Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.
Witam Mam takowy problem, uzywam iplusa simdata w E220 i bardzo trudno jest mi zlapac EDGE (czasem zaskoczy na pare chwil) wg tego co patrzylem TNI to lapie mi zasieg z duzo bardziej oddalonego nadajnika (lac 11033 CID 25421 ). Dodam ze mieszkam w dosc newralgicznym miejscu gdyz nawet telefon ma czasem klopoty z zasiegiem Zastanawiam sie nad dolozeniem zewnetrznej anteny ewentualnie zmiana modemu gdyz taka predkosc mnie zupelnie nie satysfakcjonuje. W odleglosci okolo 12 km smiga 3G na pewno . Prosze o porady i z gory przepraszam za chaotyczne opisywanie
[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2010-02-05, 15:11 ]
<font color=orange>Poprawa pisowni.</font> Zapoznaj się z Regulaminem i Netykietą, za posty wymagające poprawek ortograficznych/bełkot ryzykujesz ostrzeżenie.
Ostatnio zmieniony 2010-02-05, 15:10 przez karolo986, łącznie zmieniany 1 raz.
karolo986 pisze:dodam ze mieszkam w dosc nefralgicznym miejscu gdyz nawet telefon ma czasem klopoty z zasiegiem
Jaka to jest dokładnie miejscowość ?
karolo986 pisze:zastanawiam sie nad dolozeniem zewnetrzej anteny ewentualnie zmiana modemu gdyz taka predkosc mnie zupelnie nie satysfakcjonyje.
Przydała by się antena zewnętrzna z pewnością, tylko za tym idzie też zmiana modemu, bo żeby podłąłczyć do E220 antenę, trzeba by go nieco przerobić,
karolo986 pisze: w odleglosci okolo 12 km smiga 3G na pewno
Jeżeli mieszkasz na terenie pagórkowatym, gdzie są liczne przeszkody to na 3G nie licz. Sprawdzałeś może czy teraz łapiesz 3G z plusa, na zewnątrz budynku ? Ale jakoś czarno to widzę, jeżeli nawet EDGE'a nie możesz złapać.
A sprawdzałeś czy łapie EGDE'a jak wsadzisz kartę do telefonu ? Jaki masz telefon ?
[ Dodano: 2010-02-05, 11:15 ]
A więc już wiem na czym stoimy
W Baranówku, zasięg Plusa jest na pograniczu GPRS/EDGE, ale żeby odbierać EDGE'a musiałbyś kupić antenę i wycelować ją w kierunku Wojnowic, gdzie znajduje się najbliższy BTS Plusa (~4 km), jeżeli wszystko zrobisz jak należy, to powinieneś złapać zasięg tej technologii. Ale czy będzie to działać stabilnie, to nikt Ci nie powie. Jeżeli moc sygnału będzie wystarczająco dobra, a BTS nie przeciążony to twoje osiągi mogą być zadowalające, jak na technologię, jaką jest EDGE.
Nic nie ciąć, nie lutować, konektor podłączasz do tego "pipsztoka" co zaznaczyłem na czerwono, na zdjęciu. Do konektora podłączasz złącze antenowe i wszystko.
sp6huk pisze:OK Do tego potrzebny Ci jest TAKI konektor.
sp6huk pisze:Nic nie ciąć, nie lutować, konektor podłączasz do tego "pipsztoka" co zaznaczyłem na czerwono, na zdjęciu.
Nie nie nie i jeszcze 1000xnie. To nie jest złącze u.fl. Nie pasuje do niego ten konektor. Nie da się go podłączyć. Tam jest coś w rodzaju odwrotności stożka w który wchodzi bolec. Jest to złącze serwisowe.
Gdzieś kiedyś ktoś znalazł pasujący konektor, to kosztował więcej niż teraz modem ze złączem antenowym.
sp6huk Radzę zapoznać się z całym wątkiem, to wyjdzie to co mówię.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
krystianb pisze:Nie nie nie i jeszcze 1000xnie. To nie jest złącze u.fl. Nie pasuje do niego ten konektor.
Kurde, co jest grane ? Przecież kiedyś polecałem gościowi jednemu ten sam sposób (tylko do 3G), kupił taki sam konektor, do tego antenę i twierdzi, że wszystko hula Ale rzeczywiście, niby to jest mini u.fl. to jak mu to działa
szmitz pisze:Ja łapałem z 10 km 3G i nawet 1.2 Mb/s podchodziło . Zależy od ukształtowania terenu .
W jakiej sieci ? Bo to też ma znaczenie. Kolega do najbliższego node B 3G ma ~12-13 km. A patrzyłeś, jak wygląda sytuacja z zasięgiem, na mapce poglądowej, nie wygląda to najlepiej, więc wg. mnie szanse na stabilne 3G z Plusa są znikome.
krystianb pisze:Nie pasuje do niego ten konektor. Nie da się go podłączyć. Tam jest coś w rodzaju odwrotności stożka w który wchodzi bolec. Jest to złącze serwisowe.
Czyli musze kupic dowolny kabel ze zlaczem sma i lutowac dobrze pojmuje???
Zalezy mi na stabilnym EDGE ale bede probowal celowac w Btsa z 3G podziele sie opinia jak juz ogarne te przerobki
Na chwile obecna mam tak sygnal wg TNI -59dBm 87% CSQ 27 ale zazwyczaj mam okolo 69dbm i 40%
karolo986 pisze:Czyli musze kupic dowolny kabel ze zlaczem sma i lutowac dobrze pojmuje???
Najlepiej zrobić sobie taki zestawik na FME, czyli kabel antenowy ze złączem żeńskim i do tego konektor uniwersalny z drugiej strony z FME męskim. Wtedy jak zmienisz modem to bez problemu dokupisz konektor.
Na egde możesz próbować najpierw przykeić ww konektor uniwersalny bezpośredni do anteny modemu po zdjęciu obudowy, jak nie da dobrych rezultatów to wtedy nóż i lutownica wchodzą do gry.
[ Dodano: 2010-02-06, 18:45 ]
karolo986 pisze:Zalezy mi na stabilnym EDGE ale bede probowal celowac w Btsa z 3G
Oj tak się nie da, albo kupujesz antenę na edge (czyli 900MHz) albo na 3g (czyli 2100MHz)
karolo986 pisze:No wiec kupuje to klik i antene klik przepraszam za metlik w temacie ale trudno łapie to wszystko
Znów namieszałeś, chcesz kupić antenę ze złączem N i pigtal ze złączem sma, nie złożysz tego do kupy.
[ Dodano: 2010-02-07, 02:01 ]
Miałem na myśli przykładowo coś takiego http://www.allegro.pl/item901960060_uni ... ejony.html (jak przyłożenie do anteny nie zadziała, to ucinasz ten placek rozdzielasz rdzeń od ekranu i odpowiednio lutujesz, do tego antena z złączem tego samego rodzaju http://www.dipol.com.pl/antena_gsm_20-e ... _A7026.htm