Bardzo słaby upload gdy jest właczony laptop

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
0rz3h
Początkujący użytkownik forum

Bardzo słaby upload gdy jest właczony laptop

Post autor: 0rz3h »

Witam, mam problem, mam internet radiowy podpisana umowe na prędkośc 2mb/1mb
Ogólnie wszystko działa cacy tam czasem jak to w radiówce na chwile spadnie prędkośc ale jestem raczej zadowolony, ale nie w tym sęk.
Chodzi o to że mam dzielone przez router predkosc na laptopa, i gdy ktoś zacznie używac internetu na laptopie powinienem miec u siebie predkosc gdzies o polowe mniejsza czyli 1mb/0,5mb i na laptopie mniej wiecej tak samo, ale tak nie jest bo u mnie wtedy download jest mniej wiecej na poziomie 500-600kb, a upload strasznie spada (około 120kb/s)
Czy jest jakiś zeby u mnie na kompie stacjonarnym zwiekszyc transfer ?
Dziękuje i Pozdrawiam.

btw. Jeśli pomyliłem działy to proszę o przeniesienie :]
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Bardzo słaby upload gdy jest właczony laptop

Post autor: Jo_gurt »

0rz3h, z jakiego sprzętu korzystasz jeśli chodzi o sieć?
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Post autor: sp6huk »

A przypadkiem na laptopie nie jest nic w tym czasie pobierane i wysyłane, jakieś aktualizacje, p2p itp. ? Zainstaluj na laptopie przynajmniej NetMeter'a i sprawdź czy coś pobiera i wysyła ? Jeżeli nie masz zrobionego podziału łącza to nie będzie to wyglądać tak że masz 2/1 Mb/s, i każdy komputer ma wtedy 1/0,5 Mb/s :nienie: Rozumiem, że jak laptop jest wyłączony, to jest wszystko OK.

Jeszcze można sprawdzić aktywne połączenia na laptopie w taki sposób:
start --> uruchom --> cmd --> wpisujesz netstat -a -n --> wynik wklej na forum w formie tekstowej, aby tak uczynić musisz kliknąć prawym przyciskiem myszy, zaznaczyć opcję oznacz, zaznaczyć tekst, który chcesz skopiować, następnie nacisnąć ENTER, i wkleić na forum w formie tekstowej, używając do tego opcji Code.
Ostatnio zmieniony 2010-02-06, 20:15 przez sp6huk, łącznie zmieniany 1 raz.
0rz3h
Początkujący użytkownik forum

Post autor: 0rz3h »

Jo-Gurt, Jeśli chodzi o router to: Pentagram CERBERUS P 6381-3.

sp6huk, okazało się że było jest automatyczne włączanie BitCometa i GG, ale gg było na offline a BitComet nic nie sciągał. Tak jak laptop off to jest OK.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Post autor: sp6huk »

No dobra ;) Sprawdź jeszcze aktywne połączenia, w taki sposób, jak powyżej napisałem. Może coś z tego wywnioskujemy. Na laptopie oczywiście to sprawdź.
ODPOWIEDZ