99% Polaków jest zasięgu macierzystym PLAY?
Moderator: Moderatorzy
-
- ### BAN ###
99% Polaków jest zasięgu macierzystym PLAY?
Podali taką wartość pewnie dla transmisji głosowej.
Więc pytam ile około % Polaków jest zasięgu 3G teraz, a ile będzie po upływie tego roku?
[ Komentarz dodany przez: krystianb: 2010-02-11, 12:30 ]
Z powodu braku merytorycznego związku z internetem i gdybania co będzie jak nie będzie przenoszę do HP
Więc pytam ile około % Polaków jest zasięgu 3G teraz, a ile będzie po upływie tego roku?
[ Komentarz dodany przez: krystianb: 2010-02-11, 12:30 ]
Z powodu braku merytorycznego związku z internetem i gdybania co będzie jak nie będzie przenoszę do HP
Ostatnio zmieniony 2010-02-11, 12:11 przez Józek, łącznie zmieniany 1 raz.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Re: 99% Polaków jest zasięgu macierzystym PLAY?
Nie Polski tylko Polaków. A to ogromna różnica i z resztą nie wiem czy to chodzi o zasięg macierzysty czy czasem dalej nie o roaming.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Play wlicza do tego, również roaming Plusa.krystianb pisze: nie wiem czy to chodzi o zasięg macierzysty czy czasem dalej nie o roaming.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Czyli kolejna kampania reklamowa, a w rzeczywistości w tej sprawie nic się nie zmieniło od początku istnienia play.sp6huk pisze:Play wlicza do tego, również roaming Plusa.
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Dokładnie, jest to trochę wprowadzanie w błąd, bo nie uwzględnili, że wliczają do tego roaming krajowy Plusa,krystianb pisze: Czyli kolejna kampania reklamowa
No niby tak, ale rozbudowują prężnie własną infrastrukturę. Zasięgiem Play'owego EDGE'a, objęta jest już znaczna część Polski.krystianb pisze:w tej sprawie nic się nie zmieniło od początku istnienia play
Ostatnio zmieniony 2010-02-11, 12:13 przez sp6huk, łącznie zmieniany 1 raz.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Z pewnością ponad 60%.Józek pisze:Więc pytam ile około % Polaków jest zasięgu 3G teraz
[ Dodano: 2010-02-11, 12:14 ]
Kto to wieJózek pisze:a ile będzie po upływie tego roku?
![:]](./images/smilies/splash.gif)
-
- ### BAN ###
I nie zapowiada by się coś potoczyło dalej w tej sprawie.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Chodzi o zasięg macierzysty i roaming.krystianb pisze:A to ogromna różnica i z resztą nie wiem czy to chodzi o zasięg macierzysty czy czasem dalej nie o roaming.
O dawien dawna tak się play reklamował

[ Dodano: 2010-02-11, 12:16 ]
Ale co ma się potoczyć ?I nie zapowiada by się coś potoczyło dalej w tej sprawie.
Warunki wynikające z koncesji na UMTS zostały spełnione (60% pokrycia ludnościowego bodajże do lipca 2009),więc teraz mogą budować jak chcą i gdzie chcą.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
No tak ale z punktu widzenia kowalskiego, który tylko dzwoni i wysyła smsy nie ma to najmniejszego znaczenia (no oprócz obniżki kosztów rozmów, bo mniej muszą plusowi płacić, ale w sensie zasięgu nie ma żadnej różnicy)sp6huk pisze:No niby tak, ale rozbudowują prężnie własną infrastrukturę. Zasięgiem Play'owego EDGE'a, objęta jest już znaczna część Polski.
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Też prawda. Gdyby taki Play zrezygnował z roamingu, to wątpię czy sieć, gdzie na razie nie ma wielu stacji bazowych (tylko sieją jak najdalej), wytrzymała takie obciążenie. Jakość rozmów byłaby z pewnością tragiczna, a może by w ogóle nie dało rady go wykonać. Play jest jeszcze na to nie przygotowany. Całe szczęście, że można podeprzeć się zawsze Plusemkrystianb pisze:No tak ale z punktu widzenia kowalskiego, który tylko dzwoni i wysyła smsy nie ma to najmniejszego znaczenia (no oprócz obniżki kosztów rozmów, bo mniej muszą plusowi płacić, ale w sensie zasięgu nie ma żadnej różnicy)

