Połączenie routera z AP - problem z przypisywaniem adresów

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
frenchman
Początkujący użytkownik forum

Połączenie routera z AP - problem z przypisywaniem adresów

Post autor: frenchman »

Witam.
Być może problem podobnej natury pojawił się już gdzieś na tym forum. Pragnę jednak szczegółowo opisać swój przypadek ponieważ wiele opcji już próbowałem i zaczyna brakować mi pomysłów (tak samo jak moim znajomym, kolegom ze szkoły czy nawet nauczycielom z policealnej). Proszę więc o wyrozumiałość jeżeli poruszyłem znany już temat, przynajmniej szybciej uzyskam tu odpowiedź.

Przechodząc do rzeczy:
Posiadam router Prestige 660HW-61 a na nim neostradę 1024kbps, swego czasu router był w moim pokoju, WiFi było włączone a DHCP bez problemu przypisywało IP, bramę i maskę. W wakacje poświęciłem trochę czasu i pieniędzy dzięki czemu powstała sieć w całym domu. Router został przeniesiony do piwnicy, do niego podpiąłem switch a w każdym pokoju w domu zamontowane mam ścienne gniazdo RJ-45 i tu zaczynają się schody. Sygnał z tego urządzenia już nawet siedząc obok niego był kiepski a ustawień mocy anteny nie znalazłem choć przeszukałem cały panel. Tym samym WiFi zostało wyłączone a do pokoju na piętrze postanowiłem zakupić jakiś AP, ponieważ tak jak pisałem wyżej uczę się w klasie informatycznej wystarczyło poruszyć temat na zajęciach a kolega pożyczył mi Router Linksys'a (pod RJ45 nie RJ11 - zapomniałem jak to się nazywa ale chyba ISDN), ustawiliśmy go już u niego bezpośrednio pod parametry mojej sieci (u niego wszystko bez błędnie działało) przyjechałem do domu, podpiąłem i nie działa. Kiedyś miałem także jakiś Router ADSL D-Link'a model G604T i co prawda wadliwie ale jakoś rozsyłał IP, bramy choć trzeba było się nakombinować. Uznałem, że koniec zabawy z routerami a czas kupić po prostu zwykły AP przeznaczony tylko i wyłączenie do rozprzestrzeniania sygnału WiFi i stałem się posiadaczem TP-Link'a WA500G, ustawiony na tyrb Dynamic IP(DHCP) pobiera go z routera, pełni funkcję AP. Sieć jest widoczna, po próbie połączenia działa zwykła sieć ale bez internetu. To znaczy, komputery pingują się w całej sieci, można przechodzić bez problemu między dyskami sieciowymi niestety nie ma możliwości skorzystać z internetu. Po dłuższej zabawie i ustawieniu IP, bramy i maski "na sztywno" we właściwościach kart sieciowej zadziałało, w formie testu sprawdzałem także na drugim komputerze i tam tak samo, dopiero po ustawieniu ręcznie parametrów łącznie z DNS'ami (same DNS'y nie wystarczyły jednak) zadziałało. To nie jest dla mnie rozwiązanie, często mam gości w domu, przyjeżdżają ze swoim sprzętem a ja sam posiadam telefon z WiFi a w nim nie można od tak po prostu ustawić wszystkich parametrów WiFi przez co telefon sieć znajduje ale wyrzuca błąd bramy sieciowej. W szkole nauczyciel rzucił pomysł firewall'a choć tak naprawdę wszyscy zbledli i nikt nie miał pomysłów. Czy może być jakieś ustawienie, zapora czy blokada w routerze przez co następne urządzenia nie dostają DNS'ów IP itd prawidłowo? Przy czym komputery podpinane pod dowolne gniazdo otrzymują bez problemu? Nie wiem na ile to istotne ale w pokoju pomiędzy gniazdem a AP mam jeszcze mini switch ponieważ kilka urządzeń do sieci mam podpięte po kablu.
Z góry przepraszam za tak rozległą opowieść ale chciałem opisać wszystko na tyle szczegółowo aby wreszcie rozwiązać ten problem do końca i skutecznie.
Z góry dziękuję za odpowiedzi i pomoc w rozwiązaniu problemów.
Pozdrawiam!
frenchman
Ostatnio zmieniony 2010-02-10, 10:41 przez frenchman, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Połączenie routera z AP - problem z przypisywaniem adresów

Post autor: Jo_gurt »

frenchman pisze:ustawiony na tyrb Dynamic IP(DHCP) pobiera go z routera,
To jest akurat mało sensowne. Adres IP Access Pointa służy do jego konfiguracji, potem nie bierze udziału w komunikacji między komputerami czy routerem.

Jaki domyślny adres ma AP i jaki router?

