Biling na 2000zł za fałszywe SMS PREMIUM z intenetu!
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Biling na 2000zł za fałszywe SMS PREMIUM z intenetu!
Przede wszystkim witam serdecznie wszystkich użytkowników forum. Mam nadzieje, że trafiłem w dobre miejsce i znajdę tu odpowiedź na nie dające mi spać problemy.
Wszystko byłoby cudowne, gdyby nie fakt, że dnia 17 i 18.01.2010 ( w godzinach 18 - 20 )
zostałem oszukany przez nieznaną mi instytucję/firmę a mianowicie na
ostatnim bilingu ( bezprzewodowy internet Orange Business Everywhere )
widnieje ciąg 83 smsów na łączną kwotę prawie 2000 zł brutto!
Moja prośba jest następująca. Czy jest możliwe aby udowodnić, że karta
SIM używana w modemie podłączonym do laptopa była w tych dniach
wykorzystywana do połaczeń w internecie ( a nie np. została wyjęta i
ktoś z telefonu komórkowego wysłał 16 smsów w minutę na numer 91900 - jak mi to
próbował wcisnąć pan z BOK Orange ). Co jeszcze ciekawe - napisałem powyżej "do połaczeń w internecie"....który de fakto nie działał ( wystepował komunikat błąd połączenia) !!! Dopiero interwencja Pana z BOK w poniedziałek wieczorem, który ponoć "zresetował' kartę SIM, spowodowała, że internet zaczął funkcjonować. Mieszkam w centrum Płocka.
Czytałem gdzieś, że jeśli w bilingu numery SMSów posiadają przed numerem 48 bez plusa to jest to SMS fałszywy. prawda to czy nie ( numer w bilingu: 4891900 )?
Bardzo dziekuję za wszelką pomoc...takie pieniądze niestety przerastają
mój budżet, tym bardziej, że wiem, że jestem niewinny - musze to TYLKO
udowodnić...niestety.
Pozdrawiam!
Wszystko byłoby cudowne, gdyby nie fakt, że dnia 17 i 18.01.2010 ( w godzinach 18 - 20 )
zostałem oszukany przez nieznaną mi instytucję/firmę a mianowicie na
Moja prośba jest następująca. Czy jest możliwe aby udowodnić, że karta
wykorzystywana do połaczeń w internecie ( a nie np. została wyjęta i
ktoś z telefonu komórkowego wysłał 16 smsów w minutę na numer 91900 - jak mi to
próbował wcisnąć pan z BOK Orange ). Co jeszcze ciekawe - napisałem powyżej "do połaczeń w internecie"....który de fakto nie działał ( wystepował komunikat błąd połączenia) !!! Dopiero interwencja Pana z BOK w poniedziałek wieczorem, który ponoć "zresetował' kartę SIM, spowodowała, że internet zaczął funkcjonować. Mieszkam w centrum Płocka.
Czytałem gdzieś, że jeśli w bilingu numery SMSów posiadają przed numerem 48 bez plusa to jest to SMS fałszywy. prawda to czy nie ( numer w bilingu: 4891900 )?
Bardzo dziekuję za wszelką pomoc...takie pieniądze niestety przerastają
mój budżet, tym bardziej, że wiem, że jestem niewinny - musze to TYLKO
udowodnić...niestety.
Pozdrawiam!
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Re: Biling na 2000zł za fałszywe SMS PREMIUM z intenetu!
