Zaznaczam że jestem zielony w temacie neta radiowego i sprzetu.
Witam chciałem sobie założyc radiówke ale byl za słaby sygnał jakies tam 20 "czegos"a minimalnie potrzeba 30 mowili ze jak zejdzie snieg to wejda na dach i na kominie zrobią pomiar i może lepszy sygnał będzie. Jak myslicie jesli na kominie bedzie za słaby sygnał jest jakies inne możliwe rozwiązanie bym mogł łapać zasieg odpowiedni do uzywania internetu...moze mocniejsza antena bo mierzyli antenka 14dbi nastepnym razem mowili ze 17 dbi sprobóją.
miedzy domem a antena jest lekkie wzniesienie terenu.
Ostatnio zmieniony 2010-01-21, 15:54 przez kosaj, łącznie zmieniany 1 raz.
Jeżeli na drodze występują przeszkody typu drzewa, wzniesienia itp., to nic dziwnego, że jest słaba moc sygnału. Internet taki może działać niestabilnie. Dla internetu działającego w 2,4 GHz, musi być zachowana pełna widoczność, bo inaczej internet będzie działał jak mu się podoba.
czyli lipka wychodzi na to... z netem u mnie ale jest cos dziwnego patrzac na zdjecie jest po prawej bialy dom sąsiada i ma załozony internet i działa u niego a antenka od ziemi jest na wysokości ok 4-5m.
Mówili ze to inny kąt itp itd i dlatego u niego łapie... no ale będę czekał aż zejdzie śnieg z dachu i do tego pomiaru na kominie będzie już wyżej niż mierzyli jakieś 3-4 metry wiec może coś wyłapią...
Ostatnio zmieniony 2010-01-21, 13:32 przez kosaj, łącznie zmieniany 1 raz.
Niech panowie dokładnie wykonają pomiary, w miejscu docelowym, gdzie ma być zamontowana antena, bo my za wiele nie zdziałamy, nie znając sytuacji osobiście.
Żaden szanujący się WISP nie podłącza klientów bez widoczności,tym bardziej na takim dystansie,więc mogą być problemy
Trzeba zapewnić widoczność optyczną - może maszcik kilkumetrowy wystarczy ?
Hm... no pomyśli się o maszciku a tym czasem trzeba czekać bo zima zła i strach na dach wejść jak wejdą na dach i na kominie będzie za słabo zapytam czy do komina można by spróbować jakiś maszt zamontować i sprawdzić co z tego wyjdzie...
Pozdrawiam i dzieki za odpowiedzi dam znać jakie rozwiązanie się znajdzie czy nei bedzie go wogle...
sp6huk pisze:Co do masztu, to nie może być wyższy niż 3 metry, od najwyższego punktu na dachu.
no tak myślałem właśnie ze 2-3m zeby nie przesadzać ( no i żeby domu nie szpeciło )
ale chyba git bo tak dom wygląda ;p wiec najwyzszy punkt domu jest wyżej
tak zdj dla pokazania pokażę
Ostatnio zmieniony 2010-01-21, 14:30 przez kosaj, łącznie zmieniany 1 raz.