Pomoc w doborze anteny.

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
ollegunar
Początkujący użytkownik forum

Pomoc w doborze anteny.

Post autor: ollegunar »

Witam wszystkich!!!

Chcę rozdzielić internet (neostrada 6mb) radiowo na 3 domy. Układ domów przedstawia się według poniższego schematu:

sąsiad nr 2(odbiorca)
odległość ok.150m
bez przeszkód <<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<< mój dom(nadawca)
[center] ↓[/center]
[center]↓[/center]
[center]↓[/center]
[center]↓[/center]
[center]↓[/center]

[center]sąsiad nr1(odbiorca) ok. 200m ode mnie bez przeszkód[/center]

Jaki typ anteny i jakiego producenta polecacie dla mnie jako nadawcy, odbiorcy zaopatrzeni są w anteny typu yagi 16dbi.

pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 2010-02-07, 12:02 przez ollegunar, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Re: Pomoc w doborze anteny.

Post autor: sp6huk »

Jaki masz modem/router w domu ?
Awatar użytkownika
krzywyzzz
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: krzywyzzz »

Polecam ci tą antenę I kabel jak najkrótszy. I przede wszystkim dobierz odpowiednie końcówki do kabla. Jeśli w ruterze nadawczym masz złącze RP-SMA to polecam taki już zarobiony kabel. Mam nadzieje że masz jakiś dobry ruter nadawczy z dużą mocą na wyjściu.
Ostatnio zmieniony 2010-02-07, 12:11 przez krzywyzzz, łącznie zmieniany 1 raz.
ollegunar

W domu mam router modem Tp-link TD WG 8901 i zakupiłem router tp-linka WR-340g do domu na rozdzielenie neta po wifi(mam jeszcze 2 laptopy). Sąsiedzi mają tylko stacjonarki więc im wystarczą same karty wifi+yagi.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

ollegunar pisze:W domu mam router modem Tp-link TD WG 8901
Może być ;),
ollegunar pisze:i zakupiłem router tp-linka WR-340g do domu na rozdzielenie neta po wifi(mam jeszcze 2 laptopy)
A to już mało ważne, ale kup sobie np. też Ovislinka WL-1600GL,
ollegunar pisze:Sąsiedzi mają tylko stacjonarki więc im wystarczą same karty wifi+yagi.
Jeżeli jeszcze tego nie kupiłeś, to lepiej nie kupuj. Ja bym tu wykorzystał Ubiquiti NanoStation 2 Loco. Jako antena bazowa, użyłbym TAKIEJ dookólnej SENAO, lub właśnie jakiegoś małego sektorkam, jak polecił kolega wyżej, i do tego Ovislink WL-1600GL z softem Tomato, robisz podział łącza i to wszystko. Przydało by się też zapewne skręcić moce nadawania ;)
Ostatnio zmieniony 2010-02-07, 12:23 przez sp6huk, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
krzywyzzz

Zalecam szybką sprzedarz tego WR-340g i zakup rutera Linksys WRT54GL z firmware tomato.
sp6huk pisze: i do tego Ovislink WL-1600GL z softem Tomato,
Też polecam jest tańszy niż WRT54GL.

[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2010-02-07, 12:24 ]
<font color=orange>Poprawa pisowni.</font>
Ostatnio zmieniony 2010-02-07, 12:24 przez krzywyzzz, łącznie zmieniany 1 raz.
ollegunar

Dziękuję za pomocne rady.

Kupię antenkę Sag-2412 lub Antena szczelinowa dookolna WLAN 2.4 GHz 10 dB a do tego ovislinka.

Czy yagi, które posiadają już moi sąsiedzi będą teraz zbędne??? Czy można je jednak wykorzystać kierując na antenę bazową(jak pisałem odległości między poszczególnymi domami, a stacją bazową nie przekraczają 200m, gdzie jest wolna przestrzeń).
Awatar użytkownika
krzywyzzz

Anteny kierunkowe muszą być. Jednak jest to duża odległość. Bez tych anten kierunkowych miał byś tylko same kłopoty ze stabilnością połączania sąsiadów.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

krzywyzzz pisze:Anteny kierunkowe muszą być. Jednak jest to duża odległość. Bez tych anten kierunkowych miał byś tylko same kłopoty ze stabilnością połączania sąsiadów.
Zgodzę się z kolegą. Ja bym kupił na twoim miejscu NS 2 Loco, z uwagi na to, że jest to zintegrowana antena, wraz z modułem radiowym, od anteny do komputera lecisz sobie skrętką, a więc nie ma nawet strat sygnału, jakie wystąpiłyby stosując kabel koncentryczny. Zresztą, te anteny nie za bardzo nadają się na duże częstotliwości, więc YAGI zdecydowanie odpada.
ollegunar

To teraz już wszystko jasne :] . Spróbuję najpierw na tych yagach(bo je już niestety mamy), jeżeli będą duże straty sygnału to opchnę te yagi i kupię NS 2 Loco zgodnie z radą kolegi sp6huk.
ODPOWIEDZ