Router nie łączy z acces pointem
Moderator: Moderatorzy
- Gicu
- Użytkownik forum
Router nie łączy z acces pointem
Mam następujący problem.
Ciągnę od teścia neostrade. On ma antene Panel podłaczoną do routera adsl a ja tube yagi podłaczona do access pointa edimax.
Sieć jest połączona. Jak podłacze lanem kompa z access pointem internet działa. Sukces.
Ale: Po podłaczeniu access pointa do portu WAN routera (chce mieć neta bezprzewodowo) nie działa.
Mam router Airlive WL-1500R. Ustawienia routera to jakiś dhcp ip fix. W statusie, że połączony a internet nie działa... .
Może mi ktoś powiedzieć jak mam skonfigurować router żeby połączył się z internetem z którym jest połączony access point? (na apku net działa).
Ciągnę od teścia neostrade. On ma antene Panel podłaczoną do routera adsl a ja tube yagi podłaczona do access pointa edimax.
Sieć jest połączona. Jak podłacze lanem kompa z access pointem internet działa. Sukces.
Ale: Po podłaczeniu access pointa do portu WAN routera (chce mieć neta bezprzewodowo) nie działa.
Mam router Airlive WL-1500R. Ustawienia routera to jakiś dhcp ip fix. W statusie, że połączony a internet nie działa... .
Może mi ktoś powiedzieć jak mam skonfigurować router żeby połączył się z internetem z którym jest połączony access point? (na apku net działa).
- krzywyzzz
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Re: Router nie łączy z acces pointem
Jakie masz IP rutera adsl oraz edminaxa. Jak logujesz się do ustawień rutera edimax i airlive jakie wpisujesz IP w przeglądarce internetowej. Prawdopodobnie Twój problem jest rozwiązany tutaj. Tu jest instrukcja do airlive wl-1500r Posprawdzaj te IP i będziemy działać dalej.
- Gicu
- Użytkownik forum
Działa jak podepnę skrętkę do lanu i wyłacze DHCP w ruterze 
Wszystko śmiga tak jak chciałem

Wszystko śmiga tak jak chciałem
Ostatnio zmieniony 2010-02-07, 18:51 przez Gicu, łącznie zmieniany 1 raz.
- krzywyzzz
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Czyli problem rozwiązałeś? Na jakim ruterze wyłączyłeś DHCP ?
- Gicu
- Użytkownik forum
DHCP wyłączyłem na routerze znajdującym się u mnie w domu. AirLive WL-1500R.
U teściów nic nie zmienione.
U teściów nic nie zmienione.
-
- Początkujący użytkownik forum
Ja też tak miałem na lanie 1m od routera do ap, jak podpiąłem dluszy kabel 10m to nie chodzilo i tak do 6m i wszystko było ok, za dlugi kabel to nie chodzi.
Ostatnio zmieniony 2010-02-11, 19:33 przez gigaproevo, łącznie zmieniany 1 raz.
- wojteks
- *** Administrator ***
Nie pisz bzdur, kabel ethernet ma działać do 100m.gigaproevo pisze:Ja też tak miałem na lanie 1m od routera do ap, jak podpiąłem dluszy kabel 10m to nie chodzilo i tak do 6m i wszystko było ok, za dlugi kabel to nie chodzi.
Nie pomagam na PW!