DirectX 10 dla windows XP co o ty myślicie?

Zagadnienia dotyczące technice w szerokim tego pojęcia znaczeniu czyli luźne dyskusje o zagadnieniach technicznych ale nie związanych z główną tematyką forum, m.in, komputery, oprogramowanie, systemy operacyjne - techniczny Hyde-Park.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Blazej
Specjalista bezprzewodowy-senior

DirectX 10 dla windows XP co o ty myślicie?

Post autor: Blazej »

Witam jeżeli źle wybrałem dział proszę o przeniesienie. Ostatnio szukałem w necie DirectXa 10 dla XP bo gdzieś słyszałem że takowy jest i znalazłem http://www.techmixer.com/download-direc ... indows-xp/ co o tym myślicie to nie jest oryginalny wydany przez Microsoft DirectX dlatego pytam może ktoś korzystał?
Awatar użytkownika
Tomek7
Stary wyga bezprzewodowy

Re: DirectX 10 dla windows XP co o ty myślicie?

Post autor: Tomek7 »

Instalowałeś ??Twoja karta obsługuje dx 10?

[ Dodano: 2010-02-07, 16:03 ]
Już pobieram :D
Awatar użytkownika
Blazej

Post autor: Blazej »

Tomek7 pisze:Instalowałeś ??Twoja karta obsługuje dx 10?
Moja karta to Gforce 8600GT z tego co piszą w instrukcji jest zgodna z Directx 10. Zainstalowałem wszystko ok sprawdzałem działanie na grze Avatar Demo ale w opcjach przy wyborze wersji directxa nie można wybrać 10 nie wiem czemu. A jak u ciebie?
Awatar użytkownika
Tomek7
Stary wyga bezprzewodowy

Skopiowałem pliki do c/windows/sysytem32
Konieczne jest pobieranie http://www.microsoft.com/downloads/deta ... laylang=en

to zajmuje 400 mb troche szkoda limitu .Powiedz dokładnie krok po kroku jak ty to robiłeś :)
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

Blazej pisze:Ostatnio szukałem w necie DirectXa 10 dla XP bo gdzieś słyszałem że takowy jest i znalazłem
To nie jest pełnoprawny DX10 - obsługuje tylko część jego funkcjonalności a po zainstalowaniu go i tak większości gier nie mozna uruchomić w trybie DX10. A jeśli już, działają niestabilnie. Pogoogluj sobie trochę na ten temat to będziesz wiedział więcej.
PS. Zawsze bawią mnie te dwa czysto marketingowe obrazki porównawcze - mamią ludzi różnicą pomiędzy DX9 a DX10, między którymi rzeczywiście jest przepaść już na pierwszy rzut oka. Czemu jednak nie porównali DX9c z DX10? :]
Awatar użytkownika
Oficer

Post autor: Oficer »

Nie masz co się bawić w directx 10 twój model kart graficznej jest za słaby na dx 10 . Jak na razie to dużo nowsze modele kart mają straszne problemy pod 10 z jednej strony efekty graficzne wyglądają bardzo fajnie ale nie stabilność gry :hyhy: .
Awatar użytkownika
Tomek7
Stary wyga bezprzewodowy

Moja 3870 powinna sobie poradzić,jeszcze jak podgonię ją :hyhy:
Kolega zainstalował sobie Win7 jak dla mnie nie ma prawie żadnej różnicy miedzy dx9c a dx10 chociażby w grze Resident Evil 5
Awatar użytkownika
Oficer

Post autor: Oficer »

Uwierz że na 3870 nawet nie ma po co się bawić bo nie zauważysz tego .Do dx 10 potrzeba dobrej gry oczywiście z obsługą dx 10 i dobrej karty aby te efekty widać było . Nie wiem jak na win7 bo nie mam ale na viscie całkiem całkiem .
Awatar użytkownika
Tomek7
Stary wyga bezprzewodowy

Dlaczego mam nie zauważyć różnicy miedzy dx 9 a 10?. Karta nie ma nic do jakości wyświetlania, po prostu na jednych będzie ok 20 FPS co daję mierną płynność a na drugich 70 FPS. No może ma coś tam efekty cieniujące. Jak znajdę gdzieś porównanie między moją a grafą a inną z serii 5800 to zobaczysz ;). Różnić się bedzie na pewno większym FPS-em i ceną :D

[ Komentarz dodany przez: grzechu: 2010-02-08, 08:29 ]
Poprawa pisowni.
Ostatnio zmieniony 2010-02-08, 08:29 przez Tomek7, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