Play na karte - doładowanie w TNI

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Tomisek
Specjalista bezprzewodowy-junior

Play na karte - doładowanie w TNI

Post autor: Tomisek »

Witam- jestem w delegacji kilka dni Córce kupiłem modem optiona 431 i internet na karte playa. Dzisiaj skonczył się 14 dniowy rozruch no i problem z doładowaniem. Ja posiadam abon plusa i nigdy nic nie doładowywałem

MOje pytanie - jak skonczył sie okres 14 dniowy - jak mozna dołądować karte przez TNI. Czy po okresie ważności moge sie połączyć z internetem przez komputer celem doładowania karty czy tylko pozostaje no nie wiem komorka 3 generacji. Ma problemy z dołądowaniem przez TNI i ciągle wydzwania uzależniona od netu ;). Kod 14 cyfrowy wykupiony tylko jakos nie potrafi dołądować. Ja w robocie niestetynie moge wejsc w opcje TNI. Moze ktos cos poradzi bo dopiero w domu bede we wtorek ;) i juz płacz u dziadków ;)

Próba połączenia z netem przez TNI- wywala błąd - ze brak możliwości połączenia itd - czyli jak mozna doładować konto z kompa nie mając mozliwości połączenia??? Tylko telefon z 3g pozostaje czy ew. bezpośrednie doładowanie w sklepie playa na numer???Niestety u nas "na wsi" nie ma takiego punktu dzisiaj czynnego ;)
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Re: Play na karte - doładowanie w TNI

Post autor: sp6huk »

A masz może internetowe konto bankowe, i dostęp do internetu. Bo wiele banków preferuje takie doładowania konta.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Znasz numer telefonu przypisany do tej karty SIM?

Najprościej by było wysłać z tego programu kod USSD: *100* wpisz 14-cyfrowy kod znajdujący się pod zdrapką i naciśnij #

Albo przełożyć kartę do telefonu 3G i tak samo wysłać kod.

http://doladowania.playmobile.pl/
Nie pomagam na PW!
berni
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: berni »

Ja również korzystam z Play Online na kartę a kolejne doładowania wykonuję w windows poprzez program Top Net_Info. Co zauważyłem, że dla Playa gdy doładowuję nie może być w danej chwili nawiązane połączenie internetowe, co nie miało znaczenia gdy jeszcze korzystałem z iPlus SimData. Ostatnio coś się popsuło z tymi doładowaniami, gdyż nie wyświetla prawidłowej informacji dotyczącej ważności czasu doładowania - zamiast daty wyświetla ilość pozostałych MB. Pomimo to prawidłowo przyjmuje doładowanie i tak 20 stycznia tego roku miałem na koncie jeszcze do wykorzystania 572 MB, doładowałem za 30 PLN a w TNI zobaczyłem komunikat:
"Możesz wykorzystać do 2625"
Tomisek

To moje pierwsze doładowanie i dopiero teraz sie zorientowałem ze mogłem to zrobic z iplusa- ciekawe ile to trwa, przelewy min 2 dni ???
Teraz dziewczynka ma ten kod 14 cyfrowy i problem - czyli zeby doładowac konto mousze nawiazac połączenie przez TNI czy nie?? Teraz po wykorzystaniu czasu 2 tygodni córka podaje ze nie moze połączyć sie z netem ??? Niestety komorki z 3g maja blokady plusa .
Sam juz nie wiem co jej poradzic ;)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Tomisek pisze:Sam juz nie wiem co jej poradzic
Najprościej doładować z konta bankowego. Jest to natychmiastowe doładowanie.

Co do telefonów to nowe telefony nie maja simlocków, niech przełoży kartę SIM do takiego telefonu i jak tel. sie zaloguje to doładuje kodem.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: KrissTofferr »

Tomisek pisze:Sam juz nie wiem co jej poradzic ;)
Jeśli znasz numer telefonu to polecam doładowanie kartą płatniczą na http://blue.pl/ za 50 zł (bez rejestrowania się w blue.pl).
Płatność kartą płatniczą ma taką zaletę że wymusza natychmiastowe doładowanie.
Tomisek

wojteks pisze: <font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
Najprościej doładować z konta bankowego. Jest to natychmiastowe doładowanie.

