forum

Doradźcie jaką antenę wybrać.

Post autor: pyrdke »

Witajcie

Motam się między wyborem anteny dookólnej a kierunkowej. Mieszkam w dość dużej aglomeracji (Poznań) i koło siebie mam co najmniej dwa BTS-y Play-a, na tej antence (tylko się nie śmiejcie, bo ciężko to nazwać anteną) LINK łapię sygnał na poziomie 16 do 25% mierzonych w programie TNI z dwóch BTS-ów (3045 i 3049). Po zamontowaniu tejże "antenki" przestało mi zrywać połączenia i nawet ściągnąłem sobie wczoraj LOST-a :super: Jako starzy wyjadacze wypowiedzcie się czy warto kupić antenę kierunkową, i skierować ją na jednego BTS-a, czy lepiej jakiegoś dookólnego bata.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Re: Doradźcie jaką antenę wybrać.

Post autor: sp6huk »

Witaj.
pyrdke pisze:Motam się między wyborem anteny dookólnej a kierunkowej.
Kierunkowa,
pyrdke pisze:Mieszkam w dość dużej aglomeracji (Poznań) i koło siebie mam co najmniej dwa BTS-y Play-a,
Napisz przy jakiej ulicy mieszkasz, to sam dokładnie sprawdzę jak to wygląda u Ciebie,
pyrdke pisze:Jako starzy wyjadacze wypowiedzcie się czy warto kupić antenę kierunkową, i skierować ją na jednego BTS-a, czy lepiej jakiegoś dookólnego bata
Tak, warto kupić antenę kierunkową, chociażby z uwagi na to, że ustawiając ją w innym kierunku, możesz korzystać z innego, wybranego przez siebie node B, a na dookólnej będziesz łapał z tej stacji bazowej, z której masz najmocniejszy sygnał. Poza tym, to anteny kierunkowe sprawdzają się o wiele lepiej. Powiedz jeszcze w jakim mieszkasz budynku, które piętro, czy będzie możliwość ustawienia anteny w kierunku stacji bazowej ?
pyrdke
Użytkownik forum

Tu dokładnie mieszkam LINK zabudowa to domki, jestem troszkę w dołku, ale myślę że jak wejdę na dach to będę widział co najmniej jednego BTS-a, no i z tym ustawianiem w odpowiednim kierunku to będzie ciężko :( jak wywalę na dach to klops, a przecież nie będę kupował obrotnicy.

No i ostatnia sprawa, panel czy Yaga?
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

pyrdke pisze:Tu dokładnie mieszkam LINK zabudowa to domki,
Podaj dokładną ulicę, bo na mapce nie jest zaznaczone, gdzie mieszkasz :],
pyrdke pisze:no i z tym ustawianiem w odpowiednim kierunku to będzie ciężko
Na dachu przy kominie będzie problem ? Niby jaki ? Ustawisz sobie antenkę w odpowiednim kierunku, i tyle, coś stoi na przeszkodzie ?,
pyrdke pisze:jak wywalę na dach to klops, a przecież nie będę kupował obrotnicy.
Ale po co Ci to ? Przecież raz ustawia się antenę, jak wszystko będzie OK, to nic nie ruszasz więcej,
pyrdke pisze:No i ostatnia sprawa, panel czy Yaga?
Panelowa.
pyrdke
Użytkownik forum

W samym centrum mapki, Lęborska :]

Więc ustawić się na jednego BTS-a i cześć?
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

pyrdke pisze:W samym centrum mapki, Lęborska :]
Wybacz, ale nie mam zaznaczonego centrum mapki, i skąd Mi wiedzieć, że ty mieszkasz w "centrum mapki",
pyrdke pisze:Więc ustawić się na jednego BTS-a i cześć?
Dokładnie, a jak inaczej ? Powiedz jeszcze czy nie ma przeszkód na drodze do node B, który znajduje się przy ul. Wirchowej 1a ? Możesz też próbować ściągnąć sygnał z ul. Bukowskiej 285. Powiedz mi, jeszcze jak długi kabel jest Ci potrzebny ?
pyrdke
Użytkownik forum

Dopiero jak wejdę na dach to będę mógł napisać więcej, póki co to będę się męczył na tym co mam :D Myślę że w 10 metrach kabla się zmieszczę. Ze względu na ukształtowanie terenu z Bukowskiej będzie ciężko. Mam niby pod nosem BTS-a na Białośliwskiej, ale coś mi się wydaje że jego jeszcze fizycznie nie ma.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

pyrdke pisze:Mam niby pod nosem BTS-a na Białośliwskiej, ale coś mi się wydaje że jego jeszcze fizycznie nie ma.
Dokładnie, ten node B, jest jeszcze nie aktywny. Jeżeli aż tak bardzo Ci nie zależy, to możesz poczekać, może w niedługim czasie go uruchomią, a może i nie :D Więc zdecyduj, szukamy anteny kierunkowej, czy nie ?
pyrdke
Użytkownik forum

