Huawei E156G z Play bez simlocka -nie widzi pewnych kart SIM

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Wolfsheim123
Początkujący użytkownik forum

Huawei E156G z Play bez simlocka -nie widzi pewnych kart SIM

Post autor: Wolfsheim123 »

Witam
Spotkałem się z dziwnym problemem, otóż jestem właścicielem Modemu Huawei E156G zakupionego w obecnej promocji PLAY - jak wiadomo ów modem jest pozbawiony simlocka - niby wszystko ok - ale po włożeniu karty SIM - Cyfrowego Polsatu - nie widzi jej - zdziwiło mnie to, gdyż karty z Play, Orange, Ery i Plus-a widzi bez problemu - zastanawia mnie, czy ów modem ma także problem z np. Heyah, 36i6 itp, itd. - teraz mam pytanie i w zasadzie prośbę, czy ktoś z Was spotkał się z takim problemem opisanym powyżej , prośba dotyczy osoby/osób mogącej/mogących sprawdzić czy np. karty Heyah i 36i6 są wykrywane przez powyższy modem - czy można coś zrobić, aby była wykrywana karta Cyfrowego Polsatu ? - mam wgrany najnowszy firmware - ale na starym jak i nowym problem był i jest - ten sam - brak wykrycia karty SIM
Z góry dzięki za pomoc :)
Pozdr
:)
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: Huawei E156G z Play bez simlocka -nie widzi pewnych kart SIM

Post autor: krystianb »

Wolfsheim123 pisze:ale po włożeniu karty SIM - Cyfrowego Polsatu - nie widzi jej
Właściwie nie ma to żadnego znaczenia czy zobaczy kartę sim czy nie, bo
playmobile.com pisze:Huawei E156G HSDPA
HSDPA/UMTS (2100MHz)
I tak nie zobaczy sieci. Być może mają jakieś dziwne karty sim, które się ze sprzętem innym niż zte gryza. Albo oprogramowanie myli brak sieci z brakiem karty sim.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Wolfsheim123

Post autor: Wolfsheim123 »

krystianb , dzięki za odp. - ciekawi mnie co w przypadku np. uruchomienia karty Heyah w tym modemie, jaka będzie reakcja - czy wykryje czy też znowu pojawi się komunikat o braku karty SIM - moje podejrzenia skłaniają się do tego, iż problem jest z wgranym oprogramowaniem.
kpwkpw

Post autor: kpwkpw »

Sparadzałem karty Heyah, TakTak oraz Mobilking i są one widziane bez problemu
ODPOWIEDZ