Co do telefonów to nowe telefony nie maja simlocków, niech przełoży kartę SIM do takiego telefonu i jak tel. sie zaloguje to doładuje kodem.
Dzieki za info. Przelałem jej z konta i zobaczymy co z tego wyjdzie ;)
Zwykły telefon nie działa- musi miec 3G a ma jakas podstawową nokie bez 3g i sie nie połączy.

W sumie najłatwiej z konta mojego tylko nie wiem jak długo trwa przekazanie środków z ipko...

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2010-01-24, 19:29 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2010-01-24, 19:28 przez Tomisek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Tomisek pisze:sumie najłatwiej z konta mojego
mBank i PeKaO SA prawie natychmiast jest doładowane.
Nie pomagam na PW!
Tomisek

Dzwoniła juz ze działa- wiec z ipko tez zdecydowanie szybciej niz domyslny przelew bo ten w niedziele zlecony byłbym zaksiegowany dopiero jutro ;)
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Chris-Kr »

Tomisek pisze:Dzwoniła juz ze działa- wiec z ipko tez zdecydowanie szybciej niz domyslny przelew bo ten w niedziele zlecony byłbym zaksiegowany dopiero jutro ;)
Całkiem niepotrzebnie w ogóle mieszałeś w to bank!
Przecież z TNI spokojnie mogła sobie sama doładować konto, jeśli (jak piszesz) miała zdrapkę z 14-cyfrowym kodem doładowującym!
Wystarczyło wejść do menu: SMS/USD>USSD, jako operatora wybrać Play i wówczas wyświetla się lista kodów USSD (tzw. "krótkich kodów") obsługiwanych przez tego operatora.
Z listy wybrać pozycję:
*100*14-cyfrowy kod doładowujący#
i w miejsce tekstu "14-cyfrowy kod doładowujący" wpisać 14-cyfrowy kod ze zdrapki.
Potem kliknąć "Wyślij" i za kilka sekund ma doładowane konto!
Niestety, ostatnie dwie doby byłem poza domem (dieslem przy -24C) więc na forum nie zaglądałem i Twój post przeczytałem dopiero teraz, ale myślę, że ta informacja przyda Ci się w przyszłości, bo w podobny sposób konto można doładować u dowolnego operatora.
Krzysztof
3G_
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: 3G_ »

@Tomisek: Doładowania z banku chyba zawsze idą natychmiast, przynajmniej u mnie z iPKO. Jest to najprostszy i najszybszy sposób. Niewykorzystany kod ze zdrapki przyda się następnym razem - użyjcie go w sposób podany przez Chris-Kr. Musi być jednak w programie TopNetInfo zaznaczona opcja Komunikacja AT/PIN, bo inaczej nie będzie możliwe wysyłanie żadnych kodów.
berni pisze:Co zauważyłem, że dla Playa gdy doładowuję nie może być w danej chwili nawiązane połączenie internetowe, co nie miało znaczenia gdy jeszcze korzystałem z iPlus SimData.
Dziwne, ja zawsze doładowuję mojego Playa korzystając z tego numeru, który właśnie doładowuję :-)
berni pisze:Ostatnio coś się popsuło z tymi doładowaniami, gdyż nie wyświetla prawidłowej informacji dotyczącej ważności czasu doładowania - zamiast daty wyświetla ilość pozostałych MB.
Też tak mam, przy czym to nie z doładowaniami się popsuło tylko ten ich system. Po zalogowaniu na play24 pokazuje prawidłową datę.
mrbartecki
Stały użytkownik forum

Post autor: mrbartecki »

Od dziś jest ok........ a nie było :cwaniak:
B525s-23a, RBM5
berni

Doładowania już realizują się prawidłowo. Parę dni temu znów doładowałem za 30 PLN i w programie Top Net_Info wyświetliła się data ważności czasu doładowania. Ponadto same doładowania można wykonywać już przy aktywnym połączeniu internetowym.
3G_
Stary wyga bezprzewodowy