Co wyrzuca <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=111136#111136" target="_blank">- IPCONFIG -</a> /ALL po podłączeniu się radiowo komputera do sieci i ustawieniu wszystkiego na automatyczne pobieranie?
frenchman

Witam!
ZyXEL ma 192.168.1.1, maska 255.255.255.0
AP na czysto ma 192.168.1.254

Fragmenty ipconfig:
Karta bezprzewodowej sieci LAN Wireless Network Connection:

Sufiks DNS konkretnego połączenia :
Opis. . . . . . . . . . . . . . . : Atheros AR5005G Wireless Network Adapter
Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 00-21-27-F0-D2-97
DHCP włączone . . . . . . . . . . : Tak
Autokonfiguracja włączona . . . . : Tak
Adres IPv6 połączenia lokalnego . : fe80::51a5:3cb3:2326:bfb6%11(Preferowane)

Adres IPv4 autokonfiguracji . . . . : 169.254.191.182(Preferowane)
Maska podsieci. . . . . . . . . . : 255.255.0.0
Brama domyślna. . . . . . . . . . :
Identyfikator IAID DHCPv6 . . . . : 218112295
Identyfikator DUID klienta DHCPv6 : 00-01-00-01-12-63-89-DD-00-1F-D0-9D-49-EC

Serwery DNS . . . . . . . . . . . : fec0:0:0:ffff::1%1
fec0:0:0:ffff::2%1
fec0:0:0:ffff::3%1
NetBIOS przez Tcpip . . . . . . . : Włączony

Pozdrawiam!

[ Komentarz dodany przez: Sundance_kid: 2010-02-09, 07:27 ]
Wycięcie zbędnego taga.
Ostatnio zmieniony 2010-02-09, 07:27 przez frenchman, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
krzywyzzz
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: krzywyzzz »

A możesz jeszcze wkleić print scrina z ustawień Tp-link-a i ZyXEL-a. Dokładniej to zakładka Interface
Setup/Lan i Wireless a w ZyXEL-a daj tu print srena z Advenced Setup/Lan ewentualnie Wireless LAN. Zmieniałeś w tych ruterach firmware na najnowsze ?
frenchman

Witam!
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Firmware jest jaki był, próba zmiany z TP-Linku w ogóle nie wypaliła, a w ZyXELu z tego co pamiętam jest najnowsze.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Co ma Tp-Link wpisane w Advanced/DHCP?
Nie pomagam na PW!
frenchman

W sumie to nic, można tam włączyć lub wyłączyć serwer DHCP oraz go skonfigurować. Serwer jest oczywiście wyłączony, używam bynajmniej chcę używać tego z routera.

P.S. Nie wiem na ile to możliwe czy czy nie mam jakiś zwidów, ale karta w stacjonarnym komputerze po dłuższej chwili podłączyła się prawidłowo (równocześnie był wpięty kabel - mógł pomóc? - po jego odpięciu WIFi nadal sprawnie działało) pomijając czas oczekiwania aż pobrał wszelkie dane z routera, zastanawia mnie dlaczego skoro komputer może to dlaczego netbook nie? Jedyna różnica między nimi to to, że na jednym mam Win7 Professional a na drugim Ultimate (wczoraj sprawdzałem kartę na Ubuntu 9.04 i też sobie nie poradziła - więc na chwilę obecną jest 1:3 co mnie nie satysfakcjonuje) Czy wina może leżeć po stronie Windows'a? Zapora? Jakieś ukryte ustawienie? Ale jeśli tak, to dlaczego ani telefon ani Ubuntu się nie chce podłączyć? Do innych sieci netbook łączy się bez problemu...
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
krzywyzzz
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: krzywyzzz »

frenchman pisze:Serwer jest oczywiście wyłączony.
W Tp Linku musi być włączony serwer DHCP. Zmień jeszcze sobie adres tego Tp-linka na 192.168.2.1 To by rozwiązało ten przypadek. Włącz w konfiguracji karty sieciowej uzyskiwanie adresu IP automatycznie oraz dns. Jeśli masz poustawiane na sztywno adresy Ip w innych komputerach to nie zapomnij pozmieniać adresów na 192.168.2.xx.
Ostatnio zmieniony 2010-02-10, 09:58 przez krzywyzzz, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

krzywyzzz pisze:Zmień jeszcze sobie adres tego Tp-linka na 192.168.2.1
Z zarządzaniem nim będzie problem. To IP które ma jest dobre. Włącz serwer DHCP w Advanced, wpisz zakres IP 192.168.1.101 do 192.168.1.104, gateway 192.168.1.1 i powinno byc po problemie i chyba DNSy jakies musisz tez wpisać.
Nie pomagam na PW!
frenchman

Działa!
Problem rozwiązany za co bardzo dziękuję. Nie wiem dlaczego grono "specjalistów" w szkole, kumpli którzy mają sieci WiFi a nawet nauczyciel który na co dzień administruje dużymi sieciami nie doradzili włączenie DHCP w AP, a mało tego stanowczo odradzali jego włączenie. Ustawiłem przedział 192.168.1.100 - 199 i bez problemu od ręki łączy się do AP'ka, prawdopodobnie i ten linksys by działał gdyby ktoś wcześniej wpadł na pomysł z tym DHCP. Dziękuję dwóm panom nad moją odpowiedzią którzy szczególnie dużo wnieśli do tematu. Widać, że w życiu nie zawsze należy polegać na kilku opiniach a czerpać następne z innych źródeł. Temat rozwiązany, niestety wkrótce pojawi się nast. (zakup 2x AP, 2x Antena i łączenie ich ze sobą w celu scalenia dwóch sieci lan przy czym każda ma swój internet). Póki co dziękuję i pozdrawiam wszystkich.
Do usłyszenia!
frenchman
Awatar użytkownika
DoMiNo
Stały użytkownik forum

Post autor: DoMiNo »

frenchman pisze:a nawet nauczyciel który na co dzień administruje dużymi sieciami nie doradzili włączenie DHCP w AP, a mało tego stanowczo odradzali jego włączenie.
Pewnie dlatego, że papier magistra nie jest równoznaczny z wiedzą informatyczną.
ODPOWIEDZ