[OFP] Antena do OFP CDMA ... Dipol czy mikropaskowa?

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
metalmaxima
Początkujący użytkownik forum

[OFP] Antena do OFP CDMA ... Dipol czy mikropaskowa?

Post autor: metalmaxima »

Witam!
Mam od tygodnia OFP z modemem MVR410R. Tansfer mam słaby zazwyczaj ok. 50 do 120 kbps, choć zdarza się i 500kbps a chwilami nawet 900kbps. (Dziś już chyba jestem po limicie bo mnie równo tnie na 64 kbps.) Poziom sygnału mam przeciętny ok. -80 dBm, choć czasem spada do -90 dBm i wtedy zrywa mi łączność. Więc mam zamiar kupić antenę zewnętrzną i znalazłem takie wynalazki:
1. http://www.dipol.com.pl/antena_freedom_ ... _A6910.htm
2. http://yagi.pl/product_info.php/cPath/5 ... ts_id/1496
3. http://www.bestpartner.pl/index.php?art ... ategorie=2
4. http://www.bestpartner.pl/index.php?art ... ategorie=2

ad1. Zysk 9 do 12 dBi CENA 62 PLN
ad2. Zysk 14 dBi CENA 81 PLN
ad3. Zysk 13 dBi CENA 158 PLN
ad4. Zysk 18 dBi CENA 424 PLN

I teraz pytanie "Która lepsza?". Pierwsza jest klasyczna dipolowa i jak zauważyłem ludzie na forum wszystkim ją polecają. Reszta to anteny panelowe mikropaskowe. Co z nimi? Nikt tu o nich nic nie pisze. Teoretycznie są o niebo lepsze od dipoli (zysk, charakterystyka). Ma ktoś z nimi jakieś doświadczenia?
To sem ja, Kretek.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: [OFP] Antena do OFP CDMA ... Dipol czy mikropaskowa?

Post autor: wojteks »

Ja bym wziął Yagi z Dipola bo tanie i dobre. O yagi.pl od razu zapomnij. Bestpartner drogi jest.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Re: Antena do OFP CDMA ... Dipol czy mikropaskowa?

Post autor: sp6huk »

metalmaxima pisze: Tansfer mam słaby zazwyczaj ok. 50 do 120 kbps, choć zdarza się i 500kbps a chwilami nawet 900kbps.
Wahania transferu spowodowane zapewne przez obciążenie stacji bazowej,
metalmaxima pisze:ad1. Zysk 9 do 12 dBi CENA 62 PLN
Ta antena jest tania i godna polecenia, sprawuje się bardzo dobrze, wybrałbym tą antenkę,
metalmaxima pisze:ad2. Zysk 14 dBi CENA 81 PLN
Drogi badziew, którego nie polecam kupować, nie wiadomo czy nawet zadziała,
metalmaxima pisze:ad3. Zysk 13 dBi CENA 158 PLN
Antenki od Bestpartnera sprawują się bardzo dobrze, ale jak jest z tą antenką do CDMA, to nie wiadomo, nikt z naszego forum jeszcze jej nie stosował, ale myślę, że anteny panelowe, równie dobrze działają z CDMA, jak z UMTS,
metalmaxima pisze:ad4. Zysk 18 dBi CENA 424 PLN
Ta jednak chyba odpada, z uwagi na jej cenę, ale też zysk, wydaje mi się, że dla 450 MHz, gdzie fale łatwo przedostają się przez przeszkody, wystarczy antena o mniejszym zysku. Napisz właśnie gdzie mieszkasz, to sprawdzi się jak daleko masz do stacji bazowej CDMA.
metalmaxima

Ok ale czy ten tańszy bestpartner będzie dużo lepszy od dipola? (ten za 458 PLN to już nieporozumienie - ciut za drogo). A poza tym dlaczego nie yagi.pl, co z nimi jest nie tak?