Zawsze można było wykonywac doładowania przy aktywnym połączeniu, nie wiem co Ty miałeś nie tak. Zresztą gdyby nie to połączenie to nawet nie miałbym jak doładować tego numeru :-)
A to "niepokazywanie" daty nie ma nic wspólnego z doładowaniami.
berni

ŁW pisze:Zawsze można było wykonywac doładowania przy aktywnym połączeniu
To musiałem popełnić jakiś błąd gdy parę miesięcy temu zacząłem doładowywać poprzez TNI. W każdym bądź razie pieniądze zawsze wpływały na konto Play Online.
ŁW pisze:A to "niepokazywanie" daty nie ma nic wspólnego z doładowaniami.
Oczywiście że tak, to tylko chwilowy błąd w systemie Playa.
alias
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: alias »

Chris-Kr pisze:Przecież z TNI spokojnie mogła sobie sama doładować konto, jeśli (jak piszesz) miała zdrapkę z 14-cyfrowym kodem doładowującym!
Wystarczyło wejść do menu: SMS/USD>USSD, jako operatora wybrać Play i wówczas wyświetla się lista kodów USSD (tzw. "krótkich kodów") obsługiwanych przez tego operatora.
Z listy wybrać pozycję:
*100*14-cyfrowy kod doładowujący#
i w miejsce tekstu "14-cyfrowy kod doładowujący" wpisać 14-cyfrowy kod ze zdrapki.
Potem kliknąć "Wyślij" i za kilka sekund ma doładowane konto!
Czy ta procedura, ale z podaniem kodu *155# powinna spowodować podanie stanu konta w Play Online na kartę?
U mnie jest tylko komunikat o braku odpowiedzi w ciągu 60 sek. z modemu.
3G_
Stary wyga bezprzewodowy

Tak, *155# powinno działać. U mnie też czasem otrzymuję taki komunikat, ale generalnie działa. NIe wiem w sumie od czego to zależy. Spróbuj zrestartować kompa, pokombinuj.
alias
Stary wyga bezprzewodowy

Robiłem wiele prób, zarówno z włączoną transmisją jak i bez - jednak efekt zawsze jest ten sam. :(
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: KrissTofferr »

alias, Na E156G trzeba wysyłać wiadomości USSD w trybie PDU. W TNI jest chyba specjalna opcja do tego.
alias
Stary wyga bezprzewodowy

KrissTofferr pisze:alias, Na E156G trzeba wysyłać wiadomości USSD w trybie PDU. W TNI jest chyba specjalna opcja do tego.
Rzeczywiście, trzeba zaznaczyć opcję "Niektórych Huawej np. E160" i wszystko gra! :ok:
3G_
Stary wyga bezprzewodowy

Testuję właśnie E156G z Playa i wszystko ładnie działa, ale właśnie oprócz kodów USSD... Mam zaznaczony tryb Pdu, a mimo to "przez 60 sekund nie udało się uzyskać odpowiedzi". Co tu można by jeszcze zmienić?
Na Aircard 880 i Option Globetrotter 3G+ kody USSD działają jak należy.
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

ŁW pisze:Testuję właśnie E156G z Playa i wszystko ładnie działa, ale właśnie oprócz kodów USSD...
W oknie wysyłania kodu USSD musisz zaznaczyć opcję "niektórych Huawei np. e160".
Na Aircard 880 i Option Globetrotter 3G+ kody USSD działają jak należy.
Modem E160 ma niedopracowany system obsługi kodów USSD i widocznie E156 po nim to odziedziczył. Dlatego te modemy wymagają specjalnej obróbki wiadomości otrzymywanych w odpowiedzi na wysłane kody USSD.
Mam zaznaczony tryb Pdu, a mimo to "przez 60 sekund nie udało się uzyskać odpowiedzi". Co tu można by jeszcze zmienić?
Tryb PDU nie ma być włączony.

BTW: Gdzie Ty widzisz tę opcję włączania tryby PDU?
Bo pamiętam, że dawniej faktycznie była, ale teraz w w swoim TNI (3.46b) nigdzie jej nie mogę znaleźć.

