Access Point AP Client Bridge WDS

Wszystko na temat pozostałych metod dostępu do internetu, czyli łącza przewodowe (TPSA, Dialog, Netia).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
MARRS7
Początkujący użytkownik forum

Access Point AP Client Bridge WDS

Post autor: MARRS7 »

Od dłuższego czasu szukam w internecie odpowiedzi na moje pytanie ale niestety przez to pojawiło się więcej wątpliwości, więc sprawa wygląda tak:
Chciałbym kupić 2 routery jeden ma być podłączony do kabla telefonicznego (odbierać internet) i wysyłać radiowy sygnał (kabel odpada) do drugiego aby komputery podłączone do tego drugiego routera też miały internet, i teraz nie wiem jakie routery mam kupić z jakimi funkcjami (Access Point AP Client Bridge WDS)? Czym one się różnią?
Proszę o pomoc.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Re: Access Point AP Client Bridge WDS

Post autor: sp6huk »

Może powiedz, na jakim standardzie ma się opierać sieć 2,4 czy 5 GHz ? Jest duże zaszumienie w eterze ? Na jaką odległość chcesz zestawić połączenie ? Jest widoczność pomiędzy punktem A i B ?
MARRS7

To są dwa domy odległe od siebie o 60m, widoczność jest. Jaki standard.. nie wiem niestety nie znam się za bardzo na tym.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Dwoma routerami nie zrobisz tego porządnie.
Awatar użytkownika
krzywyzzz
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: krzywyzzz »

W sumie 2 ruterami można podzielić łącze tak jak chcesz jeśli komputery będą podpięte przez LAN. Czy w pierwszym i drugim domu komputery będą podłączone tylko przez kabel sieciowy, czy chcesz żeby łączyły się bezprzewodowo z ruterem ? Te kable telefoniczne są z TP S.A., Netii, lub Dialogu ? Odpowiedz mi na te pytania a zrobię ci zestawienie co masz kupić w wariancie cena/jakość. Ewentualnie możesz zrobić jakiś rysunek jak ma wyglądać ta sieć.
MARRS7

Dobrze, więc tak do pierwszego domu podłączone są kable TP SA. i tam do routera będą "dostarczały" internet. Do tego routera będą podłączone komputery za pomocą kabli Lan (4 wejścia wystarczą), fajnie by było gdyby była tam też sieć wifi. Ten router miałby wysyłać sygnał radiowy do drugiego routera w drugim domu, gdzie też chciałbym mieć internet (odległość 60m) i drugi router musi mieć 8 wejść Lan i fajnie by było gdyby też była tam sieć bezprzewodowa. I jeszcze kwestia konfiguracji tych routerów macie jakieś instrukcje?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

MARRS7 pisze:fajnie by było gdyby była tam też sieć wifi.
Więc polecam jakiś router draytek (www.draytek.pl) jeżeli to będzie łącze typu neostrada (może być też modem ADSL z wyjściem RJ45). Jeżeli by to był DSL to np. Ovislink WL1600GL z Tomato. Takie rozwiązanie umożliwia podział pasma na poszczególne komputery.
Do nadawania na drugi dom polecę Tp-Link WA501G i antenka 8dBi do tego, taki sam AP w drugim domu w trybie AP Client z taką samą antenką. Żeby podłączyć 8 komputerów to polecam jakiś switch 16-to portowy (albo 2x8 portów)
Nie pomagam na PW!
MARRS7

Czyli z jakimi funkcjami mam szukać routerów ?
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

MARRS7 pisze:Czyli z jakimi funkcjami mam szukać routerów ?
Kup router z możliwością instalacji otwartego oprogramowania, bo on posiada praktycznie nieograniczoną ilość funkcji ;) . Po prostu wgrywasz odpowiedni soft według potrzeby. Takie routery to np. Ovislink WL-1600GL i Linksys WRT54GL. A najważniejsze że wbrew pozorom one wcale nie są drogie, zwłaszcza Ovis - kosztuje tyle samo co nieporównywalnie gorszy D-Link.
MARRS7

Dobrze, ale jak mam je ustawić jeden Access point a drugi Ap Client? Czy może wds?
ODPOWIEDZ