Internet w warsztacie
Moderator: Moderatorzy
- J-23
- Stały użytkownik forum
Internet w warsztacie
Witam!
Mam internet w domu i chciałbym przez wifi udostępnić sobie go do warsztatu okolo 200 m.
Planuje zrobić to tak.
Serwer ( Stary komputer 466 mhz 64 mb ram ) W nim by była karta wifi i karta lan . Kartą wifi bym odbierał neta a karta lan udostępniał do rutera. Router wifi by udostępniał neta w warsztacie. Czy taki plan jest możliwy do zrealizowania? W jaki sposób mógł bym udostępnić internet z serwera do routera ( Jakie ustawienia).
Pozdrawiam
Mam internet w domu i chciałbym przez wifi udostępnić sobie go do warsztatu okolo 200 m.
Planuje zrobić to tak.
Serwer ( Stary komputer 466 mhz 64 mb ram ) W nim by była karta wifi i karta lan . Kartą wifi bym odbierał neta a karta lan udostępniał do rutera. Router wifi by udostępniał neta w warsztacie. Czy taki plan jest możliwy do zrealizowania? W jaki sposób mógł bym udostępnić internet z serwera do routera ( Jakie ustawienia).
Pozdrawiam
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Re: Internet w warsztacie
A do czego Ci ten serwer miałby służyć ? Rozumiem, że w warsztacie ma też być internet po WiFi, czy może po kablu ? Ile komputerów chcesz podłączyć do sieci ? Twój projekt jest zagmatwany, i do tego pakowanie się w niepotrzebne koszty. Łącze o jakiej przepustowości chcesz przesłać ? Ma być to zbudowane w 5 GHz, czy 2,4 GHz ?
- J-23
- Stały użytkownik forum
W warsztacie internet po wifi i po kablu, potrzeby do serwisowania i do testów. Czemu uważasz że jest zagmatwany i jest to pakowanie się w nie potrzebne koszty?
Czego nie rozumiesz?
Pytałem czy jest możliwość odbioru wifi przez komputer kartą wifi i udostepnienie przez karte lan do rutera. Jeżeli tak to jak...? System to windows xp
Czego nie rozumiesz?

Pytałem czy jest możliwość odbioru wifi przez komputer kartą wifi i udostepnienie przez karte lan do rutera. Jeżeli tak to jak...? System to windows xp
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Ja bym to zrobił tak: W budynku A i B stosujesz AP, do AP w budynku B podłączasz kablem router do którego podłączasz komputer stacjonarny przez kabel lub bezprzewodowo, przez WiFi. Jeżeli przez WiFi to lepiej by było zastosować jakiś AP/router do "odbioru" sygnału, jeżeli jest to starszy komputer, niżeli stosować kartę WiFi.
Coś takiego:

Coś takiego:

- J-23
- Stały użytkownik forum
Tak, masz racje. Tylko że stosując "serwer" chciałem uniknąć kosztów . AP troche kosztuje.
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Przecież teraz AP TP-LINK'a, czy nawet Ovislinka są bardzo tanie. A brałeś pod uwagęw to, że taki serwer pobierałby więcej prądu niż AP ?J-23 pisze:AP troche kosztuje.
- J-23
- Stały użytkownik forum
Więc ile może kosztować najtańszy AP?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Nawet 65zł tp-link.
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
~75 zł, np. TP-LINK TL-WA501G, a jeżeli coś lepszego to Ovislink WL-5460 AP V.2J-23 pisze:Więc ile może kosztować najtańszy AP?
- J-23
- Stały użytkownik forum
Zgadza się tylko że ten komputer mam za free. Czy istnieje możliwość skonfigurowania takiego zestawu jak wcześniej mówiłem? Z góry dzięki 

- Blido
- Guru bezprzewodowy
Komputer w takiej konfiguracji sprzętowej będzie pobierał jakieś 80-90W. Jeśli ma działać 24h na dobę to wyjdziesz na tym jak Zabłocki na mydleJ-23 pisze:Zgadza się tylko że ten komputer mam za free.
![:]](./images/smilies/splash.gif)
- J-23
- Stały użytkownik forum
Czyli w sumie lepiej kupić AP. ;D ( Komputer miał by działać tylko wtedy jak bd w warsztacie.)
Pozdrawiam
Pozdrawiam