Edit:
Już wszystko jasne!
W TNI opcja włączania trybu PDU została przeniesiona z Ustawienia do:
Menu>SMS/USSD>USSD>Sposób dekodowania wiadomości dla modemów
i aby ją włączyć, trzeba tam wybrać opcję "niektórych Huawei, np. E160".
Ostatnio zmieniony 2010-02-08, 15:26 przez Chris-Kr, łącznie zmieniany 1 raz.
Krzysztof
3G_
Stary wyga bezprzewodowy

A widzisz... ja mam wersję 3,34 beta. Pdu mam w menu Ustawienia > SMS: tryb, powiadamianie. Natomiast nigdzie nie widzę opcji "niektórych Huawei np. e160". Gdzie to jest u Ciebie? Być może będę musiał pobrać nowszą wersję TopNetInfo, ale wolałbym nie, bo ta mi się podoba :-) Tym bardziej, że nie wiem jeszcze czy ten E156G zostanie u mnie na dłużej... Mam AirCard 880 i tego E156, zastanawiam się który zostawić. AirCard lepszy, ale modem na USB daje możliwość znalezienia lepszego zasięgu na kawałku kabla - w moich warunkach to bardzo ważne :-)

Edit: Ok, widzę, że masz to w oknie wysyłania kodu. Ja nie mam w 3.34. Może i pobiorę nowszą wersję, na razie nie mam czasu się tym bawić.
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

ŁW pisze:A widzisz... ja mam wersję 3,34 beta.
O Boże! Przecież to przedpotopowa wersja!
Za 2 miesiące będzie miała rok!
A przecież w każdej nowej wersji są nowe, coraz ciekawsze możliwości!
Możliwość wysyłania kodów USSD z modemu E160 jest tego tylko jednym z przykładów.
Być może będę musiał pobrać nowszą wersję TopNetInfo, ale wolałbym nie, bo ta mi się podoba :-)
Ale każda następna jest fajniejsza!
Tym bardziej, że nie wiem jeszcze czy ten E156G zostanie u mnie na dłużej... Mam AirCard 880 i tego E156, zastanawiam się który zostawić. AirCard lepszy, ale modem na USB daje możliwość znalezienia lepszego zasięgu na kawałku kabla - w moich warunkach to bardzo ważne :-)
Przecież TNI współpracuje z różnymi modemami!
Ja mam obecnie dwa modemy (kiedyś miałem nawet trzy), w każdym inna karta SIM i jak chcę zmienić operatora, to tylko zmieniam modem i już bez żadnych zmian konfiguracji mogę korzystać z drugiej karty.
(nawiasem mówiąc, najnowsze wersje to samo umożliwiają nawet jeśli dysponuje się tylko jednym modemem)
Może i pobiorę nowszą wersję, na razie nie mam czasu się tym bawić.
Przecież podmiana samego pliku EXE (bo nic więcej nie musisz zmieniać!) trwa tylko kilkadziesiąt sekund!
Krzysztof
3G_
Stary wyga bezprzewodowy

Chris-Kr pisze: O Boże! Przecież to przedpotopowa wersja!
Za 2 miesiące będzie miała rok!
A przecież w każdej nowej wersji są nowe, coraz ciekawsze możliwości!
Możliwość wysyłania kodów USSD z modemu E160 jest tego tylko jednym z przykładów.
Po prostu ta mi w zupełności wystarczała i byłoby tak dalej gdyby nie ten Huawei.
Chris-Kr pisze: Przecież TNI współpracuje z różnymi modemami!
Troszkę mnie tutaj nie zrozumiałeś... ja wiem, że obsługuje różne modemy (i to wiele) - ale nie w tym rzecz. Chodzi o to, że mając modem USB mogę np. powiesić go na kablu w oknie i już mam o wiele lepszy zasięg niż w przypadku modemu PCMCIA, który nie dość, że jest nisko, to jeszcze zakrywam ręką pisząc coś na klawiaturze.

Pobrałem wersję 3.49a i mimo, że trochę mi się wygląd nie podoba, jest wszystko ok - łącznie z obsługą kodów USSD w Huawei E156G :-) Program jest genialny!
ODPOWIEDZ