Pomoc w doborze anteny.
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Pomoc w doborze anteny.
Witam wszystkich!!!
Chcę rozdzielić internet (neostrada 6mb) radiowo na 3 domy. Układ domów przedstawia się według poniższego schematu:
sąsiad nr 2(odbiorca)
odległość ok.150m
bez przeszkód <<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<< mój dom(nadawca)
[center] ↓[/center]
[center]↓[/center]
[center]↓[/center]
[center]↓[/center]
[center]↓[/center]
[center]sąsiad nr1(odbiorca) ok. 200m ode mnie bez przeszkód[/center]
Jaki typ anteny i jakiego producenta polecacie dla mnie jako nadawcy, odbiorcy zaopatrzeni są w anteny typu yagi 16dbi.
pozdrawiam
Chcę rozdzielić internet (neostrada 6mb) radiowo na 3 domy. Układ domów przedstawia się według poniższego schematu:
sąsiad nr 2(odbiorca)
odległość ok.150m
bez przeszkód <<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<< mój dom(nadawca)
[center] ↓[/center]
[center]↓[/center]
[center]↓[/center]
[center]↓[/center]
[center]↓[/center]
[center]sąsiad nr1(odbiorca) ok. 200m ode mnie bez przeszkód[/center]
Jaki typ anteny i jakiego producenta polecacie dla mnie jako nadawcy, odbiorcy zaopatrzeni są w anteny typu yagi 16dbi.
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 2010-02-07, 12:02 przez ollegunar, łącznie zmieniany 2 razy.
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Re: Pomoc w doborze anteny.
Jaki masz modem/router w domu ?
- krzywyzzz
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Polecam ci tą antenę I kabel jak najkrótszy. I przede wszystkim dobierz odpowiednie końcówki do kabla. Jeśli w ruterze nadawczym masz złącze RP-SMA to polecam taki już zarobiony kabel. Mam nadzieje że masz jakiś dobry ruter nadawczy z dużą mocą na wyjściu.
Ostatnio zmieniony 2010-02-07, 12:11 przez krzywyzzz, łącznie zmieniany 1 raz.
-
W domu mam router modem Tp-link TD WG 8901 i zakupiłem router tp-linka WR-340g do domu na rozdzielenie neta po wifi(mam jeszcze 2 laptopy). Sąsiedzi mają tylko stacjonarki więc im wystarczą same karty wifi+yagi.
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Może byćollegunar pisze:W domu mam router modem Tp-link TD WG 8901

A to już mało ważne, ale kup sobie np. też Ovislinka WL-1600GL,ollegunar pisze:i zakupiłem router tp-linka WR-340g do domu na rozdzielenie neta po wifi(mam jeszcze 2 laptopy)
Jeżeli jeszcze tego nie kupiłeś, to lepiej nie kupuj. Ja bym tu wykorzystał Ubiquiti NanoStation 2 Loco. Jako antena bazowa, użyłbym TAKIEJ dookólnej SENAO, lub właśnie jakiegoś małego sektorkam, jak polecił kolega wyżej, i do tego Ovislink WL-1600GL z softem Tomato, robisz podział łącza i to wszystko. Przydało by się też zapewne skręcić moce nadawaniaollegunar pisze:Sąsiedzi mają tylko stacjonarki więc im wystarczą same karty wifi+yagi.

Ostatnio zmieniony 2010-02-07, 12:23 przez sp6huk, łącznie zmieniany 3 razy.
- krzywyzzz
Zalecam szybką sprzedarz tego WR-340g i zakup rutera Linksys WRT54GL z firmware tomato.
[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2010-02-07, 12:24 ]
<font color=orange>Poprawa pisowni.</font>
Też polecam jest tańszy niż WRT54GL.sp6huk pisze: i do tego Ovislink WL-1600GL z softem Tomato,
[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2010-02-07, 12:24 ]
<font color=orange>Poprawa pisowni.</font>
Ostatnio zmieniony 2010-02-07, 12:24 przez krzywyzzz, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Dziękuję za pomocne rady.
Kupię antenkę Sag-2412 lub Antena szczelinowa dookolna WLAN 2.4 GHz 10 dB a do tego ovislinka.
Czy yagi, które posiadają już moi sąsiedzi będą teraz zbędne??? Czy można je jednak wykorzystać kierując na antenę bazową(jak pisałem odległości między poszczególnymi domami, a stacją bazową nie przekraczają 200m, gdzie jest wolna przestrzeń).
Kupię antenkę Sag-2412 lub Antena szczelinowa dookolna WLAN 2.4 GHz 10 dB a do tego ovislinka.
Czy yagi, które posiadają już moi sąsiedzi będą teraz zbędne??? Czy można je jednak wykorzystać kierując na antenę bazową(jak pisałem odległości między poszczególnymi domami, a stacją bazową nie przekraczają 200m, gdzie jest wolna przestrzeń).
- krzywyzzz
Anteny kierunkowe muszą być. Jednak jest to duża odległość. Bez tych anten kierunkowych miał byś tylko same kłopoty ze stabilnością połączania sąsiadów.
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Zgodzę się z kolegą. Ja bym kupił na twoim miejscu NS 2 Loco, z uwagi na to, że jest to zintegrowana antena, wraz z modułem radiowym, od anteny do komputera lecisz sobie skrętką, a więc nie ma nawet strat sygnału, jakie wystąpiłyby stosując kabel koncentryczny. Zresztą, te anteny nie za bardzo nadają się na duże częstotliwości, więc YAGI zdecydowanie odpada.krzywyzzz pisze:Anteny kierunkowe muszą być. Jednak jest to duża odległość. Bez tych anten kierunkowych miał byś tylko same kłopoty ze stabilnością połączania sąsiadów.
-
To teraz już wszystko jasne
. Spróbuję najpierw na tych yagach(bo je już niestety mamy), jeżeli będą duże straty sygnału to opchnę te yagi i kupię NS 2 Loco zgodnie z radą kolegi sp6huk.
![:]](./images/smilies/splash.gif)