-
- ### BAN ###
A na co patrzy ta firma co montuje nadajniki 3G, EDGE na wielkość liczebność miast, miasteczek, wsi czy ludzi?
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Wg. mnie, Play patrzy na to, gdzie będzie mógł zyskać duże grono klientów (aby, odciążyć stacje bazowe, Polkomtela). A firma, która montuje stacje bazowe, to tylko robi na zlecenie, Play decyduje, gdzie stacja bazowa ma się znajdować. A więc możemy wnioskować, że na wsi, powstaje mało BTS-ów i node B, bo jest to nie opłacalne, wolą zapłacić Polkomtelowi.Józek pisze:A na co patrzy ta firma co montuje nadajniki 3G, EDGE na wielkość liczebność miast, miasteczek, wsi czy ludzi?
-
- ### BAN ###
Nie wiem jak uwas, ale umnie jak dzwonię z Plusa to zrywa mi połączenie, Tzn: połączenie trwa głos znikł.
W domu mam 30% zasięgu.
Myślę że to przez ten roaming, jak i rozmowy bez limitu co ostatnio wprowadził Plus.
W domu mam 30% zasięgu.
Myślę że to przez ten roaming, jak i rozmowy bez limitu co ostatnio wprowadził Plus.
-
- Pracownik operatora
Spróbuj ustawić wybór sieci na automatyczny, dzięki temu telefon będzie wybierał zawsze najsilniejszy sygnał.Józek pisze:Nie wiem jak uwas, ale umnie jak dzwonię z Plusa to zrywa mi połączenie, Tzn: połączenie trwa głos znikł.
W domu mam 30% zasięgu.
Dodatkowo jeśli to nie pomoże udaj się do Salonu, gdzie powinni sprawdzić czy przypadkiem to nie wina telefonu, że gubi sieć w trakcie rozmowy.
Pozdrawiam
Forum "Bez Kabli" nie jest oficjalnym kanałem zgłoszeniowym sieci P4 Sp. z o.o., tym samym sieć Play nie bierze odpowiedzialności za ewentualne wykorzystanie przez osoby postronne wszelakich danych, znajdujących się w przesłanej wiadomości.
-
- ### BAN ###
Miałem na automatycznym.
Może dlatego że mam telefon LG KU990 i ma słabszą antene pod względem Noki.
Może dlatego że mam telefon LG KU990 i ma słabszą antene pod względem Noki.
-
- Pracownik operatora
Niestety musze przyznać rację, sam jestem użytkownikiem Ku990 i Noki E63, i mimo że głośnik w LG jest lepszy, to jakość rozmów jest gorsza.Józek pisze: Może dlatego że mam telefon LG KU990 i ma słabszą antene pod względem Noki.
Forum "Bez Kabli" nie jest oficjalnym kanałem zgłoszeniowym sieci P4 Sp. z o.o., tym samym sieć Play nie bierze odpowiedzialności za ewentualne wykorzystanie przez osoby postronne wszelakich danych, znajdujących się w przesłanej wiadomości.
-
- ### BAN ###
Widzę nie jestem sam ztym problemem.
[ Dodano: 2010-02-11, 18:06 ]
Ale o dziwo mi z LG lepiej net działał na EDGE'u niż na Huawei E156.
[ Dodano: 2010-02-11, 18:06 ]
Ale o dziwo mi z LG lepiej net działał na EDGE'u niż na Huawei E156.