[ Dodano: 2010-02-08, 20:36 ]
Mieszkam w Jędrzejowie Nowym (mazowieckie). Do jednego BTSa mam 8 km a do drugiego 10 km. Problem z tym pierwszym jest taki, że w połowie drogi stoi tam BTS z GPRSem Orange i czy nie będzie on przeszkadzał gdybym próbował celować w tamtą stronę?
To sem ja, Kretek.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

metalmaxima pisze:Ok ale czy ten tańszy bestpartner będzie dużo lepszy od dipola
Hmm...trudno powiedzieć co będzie lepiej działać, to, że antena od Bestpartnera ma większy zysk i inną charakterystykę, to nie oznacza, że będzie działać lepiej. Nikt nie robił porównania między tymi dwiema antenkami, ale z reguły "wyroby" od Bestpartnera, są OK :ok: Dobrze by było gdyby ktoś przetestował działanie anten panelowych z CDMA, wiedzieli byśmy co działa lepiej, a więc nie ma żadnych zastrzeżeń, aby omijać antenki tego typu. Może mój tok myślenia jest dziwny, ale anteny "nadawcze" od CDMA są też panelowe, a więc panel z panelem może działać bardzo przyzwoicie, co myślą o tym inni ?
metalmaxima pisze:A poza tym dlaczego nie yagi.pl, co z nimi jest nie tak?
Dlatego, że jakość anten od tej firmy pozostawia wiele do życzenia, na zewnątrz obudówka sprawia miłe wrażenie, ale to co siedzi w środku, jest do niczego, wystarczy wpisać w google YAGI.PL i dowiesz się co z tą firmą jest nie tak.

[ Dodano: 2010-02-08, 20:51 ]
metalmaxima pisze:Mieszkam w Jędrzejowie Nowym (mazowieckie). Do jednego BTSa mam 8 km a do drugiego 10 km. Problem z tym pierwszym jest taki, że w połowie drogi stoi tam BTS z GPRSem Orange i czy nie będzie on przeszkadzał gdybym próbował celować w tamtą stronę?
Jędrzejewa Nowego niestety nie mogę znaleźć, ale znalazłem Jędrzejewo. Z Jędrzejewa, do najbliższej stacji bazowej jest ~7 km, znajduje się ona w miejscowości Nowe Miasto, a więc do stacji bazowej masz dość blisko, i wystarczyłaby Ci antena z DIPOLA.

PS. Przypuszczam, że Jędrzejewo, jest niedaleko Jędrzejewa Małego, tak ?
metalmaxima

Raczej nie. Nazwa miejscowości to Jędrzejów Nowy, a tak przy okazji to leży oczywiście obok Jędrzejowa Starego.
To sem ja, Kretek.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

metalmaxima pisze:Raczej nie. Nazwa miejscowości to Jędrzejów Nowy, a tak przy okazji to leży oczywiście obok Jędrzejowa Starego.
A to już całkiem inna sprawa ;) W takiej sytuacji do nabliższych stacji bazowych masz ok. ~10 km. Znajdują się one w Mlęcinie, oraz w Budach Łękawickich.
metalmaxima

Tak wiem, byłem na BTSearch. Problem w tym, że między tą w Budach Łękawickich a moim domem stoi jeszcze GSM orange dokładnie na linii. Chodzi mi o to czy jeśli skieruję tam antenę to czy tego GSMa nie będę łapał.
To sem ja, Kretek.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

metalmaxima pisze: Chodzi mi o to czy jeśli skieruję tam antenę to czy tego GSMa nie będę łapał.
Nie ma takiej możliwości, ta technologia nie ma żadnego powiązania z CDMA.
metalmaxima

Dzięki to mnie nieco uspokoiłeś. Zawsze lepiej jest mieć dwa BTSy do wyboru, tak na wszelki wypadek.
To sem ja, Kretek.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

metalmaxima pisze:Dzięki to mnie nieco uspokoiłeś. Zawsze lepiej jest mieć dwa BTSy do wyboru, tak na wszelki wypadek.
Oczywiście, wtedy można wybrać sobie ten, z którego moc sygnału jest lepsza, oraz lepsze transfery i pingi ;)
metalmaxima

Dzięki za pomoc. Przepraszam za nieco lamerskie pytania, ale radiówka nigdy mnie nie pociągała. Zawsze wolałem elektronikę na niższych częstotliwościach.
To sem ja, Kretek.
ODPOWIEDZ