No ok szukamy, jak tylko śniegi puszczą zabiorę się za montaż :D
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

A więc, jeżeli najbliższa stacja bazowa (już działająca) znajduje się w odległości ok. ~1600 metrów, i do tego doliczyć minimalne przeszkody terenowe, i tłumienie sygnału na 10 metrowym kablu, to wydaje Mi się, że trzeba by zaopatrzyć się w antenkę, o zysku 15 dBi, np. TAKĄ od Bestpartnera, lub TAKĄ od Cybertecha. Oczywiście, możesz przy pomocy tejże anteny próbować łapać sygnał z bardziej oddalonych node B, umieszczonych w innym kierunku, mogą być np. obciążone w mniejszym stopniu itp. Napisz Mi jeszcze aktualne dane z TNI stacji bazowej, z której korzystasz. Skopiuj najlepiej wszystkie dane. Masz Huawei E156G ?
pyrdke
Użytkownik forum

Tak Huawei E156G, TNI

Miałem ten panel z Cybertecha na jeden dzień od kolegi, wisząc na oknie poprawił sygnał do 35%.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

pyrdke pisze:Miałem ten panel z Cybertecha na jeden dzień od kolegi, wisząc na oknie poprawił sygnał do 35%.
A przynajmniej kierowałeś antenę w kierunku node B, jeżeli nie to nie dziwne, że tak mała poprawa.

Co do sygnału to otrzymujesz go właśnie z biurowca przy ul. Wirchowej 1, a więc jak coś to najlepiej kierować antenę w tamtym kierunku.
pyrdke
Użytkownik forum

Inaczej, 35 to było minimum, czasem nawet ponad 50, nie mogłem skierować bezpośrednio na stację bo akurat dom sąsiada mi przeszkadza. Łapię Wichrową i Rolną z Baranowa (na tej mojej antence) ale powiem Ci że w dzień z tego 3045 jest masakra, tam jest biurowiec, więc myślę że jest mocno BTS obciążony. Wieczorkiem i w nocy net śmiga aż miło :D nie jest to wprawdzie 6 Mbit które miałem z kablówki mieszkając w blokach ale nie mam powodów do narzekania ;) Więc wszystko jasne, jak tylko się zrobi stabilnie na dachu no i oczywiście kupię antenkę idę walczyć :D :D :D
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

OK, czyli wszystko już wiesz ;) Jeszcze niech dom sąsiada nic Ci nie zasłania, jak wejdziesz na dach, a będzie wszystko w porządku.
pyrdke
Użytkownik forum

Na 100% nie będzie ;) mam jedną kondygnację więcej :D
Rzuć okiem jeszcze na taki panel LINK

Dzięki za pomoc ;)
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

pyrdke pisze:Na 100% nie będzie ;) mam jedną kondygnację więcej :D
No to dobrze,
pyrdke pisze:Rzuć okiem jeszcze na taki panel LINK
Jakiś Allegrowy, i do tego drogi szmelc (jednym słowem nie wygląda to najlepiej, w działaniu z pewnością tak samo), rozważ zakup pomiędzy dwiema antenkami, które Ci zaproponowałem, są już sprawdzone i sprawują się bardzo dobrze :ok:
szmitz
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: szmitz »

Maksimum zyku z anten allegro to maksimum strat dla twego portfela bo cena korzystna = minimalny lub brak zysku z anteny nawet kabel od nich to szmelc bo jakość jego wykonania jest niska a nawet można mieć mniej zysku niż na samym modemie .

Wiem bo byłem zakładać antenę z all. mojemu kumplowi z klasy i miał straty więcej niż sam modem odbierał sygnału . Ostatecznie tam odał a kupił bestpandera .

[ Komentarz dodany przez: krystianb: 2010-02-06, 00:27 ]
<font color=orange>Poprawa pisowni.</font>
Ostatnio zmieniony 2010-02-06, 00:27 przez szmitz, łącznie zmieniany 1 raz.
Netia 2Mb/s. :)
Router:D-Link DIR-655 + Modem : D-Link DSL-320T i E3131, 12.9.2013 3G Networks
ODPOWIEDZ