[NEWS] Windows 7 niszczy akumulatory w notebookach?

Nowości... więcej na https://www.opp.today/pl/

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
raven18
Specjalista bezprzewodowy-junior

[NEWS] Windows 7 niszczy akumulatory w notebookach?

Post autor: raven18 »

http://pclab.pl/news40962.html
(...)Wielu świeżo upieczonych użytkowników systemu Windows 7 donosi o dramatycznym spadku żywotności akumulatorów, co stwierdzają po zmianie systemu operacyjnego na inny niż "siódemka". Akumulatory zwykle okazują się już mocno "zużyte" i nawet pod Windowsem XP czy Vistą nie sposób przywrócić im "mocy" sprzed instalacji systemu Windows 7.
Mimo że pierwsze doniesienia zaczęły pojawiać się jeszcze na etapie produkcyjnym RC (Release Candidate) Windowsa 7, to Microsoft dopiero teraz, ponad trzy miesiące po premierze wersji finalnej ustosunkował się do całej sprawy. Obecnie wiadomo jedynie to, że firma prowadzi analizy problemu i nie wyklucza, że w nieokreślonej przyszłości może pojawić się poprawka eliminująca problem. Według Microsoftu bowiem wina leży po stronie producentów notebooków, a konkretnie w oprogramowaniu BIOS.
Winią wszystkich tylko nie siebie (dlaczego na Viście może działać dobrze? dlaczego na xp może działać?). Problem zgłaszany już od co najmniej roku (od pierwszych wersji RC) i nic nie zrobili, dokładnie tak samo jest z wszelkimi dziurami i błędami zgłaszanymi przez użytkowników. Swoich klientów mają gdzieś (zresztą wiadomo to nie od dziś, napisałem to tak dla przypomnienia).
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: [NEWS] Windows 7 niszczy akumulatory w notebookach?

Post autor: Jo_gurt »

Trzeba tylko zwrócić uwagę na dwie sprawy:
- nie jest tak, że dotyka to 100% użytkowników Siódemki, myślę, że to są raczej pojedyncze procenty
- nie niszczy akumulatorów tylko prędzej "ogłupia" eprom baterii, czyli sprawa do naprawienia w serwisie lub za pomocą programatora.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Do tego jeszcze dochodzą ustawienia w samym systemie, do których pewnie nikt nie zagląda. :]
Awatar użytkownika
DJ1910
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: DJ1910 »

U mnie na szczęście różnicy między XP a W7 nie ma żadnej jesli chodzi o czas pracy na baterii. Lenovo Y550
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

U mnie podobnie na też na Y550.
Awatar użytkownika
raven18
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: raven18 »

http://pclab.pl/news40997.html
Firma Microsoft próbuje dojść do źródła problemów, które ujawniły się wraz z opublikowaną w ubiegłym tygodniu poprawką KB977074 dla systemu Windows 7. Aktualizacja ma zwiększać stabilność systemu, ale jak wynika z doniesień wielu użytkowników, zmniejszyła ją, w niektórych przypadkach drastycznie.

Do Microsoftu spływają raporty o tym, że po zainstalowaniu poprawki obraz zamarza, albo komputer zawiesza się w trakcie uruchamiania. W innych przypadkach zdarza się, że w podczas zamykania systemu pojawia się komunikat o tym, że jakiś program wciąż działa i zalecane jest jego siłowe zamknięcie. Funkcja ta jednak nie działa, a użytkownikowi pozostaje siłowe zamknięcie, ale całego systemu, poprzez wyłączenie komputera. Część raportów mówi też o tym, że program Windows Media Center zamyka się bez powodu, a niektóre kopie systemu Windows 7 nagle tracą status aktywowanych.

Przedstawiciele Microsoftu obecnie twierdzą, że przyczyny problemów tkwią w oprogramowaniu BIOS płyt głównych, sterownikach oraz programach antywirusowych. Zalecane jest zaktualizowanie BIOS, sterowników oraz wyłączenie ochrony antywirusowej i zainstalowanie aktualizacji ponownie, tuż po uruchomieniu komputera.
Zły BIOS, zły... Do tego programy antywirusowe i sterowniki, ale BIOS najgorszy :rotfl:
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Ja jakoś, odpukać, nie mam problemów z 7 pro.
ODPOWIEDZ