Na początek dokładnie przeskanuj swój komputer dobrym antywirusem. Z całą pewnością stałeś się ofiarą wirusa podobnego do dialerów panoszących się po Internecie w czasach modemów analogowych. Różni się jedynie tym, że nie dzwoni on na 0-700, tylko używa modemu do wysyłania SMS-ów Premium.obariel pisze:zostałem oszukany przez nieznaną mi instytucję/firmę a mianowicie na
Jest to do udowodnienia, ponieważ operator rejestruje IMEI urządzeń za pomocą których o danej godzinie logujemy się do sieci. Po numerze IMEI można zidentyfikować producenta a nawet model urządzenia.obariel pisze:Moja prośba jest następująca. Czy jest możliwe aby udowodnić, że karta
wykorzystywana do połaczeń w internecie
Niestety jeśli stałeś się ofiarą dialera, to szanse masz raczej nikłe, bo to nie pomyłka operatora - SMS-y naprawdę wysłano z twojej karty SIM. A czy zrobiłeś to Ty, czy wirus już niestety mało kogo obchodzi. Nie jestem specjalistą w dziedzinie prawa, ale z tego co się orientuję abyś odzyskał pieniądze musiałoby wyglądać to tak: Płacisz rachunek >>> cracker który stworzył wirusa zostaje złapany i skazany >>> domagasz się w sądzie zwrotu pieniędzy od crackera. Zakładając oczywiście że cracker zostanie w ogóle ujęty i nie okaże się biednym studentem mieszkającym u mamy, który na własność posiada tylko komputer i wyrko do spania
![:]](./images/smilies/splash.gif)
Ostatnio zmieniony 2010-02-07, 01:21 przez Blido, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Tak jak napisał kol. Blido, najprawdopodobniej złapałeś jakiegoś wirusa, który z zarażonego komputera wysyła SMS-y Premium Rate.obariel pisze:ktoś z telefonu komórkowego wysłał 16 smsów w minutę na numer 91900
Wpisz sobie do Google "SMS 91900", a zobaczysz, że to jest rozwinięty cały biznes.
Motorem całego przedsięwzięcia jest firma będąca właścicielem internetowej strony www.webcash.pl
Na stronie internetowej adresu do firmy nie ma, są tylko numery telefonów:
Tel/fax: 032 764 18 30/032 764 18 40 (czynne w godzinach od 9.00 do 17.00)
Dalsze googlanie prowadzi do wniosku, że stronę prowadzi firma:
MEDIA SYSTEMS - [mod]ANNA FRANKIEWICZ, JACEK FRANKIEWICZ[/mod] SPÓŁKA JAWNA
ul. Rejtana 20
41-300 Dąbrowa Górnicza
Więcej danych spółki tutaj:
http://www.krs-online.com.pl/media-systems-anna-frankiewicz-jacek-krs-235169.html
Na dobrą sprawę, to przypadek kwalifikuje się do zawiadomienia Prokuratury, ale lekko nie będzie.
Na początek uderz do Miejskiego Rzecznika Konsumentów, może on udzieli Ci prawnego wsparcia w walce z oszustami.
Kiedyś była podobna sprawa z dialerami; po długich bojach kilku oszustów udało się posadzić do wiezienia, ale obecnie może być znacznie trudniej, bo to już nie te same czasy.
W każdym razie życzę powodzenia

Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Chris-Kr, łącznie zmieniany 2 razy.
Krzysztof
- KrissTofferr
- Mistrz bezprzewodowy
Taki temat był już poruszany (futurystycznie) na naszym forum w maju 2009 - UWAGA VIRUS
-
- Mistrz bezprzewodowy
W formacie do drukowania ciężko się czyta. Tu jest lepiej:KrissTofferr pisze:Taki temat był już poruszany (futurystycznie) na naszym forum w maju 2009 - UWAGA VIRUS
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=17632&highlight=uwaga+virus
[ Dodano: 2010-02-07, 12:21 ]
Okazuje się, że Orange możliwość drogiego SMS-owania (do 42,70 zł za SMS) włączyło swoim użytkownikom w ramach "promocji"

Regulamin promocji można znaleźć tutaj: http://www.orange.pl/binaries/PL/Binary/1984/2032064.pdf .
Jeśli autor artykułu zawarł umowę z Orange przed dniem 5 lutego 2009 r., to może skarżyć operatora o włączenie na jego koncie, a bez jego zgody, usług parabankowych.
Jeśli umowa została zawarta później, to ten argument już raczej odpada, bo klient podpisując umowę zaakceptował stan już istniejący.
Generalnie, to najlepiej byłoby porozumieć się w tej sprawie z UOKiK oraz UKE.
[ Dodano: 2010-02-07, 12:50 ]
Sądzę, że dla właściwej oceny sprawy istotnym jest również to, że Orange nigdzie w swoich oficjalnych cennikach nie umieszcza cen za połączenia z numerami Premium Rate, a są one ukryte w całkiem odrębnych cennikach, dostępnych wyłącznie w wyniku poszukiwań.
