Najmniej stratne kable, złączki itp;
Moderator: Moderatorzy
-
- ### BAN ###
Najmniej stratne kable, złączki itp;
Wymieńcie mi Typy kabli, złączek, zasilaczy, kart PC-I które mają najmniejsze straty dBm.
Chcę udowodnić Providerowi że złapię link.
Jeszcze jedna sprawa ile mocy mW na pasmo 2,4 GHz b,g może mieć karta PCI jak i zasilacz, by spełniało normy UKE?
I jeszcze jedna sprawa czym sugerować się Tzn: co kupić lepsze antene, karte, zasilacz by miało to jakiś wpływ na działanie? Czy mam patrzeć na moc mW, zysk dBm, chipset?
Linki 3 różne zamierzam złapać 2 na 3-5 km i 1 na 7-8 km.
Ostatnie czy za sprawdzenie sygnału u siebie muszę coś płacić, jak tak to ile?
Chcę udowodnić Providerowi że złapię link.
Jeszcze jedna sprawa ile mocy mW na pasmo 2,4 GHz b,g może mieć karta PCI jak i zasilacz, by spełniało normy UKE?
I jeszcze jedna sprawa czym sugerować się Tzn: co kupić lepsze antene, karte, zasilacz by miało to jakiś wpływ na działanie? Czy mam patrzeć na moc mW, zysk dBm, chipset?
Linki 3 różne zamierzam złapać 2 na 3-5 km i 1 na 7-8 km.
Ostatnie czy za sprawdzenie sygnału u siebie muszę coś płacić, jak tak to ile?
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Re: Najmniej stratne kable, złączki itp;
No i co z tego że udowodnisz. Jak później będą problemy to do kogo będziesz składał reklamację? Zastanów się. Podpiszesz umowę i ona do czegoś zobowiązuje i jeśli będziesz ją chciał zerwać bo nie działa zapłacisz karę zapewne. Provider zwykle zakłada że na tym czy innym uzysku będzie działać prawidłowo. Jeśli jest niższy ma prawo nie zakładać urządzeń itp. Bo później tylko reklamację będzie otrzymywał.Józek pisze:Chcę udowodnić Providerowi że złapię link.
-
- ### BAN ###
Już wole gsm, jak mi mulić i problemy mają być.
Tylko tyle że bez limitu jest.
Tylko tyle że bez limitu jest.
- Jaco
Robili w ogóle ci pomiary czy tak na własną rękę to robisz? Operator nie powinien pobierać opłat za sprawdzenie czy w danym miejscu da się odbierać sygnał bo gdy jest OK zapewne od razu decydujesz się aby założyć sprzęt i korzystać.
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Jak chcesz to udowadniajJózek pisze:Chcę udowodnić Providerowi że złapię link.

Wliczając już do tego zysk anteny, i straty na kablu, to maksymalna moc wypromieniowywania nie może być większa jak 20 dBm = 100 mW,Józek pisze:Jeszcze jedna sprawa ile mocy mW na pasmo 2,4 GHz
Józek pisze: i 1 na 7-8 km

Zazwyczaj provider nie pobiera opłat za sprawdzenie możliwości technicznych,Józek pisze:Ostatnie czy za sprawdzenie sygnału u siebie muszę coś płacić, jak tak to ile?
Jak będziesz chciał to provider może podłączyć Ciebie do sieci, ale jak coś będzie działało nie tak jak Ty chcesz to niczego od niego nie oczekuj. Jeżeli zawiera się umowę na czas określony, to w razie "W" nie możesz zerwać umowy bez ponoszenia kosztów z tego tytułu, ale jeżeli provider podłączyłby Ciebie do sieci, z własnej inicjatywy, i byłoby zauważalne złe działanie łącza, to on zrywa z tobą umowę, i Ty wtedy nie ponosisz kosztów (jeżeli takowe uwzględnił w swoim cenniku).
Ostatnio zmieniony 2010-02-10, 12:37 przez sp6huk, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- ### BAN ###
Na własną.
Ale rezygnuje ztego bo wydam kase i okazać się może że nie ma sygnału.
Ale rezygnuje ztego bo wydam kase i okazać się może że nie ma sygnału.
- Jaco
Twój wybór. Sprawdzić jednak nigdy nie zaszkodzi. Może planują rozbudowę sieci i łapał byś sygnał z bliższej lokalizacji? Zapytaj providera.Józek pisze:Ale rezygnuje ztego bo wydam kase i okazać się może że nie ma sygnału.
-
- ### BAN ###
Rozbudowę raczej nie.
Podziękuje tej opcji dostępu do neta w moim przypadku.
Temat do zamknięcia.
Podziękuje tej opcji dostępu do neta w moim przypadku.
Temat do zamknięcia.
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=82778#82778">»nie zamykamy tematów«</a>Józek pisze:Temat do zamknięcia.

-
- ### BAN ###
Rozumiem.
- Jaco
Pytałeś ,dzwoniłeś ? Powiem ci z własnego doświadczenia.Józek pisze:Rozbudowę raczej nie.
Mam kumpla któremu odradzałem BC w mojej miejscowości (samo EDGE tylko) . Ale on się uparł na neta bo mój provider nie chciał mu założyć instalacji zupełnie jak ty to tu przedstawiłeś w pierwszym poście.
Wyobraź sobie że nie pytał go o rozbudowę sieci. Zawarł umowę z BC na dwa lata a miesiąc po tym jak zawarł koło jego domu provider na bloku postawił nadajnik. Pluje sobie do dziś że mnie nie posłuchał bo mnóstwo reklamacji już wysłał do Ery na źle działający internet.Teraz czeka aż skończy mu się umowa (jeszcze prawie rok) i powiedział że żałuje że mnie nie posłuchał. Podpisze umowę z moim dostawcą. Nadajnik będzie widział z okna nawet . W sumie nawet nie musi zakładać sprzętu (routera czy karty na USB dla WIFI) bo zasięg ma bardzo dobry bez tego w domu. Ma do niego jakieś 30 m.
-
- ### BAN ###
Dobra myśl.
Jak będzie lato to coś pomyślę o tym internecie...
Jak będzie lato to coś pomyślę o tym internecie...
- Jaco
Bardzo dobrze. Wówczas liście drzew będą na tyle zasłaniać (ograniczać) sygnał że gdybyś zakładał to teraz na 90% by działało dla przykładu. A później już wiosną zaczęły by się problemy kiedy drzewa puściły by pierwsze liście.Józek pisze:Jak będzie lato
Tu tylko przykład jeśli na drodze do nadajnika są drzewa.
-
- ### BAN ###
Może infrastruktura się zmieni umnie na lepsze. 

- Jaco
Tego ci życzę ale jak już pisałem. Jak nie sprawdzisz dokładnie to nigdy nie będziesz pewny czy będzie działać.Józek pisze:Może infrastruktura się zmieni umnie na lepsze.