Globesurfer Icon + Win7 x64 pro = Problem
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Globesurfer Icon + Win7 x64 pro = Problem
Witam,
posiadam ww. modem, system operacyjny i internet z business everywhere. Jakkolwiek bym nie próbował instalować tego modemu, tj. aplikacja orange (v. 8.0.7), gt connect, problem zawsze ten sam - sama aplikacja się instaluje (razem ze sterownikami) ale modemu w systemie nie ma. Po podłączenia pojawia się za to 4 nieznane urządzenia. Próbowałem instalować sterowniki ręcznie ale windows ich nie przyjmuje.
posiadam ww. modem, system operacyjny i internet z business everywhere. Jakkolwiek bym nie próbował instalować tego modemu, tj. aplikacja orange (v. 8.0.7), gt connect, problem zawsze ten sam - sama aplikacja się instaluje (razem ze sterownikami) ale modemu w systemie nie ma. Po podłączenia pojawia się za to 4 nieznane urządzenia. Próbowałem instalować sterowniki ręcznie ale windows ich nie przyjmuje.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: Globesurfer Icon + Win7 x64 pro = Problem
scathlock, to modem bandowany tzn. z logami o od Orange rozumiem?
Chodzi o Icon'a II (7.2) czy innego?
Chodzi o Icon'a II (7.2) czy innego?
-
Tak, modem ma logo Orange.
Ciężko mi stwierdzić jaki to dokładnie model. Z tyłu ma napis GlobeSurfer Icon (takoż w papierach), w menadżerze urządzeń figurował (na starym systemie) jako GlobeTrotter Module 3G+ Modem. Jeśli potrzeba dokładniejszych informacji czy modelu, to powiedz, proszę, skąd je można wziąć.
Ciężko mi stwierdzić jaki to dokładnie model. Z tyłu ma napis GlobeSurfer Icon (takoż w papierach), w menadżerze urządzeń figurował (na starym systemie) jako GlobeTrotter Module 3G+ Modem. Jeśli potrzeba dokładniejszych informacji czy modelu, to powiedz, proszę, skąd je można wziąć.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
scathlock pisze:Tak, modem ma logo Orange.
Biały duży na kablu usb? Czy czarna płetwa którą można podłączyć bezpośrednio do usb, czy być może jeszcze coś nie wiele większe od pendriva.
Oznaczenie modelu powinno być gdzieś nadrukowane/wypalone laserem na obudowie.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Kandydat 1
Kandydat 2
Kandydat 3
Który z nich?
Logami się oczywiście na fotkach nie przejmuj bo to tylko poglądowo.
Kandydat 2
Kandydat 3
Który z nich?
Logami się oczywiście na fotkach nie przejmuj bo to tylko poglądowo.

-
Zdecydowanie Kandydat 1, czyli "biały duży na kablu usb".
Są jakieś szanse na zainstalowanie tego modemu w systemie?
Właśnie ściągnąłem jakieś sterowniki z http://sterowniki.bez-kabli.pl/ - rapidshare mnie wreszcie dopuścił - zobaczę jak z nimi pójdzie.
edit: zobaczyłem - nie idzie. ;(
Są jakieś szanse na zainstalowanie tego modemu w systemie?
Właśnie ściągnąłem jakieś sterowniki z http://sterowniki.bez-kabli.pl/ - rapidshare mnie wreszcie dopuścił - zobaczę jak z nimi pójdzie.
edit: zobaczyłem - nie idzie. ;(
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Jedyne co może zadziałać to to: http://download.era.pl/portal/Nozomi_20 ... _1_115.zip W środku jest setup czy install trzeba uruchomić. I liczyć że się uda. Choć nie wiem czy przy tym modemie też orange nie grzebał i mu PID/VID nie zmienili.
-
Próbowałem Nozomi - efekt ten sam. Wszystko się niby zainstalowało ale modemu w systemie nie ma.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Na moje oko to z 7 się nic nie zrobi. Ten modem jest zwyczajnie już za stary i sterowniki pod 7 go nie obsługują. Nie wiem coś się na to poradzi. Chyba trzeba zmienić modem na inny.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Ale jakim cudem 3g+ na tym samym chipsecie pod 7 działa?ja.michal pisze:Na moje oko to z 7 się nic nie zrobi. Ten modem jest zwyczajnie już za stary i sterowniki pod 7 go nie obsługują.
Raz taki modem z orange instalowałem pod vistą, tez były duże problemy. Wtedy podziałał o dziwo iplus menager 1.96 lub 1.94 nie pamiętam dokładnie.
Spróbuj jeszcze to http://sup.xenya.si/sup/option/drivers/ ... _1_112.zip
u: option
p: fusion
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Macie firmware Optiona do tego modelu gdzieś?
-
Nadal nic.
Ściągnąłem ten manager w wersji 1.9 ale przy instalacji wybiera się model modemu i zdecydowanie nie widzę tam optiona...krystianb pisze:Raz taki modem z orange instalowałem pod vistą, tez były duże problemy. Wtedy podziałał o dziwo iplus menager 1.96 lub 1.94 nie pamiętam dokładnie.
- sus
- Specjalista bezprzewodowy-junior
hmm
wlasnie wpadl mi w rece taki modem z tym ze z Vodafona,swietnie dziala pod 7,sterowniki ktorych uzylem sa tutaj,doinstalowalem je recznie,moze komus sie przyda ,zapewne beda pasowac pod inne systemysterowniki win 7
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Dość stare, ostatnie 2.1.1.115 też działają pod win7. Chyba, że modem ma zmieniony pid ze względu na brandowanie.sus pisze:sterowniki win 7