Zresztą nawet w "Cenniku połączeń z numerami specjalnymi" z dnia 5.7.2009 w ogóle nie ma cen połączeń na numery od 92000 wzwyż (ceny od 24,40 do 42,70 zł/SMS), które można znaleźć we wcześniej wydanym (6.2.2009) cenniku http://www.orange.pl/binaries/PL/Binary/1984/2032064.pdf, ale ukrytym w miejscu, gdzie normalni klienci nie zaglądają.
Krzysztof
- Pijo
- Stary wyga bezprzewodowy
Nieciekawa sprawa.
Czy da się zablokować wszytkie serwisy Premium , zarówno głowsowe i SMS w Orange Free?
I czy da się zablokować całkowicie wychodzące połączenia głosowe?
Czy da się zablokować wszytkie serwisy Premium , zarówno głowsowe i SMS w Orange Free?
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Nie wiem jak u operatora, ale jest bardzo prosta możliwość zablokowania wszystkiego z poziomu karty sim. Można wykorzystać bardzo starą funkcję wybierania ustalonego, do jej włączenia potrzebna jest znajomość PIN2 lub PUK2 na białą listę wpisujemy tylko "nr dostępowy gpsr" taki jak używa modem czyli *99# lub jego modyfikacje typu *99***1# trzeba sprawdzić co mamy wpisane w diaupie czy programie do łączenia. Oczywiście listę tą można edytować tylko po podaniu pin2. Wszystko to trzeba ustawiać w telefonie, chyba każdy ma takie możliwości.Pijo pisze:Czy da się zablokować wszytkie serwisy Premium , zarówno głowsowe i SMS w Orange Free?
Od tej chwili na tak zabezpieczonej karcie sim można tylko korzystać z internetu, nic innego nie da się zrobić. Dosłownie wszystko jest zablokowane, łącznie z smsami, a nawet kodami ekspresowymi.
Nawet w przypadku kradzieży takiej karty sim, złodziej ma nikłe szanse nabroić w rachunku jeśli nawet mamy wyłączone żądanie pin(1). Jest jedna możliwość ale nie będę jej tu zdradzał, ale nie jest to wina zabezpieczeń sim tylko operatora.
Co do orange to chyba nie dają pin2/puk2. Kiedyś standardowo pin2 w prepaidach był 9999, ale oczywiście znając go można go zmienić z menu telefonu na własny.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
W zeszłym roku przeszedłem podobną sprawę tyle że w Erze. W ciągu od godz. 19-02.30 i od 6.00-12.20 zostało wysłane lekko ponad 300 SMS na numer specjalny.Kwota jaki osiągnął rachunek to prawie 1500zł. Prawdopodobnie karta była w telefonie i jak to się odbyło nie wiem.Karta BC jest zarejestrowana na mnie a używa ktoś inny. Rachunki przychodzą na tamtą osobę więc całe szczęście że nie było to moim problemem.
[ Dodano: 2010-02-07, 15:07 ]
[ Dodano: 2010-02-07, 15:07 ]
W BC to jest tzw taryfa DATA i ją da się wyłączyć. Wówczas nie da się z tego numeru zadzwonić lub wysłać SMS. Nie dochodzą również na ten numer żadne połączenia czy SMSy.Pijo pisze:I czy da się zablokować całkowicie wychodzące połączenia głosowe?
-
- Mistrz bezprzewodowy
Ale to jest wylanie dziecka razem z kąpielą.krystianb pisze:Nie wiem jak u operatora, ale jest bardzo prosta możliwość zablokowania wszystkiego z poziomu karty sim.
Nie wiem jak Orange Business Everywhere, ale w prepaidzie wszystko załatwia się SMS-ami: doładowania, aktywacje pakietów i promocji, sprawdzanie stanu konta itp.
Więc taka karta bez możliwości wysyłania SMS-ów staje się tylko mało potrzebnym gadżetem.
Krzysztof
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Można wszystkie potrzebne numery dopisać do białej listy i bez problemu z nich korzystać. Można dopisywać zarówno kody ekspresowe jak i numery na które trzeba wysyłać smsy.Chris-Kr pisze: ale w prepaidzie wszystko załatwia się SMS-ami: doładowania, aktywacje pakietów i promocji, sprawdzanie stanu konta itp.
Ja pisałem o maksymalnym zabezpieczeniu. Jak ma się abo to tak można zrobić., a jak coś trzeba zmienić to zawsze można przecież kartę w telefonie odblokować.