-
- Stały użytkownik forum
A dla mnie wydaję się ta reklama mocno naciągana . Biorąc nawet pod uwagę roaming Plusa. Pochodze z Mazur (region turystyczny) i tylko Plus (i co za tym idzie Play) nie ma zasięgu . W ogóle mało nadajników . Za to w samej wsi Stoi wieża Orange(Łącznie z CDMA) I Ery od kilku lat .Poruszając się po całych Mazurach to Plus ma wszędzie najgorszy zasięg , jeżeli ma w ogóle . Więc Pytam Gdzie te 99% Playa ? Chyba lekka przesada . A na stronie Play niby zasięg GSM jest . Więc to raczej lekka propaganda
Ale poczekamy może kiedyś dorównają np. Erze lub Orange, bo Play szybko się rozwija .

- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Ta mapka Play'a to niewypał (mówię o zasięgu EDGE). Jak chcesz to sprawdź sobie zasięg na TEJ mapce poglądowej Plusa, jest o niebo lepszaJohn82 pisze:A na stronie Play niby zasięg GSM jest

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
99% populacji a nie powierzchni!John82 pisze:Więc Pytam Gdzie te 99% Playa ?
Średnio wychodzi, że ponad 380 000 obywateli nie ma zasięgu.
-
- ### BAN ###
Jak myślicie sieć Play rozwiąże umowę z Plus'em na roaming jeśli już zapełni cały obszar Polski swoimi BTS'ami?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Jak by to nastąpiło to po co im roaming z plusem i płacenie grubej kasy za to?
-
- Mistrz bezprzewodowy
Ja mysle ze z roamingu szybko nie zrezygnuja z prostej przyczyny jak ktos juz pisal - bardziej oplaca sie zaplacic Plusowi niz stawiac dla garstki ludzi BTSa.ja.michal pisze:Jak by to nastąpiło to po co im roaming z plusem i płacenie grubej kasy za to?
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Dokładnie.adixm pisze:bardziej oplaca sie zaplacic Plusowi niz stawiac dla garstki ludzi BTSa.
Play nigdy nie osiągnie pokrycia nawet zbliżonego do Plusa na obszarach niezurbanizowanych.
Umowa o roaming krajowy jest tajna,tak więc szczegóły jej są nam nieznane,ale można sądzić,że obecnie to tylko koszty ruchu telekomunikacyjnego (+oczywiście jakiś tam zysk Plusa),bo kasa na sprzęt potrzebny do realizowania roamingu została już dawno wydana i pewnie wszystko się już zamortyzowało obu stronom.
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Dla mnie największym problemem jest to, że na stronie z mapką zasięgu Play nie ma rozróżnienia na zasięg własny 2G i zasięg 2G Plusa. Przydatne np. żeby sprawdzić zasięg EDGE w pakietach PlayOnline w telefonie.
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Wiesz co, odpal mapkę, i zaznacz sobie opcję "Play domowy", będzie zaznaczony tylko zasięg EDGE, bo telefon stacjonarny z Play'a, działa tylko w sieci macierzystej na EDGE'u.adamos22 pisze:Dla mnie największym problemem jest to, że na stronie z mapką zasięgu Play nie ma rozróżnienia na zasięg własny 2G i zasięg 2G Plusa. Przydatne np. żeby sprawdzić zasięg EDGE w pakietach PlayOnline w telefonie.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Nigdy nie mów nigdy.Patryk pisze:Play nigdy nie osiągnie pokrycia nawet zbliżonego do Plusa na obszarach niezurbanizowanych.
-
- Guru bezprzewodowy
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Nie przespałeś - ta mapa to jakiś żart...marens pisze:Chyba, że ja coś przespałem...
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Muszę przyznać rację, ta mapka jest śmiechu warta. Taki zasięg może i jest, ale przy zastosowaniu anteny zewnętrznej, a nie zwykłego telefonu. Sprawdzałem to w wielu miejscach, gdzie jest niby to Play'owskie EDGE, to wskakuje roaming Plusa. A jeżeli chodzi o zasięg UMTS, to przesadzili w drugą stronę, bo w wielu miejscach "poza zasięgiem" wg. mapki, można bez najmniejszych problemów korzystać z PlayOnline. Znajdując się ~8 km od node B "w szczerym polu", przy pomocy modemu Huawei E176, bez żadnych anten zewnętrznych, uzyskuje moc sygnału -93 dBm.