AirLive WT-2000ARM + Dialnet

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
asustic
Początkujący użytkownik forum

AirLive WT-2000ARM + Dialnet

Post autor: asustic »

Witam

Więc tak:
po kilku miesiącach intensywnej pracy mój router "Edimax 7084GB" wczoraj rano walnął FOCHA (obraził się) i urwał się internet , po wejściu w opcje/diagnostyka ukazało się
Obrazek
Pogrzebałem , na nowo zrobiłem ustawienia i nic ciągle to samo , także aby się za bardzo nie spinać kupiłem na mieście nowy router bezprzewodowy , bo "Edi już sporo mi służył więc nie będę dalej grzebał tylko zastąpiłem go nowym " AirLive WT-2000ARM" po podłączeniu i konfiguracji powstał ten sam problem co w "Edim" -ADSL-FAIL-
Siedziałem cały dzień rozgryzając go na 1000 sposobów i nic :/
- mam net z dialogu na ich kablach
- Router jest Annex B
- ustawienia takie jak zaleca dostawca
VPI - 1
VCI - 32
Dostęp na login i hasło "PPPoE"
- aktualnie jestem podpięty kablem pod router "Microcom"
- oraz do routerów podpinam się bezpośrednio bez modemów Dialogu
- system raczej nie ma znaczenia , bo wchodzi się przez przeglądarkę , ale konfigurowałem na Windows XP (Laptop Asus) oraz na (Leopardzie) Macbook Pro
Zamieszczam foty i mam nadzieję że wspólnymi silami uda się to załatwić :)

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: AirLive WT-2000ARM + Dialnet

Post autor: wojteks »

asustic pisze:wczoraj rano walnął FOCHA (obraził się) i urwał się internet , po wejściu w opcje/diagnostyka ukazało się
Może awaria (degradacja parametrów która uniemożliwia pracę routerów) linii telefonicznej?
Nie pomagam na PW!
asustic

wojteks pisze:
asustic pisze: <font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
Może awaria (degradacja parametrów która uniemożliwia pracę routerów) linii telefonicznej?
Z dialogu twierdzą że wszystko ok , oraz jestem aktualnie podpięty kablowo pod router "microcom" i net działa , jedynie z wifi są problemy.

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2010-02-09, 22:32 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2010-02-09, 22:31 przez asustic, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

asustic pisze:jestem aktualnie podpięty kablowo pod router "microcom" i net działa
Jakie masz w nim ustawienia? Sprawdź i porównaj z nowym.
Nie pomagam na PW!
asustic

wojteks pisze:
asustic pisze: <font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
Jakie masz w nim ustawienia? Sprawdź i porównaj z nowym.
też starałem się to zrobić i bez rezultatu :/

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2010-02-09, 22:32 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2010-02-09, 22:32 przez asustic, łącznie zmieniany 1 raz.
Krzysiek.S

Post autor: Krzysiek.S »

Witam

Mam ten sam problem, na łączu 2 mB ze stałym IP Edimax chodził bez zwiech prawie dwa lata (nie wiedziałem, że można mieć problem z routerem). Po zmianie umowy i przejściu na 2 mB ze zmiennym IP na Edim brak synchronizacji. Myśląc, że Edi zaliczył zgon kupiłem router bezprzewodowy z modemem INTELLINET, oczywiście z anexem B, sprzedawca w sklepie zarzekał się, że problemów z nim nie będzie, nie miał jeszcze na niego reklamacji. Po podłączeniu w domu okazało się również brak synchronizacji i router mogę sobie wsadzić.
Mam kolegę, który ma łącze 2 mB ze zmiennym IP, któremu jakiś czas temu podłączałem Edimaxa i do tej pory działa mu to bezproblemowo. Poprosiłem go i u niego podłączyłem swojego starego Edimaxa i stał się cud - działa.
Zadzwoniłem do BOK i dowiedziałem się, że oni mają to głęboko, bo skoro mam internet przez ich modem to już wszystko jest w porządku a routerami się nie zajmują.
Wnisek - nie mogę się już doczekać końca umowy

pozdrowienia Krzysiek.S
ODPOWIEDZ