- KrissTofferr
- Mistrz bezprzewodowy
Dobrze że przynajmniej Play Online na kartę jest bezpieczny.
Jeśli pin2 9999 potwierdzi się to dziś przetestuję tą blokadę "FD" ;)krystianb pisze:Co do orange to chyba nie dają pin2/puk2. Kiedyś standardowo pin2 w prepaidach był 9999,
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Jak bezpieczny, smsy chyba wysyłać możnaKrissTofferr pisze:Dobrze że przynajmniej Play Online na kartę jest bezpieczny.

-
- Początkujący użytkownik forum
Czytałem gdzieś, że jeśli w bilingu numery SMSów nie mają + przed 48 to jest to SMS fałszywy. Czy to prawda ( numer w bilingu: 4891900 )?
-
- Użytkownik forum
Nie można ani dzwonić ani odbierać rozmów ani wysyłać SMS. Można je jedynie odbierać.krystianb pisze: <font color="#FF0000"><b>[...]</b></font> Jak bezpieczny, smsy chyba wysyłać można(pewien nie jestem nigdy nie próbowałem)
[ Komentarz dodany przez: krystianb: 2010-02-08, 14:31 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2010-02-08, 14:31 przez drozda, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Na pewno nie jest tak, że operator w ten sposób zaznacza sobie SMS-y, który dopisał klientowi do billingu, zeby go oszukaćobariel pisze:Czytałem gdzieś, że jeśli w bilingu numery SMSów nie mają + przed 48 to jest to SMS fałszywy. Czy to prawda ( numer w bilingu: 4891900 )?

Jeśli plusa (lub 00) nie będzie przed wybieranym numerem, to system lub centrala telefoniczna liczby 48 nie potraktuje jako numeru kierunkowego do Polski, lecz jako część krajowego numeru.
Ale to co jest na wydruku, zależy od autora programu do billingowania. Jeśli chciał zaoszczędzić miejsca na wydruku, to mógł z niego wyrzucić znaczki plusa.
Proponowałby, żebyś swój problem opisał na grupie dyskusyjnej pl.misc.telefonia.gsm - tam są także ludzie, którzy na co dzień siedzą w tych sprawach, są pracownikami operatorów komórkowych i tam chyba możesz najwięcej się dowiedzieć o "kuchni" numerów skróconych oraz robienia billingów.
[ Dodano: 2010-02-08, 11:27 ]
Przed chwilą sprawdziłem swój billing on-line w Orange (prepaid) i mam jedno połączenie, które było wybierane z prefixem miedzynarodowym (+48xxxxxxx), a na billingu jest bez plusa, czyli tylko samo 48xxxxxxxxx.
Krzysztof
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Dokładnie, w celu zaoszczędzenia pamięci numery tel. w bazach danych są przechowywane jako liczba całkowita, a nie jako ciąg znaków, ni jak tam wsadzić + czy 00 przed numerem. Kto programował to wie o czym mówię. Tak mi się wydaje.Chris-Kr pisze:zależy od autora programu do billingowania.
-
- Guru bezprzewodowy
Odpłatnie można uzyskać.krystianb pisze:Co do orange to chyba nie dają pin2/puk2.
Można wysyłać i odbierać, jedynie połączenia głosowe są zablokowane.drozda pisze:Nie można ani dzwonić ani odbierać rozmów ani wysyłać SMS. Można je jedynie odbierać.
Chyba pomyliło Ci się z Play Online na kartę:
http://www.playmobile.pl/resources/pdf/ ... 7_2009.pdf
-
- Użytkownik forum
No i tak się kończy bezsensowne poprawianie postów przez moderatorów. Sprawdź oryginalną wypowiedź którą cytowałem:marens pisze:
Można wysyłać i odbierać, jedynie połączenia głosowe są zablokowane.
Chyba pomyliło Ci się z Play Online na kartę:
http://www.playmobile.pl/resources/pdf/ ... 7_2009.pdf
"Nadgorliwość jest gorsza niż faszyzm."krystianb pisze:Jak bezpieczny, smsy chyba wysyłać możnaKrissTofferr pisze:Dobrze że przynajmniej Play Online na kartę jest bezpieczny.(pewien nie jestem nigdy nie próbowałem)