Dzieleni neostrady 6Mb/s radio czy kabel,+ limitowanie pasma

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
baraqs
Początkujący użytkownik forum

Dzieleni neostrady 6Mb/s radio czy kabel,+ limitowanie pasma

Post autor: baraqs »

Witajcie, otóż posiadam router D-Link DSL-2640B, i chcemy z sąsiadem oddalonym w linii prostej o jakieś 80m no może max 100m, korzystać z tego samego połączenia Internetowego, z tym że chciałbym wprowadzić limit dla niego 2Mb/s na łącze, tak aby nie zamulał mojego netu.
Pomyślałem nad połączeniem radiowym, bo w opcjach routera jest możliwość limitowania szybkosci, ale wiąże się to z wydatkiem na antenę bazową (no właśnie jaką?) oraz antenę kliencką.
Pomyślałem, ze łatwiej byłoby podłączyć go bezpośrednio kablem do routera, ale w takim wypadku w konfiguracji nie mam możliwości ustawienia parametrów szybkości połączenia dla niego.
Proszę was o radę, jak byście to zrobili?
Dodam, że pomiędzy naszymi budynkami nie ma żadnych przeszkód, jest możliwość zainstalowania anteny na dachu (stare drewniane hacjendy), tylko czy to jest lepsze, i tańsze wyjście, czy lepiej kupić 100m kabla, i podłączyć w ten sposób?
No i może jest sposób na wprowadzenie limitu połączenia na kablu?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Dzieleni neostrady 6Mb/s radio czy kabel,+ limitowanie pasma

Post autor: Jo_gurt »

baraqs pisze:Pomyślałem nad połączeniem radiowym, bo w opcjach routera jest możliwość limitowania szybkosci, ale wiąże się to z wydatkiem na antenę bazową (no właśnie jaką?) oraz antenę kliencką.
Mam nadzieję, że nie mówisz o 54g Rate? :P Coś mi się wydaje, że jednak nie ma takiej możliwości ;)

Generalnie bez wydawania kasy na porządniejszy sprzęt raczej się nie obejdzie, bez znaczenia czy będzie to połączenie kablowe czy radiowe.
Co do kabla to jeśli jest możliwość to zawsze lepiej kablem, jednak trzeba pamiętać, że maksymalna długość jednego odcinka kabla ethernetowego to właśnie 100m, więc zbliżamy się do granicy (wiadomo, jeszcze w domu parę itp). Do tego dochodzi odpowiednie zabezpieczenie takiego kabla przed warunkami atmosferycznymi.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Jo_gurt pisze:Do tego dochodzi odpowiednie zabezpieczenie takiego kabla przed warunkami atmosferycznymi.
I sprzętów przed wyładowaniami atmosferycznymi (przepięcia palące porty routerów, karty sieciowe)
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
baraqs

Kabel o ile w ten sposób miałbym podłączyć router z laptopem sąsiada miałby idealne zabezpieczenie ;P po prostu wkopałbym go w ziemię na głębokość 20cm, i nikt poza kretami nie miałby do niego dostępu, pioruny nie straszne itp.
Myślałem o takiej antenie podłączonej do routera http://allegro.pl/item909919160_antena_ ... t_1zl.html
Te radiowe połączenie wydaje się najprostsze, ale czy da się.
Facet dokupiłby sobie jakąś zewnętrzną antenę z zyskiem ~8dbi, obie anteny zainstalowane na wysokości 6m, oddalone w linii prostej te 80m, kabel router-antena o długości 5m.
Jakieś sugestie?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

baraqs pisze:Myślałem o takiej antenie podłączonej do routera
Czy potrzebujesz jeszcze kogoś więcej podłączyć wokół anteny?
Jeżeli nie to do Ciebie i do niego panelowa antenka 8dBi. powiedzmy że kabel 5m by też mógł być.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
baraqs

Wiesz mistrzu, właśnie się tak zastanawiałem, czy aby w przyszłości nie da się jakiegoś delikwenta pozyskać :D
Zawsze to taniej wyjdzie, poza tym mam ogródek kilkanaście metrów od domu, i latem często tam przesiaduję, więc gdybym w przyszłości zaopatrzył się w jakiegoś laptopa, to chciałbym mieć możliwość łapania netu na odległość przynajmniej 50m w linii prostej na wbudowanej seryjne antence do karty sieciowej, lub też na telefonie PDA.
Więc moje pytanie do Ciebie jako specjalisty brzmi, czy ta antena dookolna dla mnie, a panelowa dla niego, z kablem router-antena o długości 5m spełni swoje zadanie?

Edit:
Znalazłem też taką antenę, http://allegro.pl/item901759946_antena_ ... nnect.html ale tutaj kąt promieniowania w pionie to 6 stopni, a nie 15 jak w poprzedniej.

Przepraszam za zawracanie głowy, ale jeżeli chodzi o podłączenie sieciowe to jestem zupełnym laikiem, stąd właśnie moja prośba o pomoc i wyrozumiałość, za co będę naprawdę wdzięczny.
ODPOWIEDZ