Witam!
Mam nietypowy problem.
Otóż posiadam małą sieć wifi, jakieś 15 kompów.
Jako AP pracuje TP-LINK (oprogramowanie zmieniałem nawet na najnowsze) jak w tytule, klienci mają karty TP-LINK, D-LINK 520+, jest też klient OvisLink, oraz TP-LINK WA501.
Problem jest następujący: Pomiędzy dowolnym klientem a AP transfer w b jest na poziomie 600 kilobajtów/sek a więc prawie max jak na b.
Tymczasem pomiędzy dowolnymi klientami podłączonymi do AP jest transfer na poziomie 60 kilobajtów/sek.
Widzialność anten (jakość łącz) zapewniona, co rozumie się poprzez transfer klient-ap.
Wymieniałem firmware w AP, próbowałem nawet stosować WA501 jako AP i mimo mocniejszego sygnału transfer jeszcze gorszy.
Czy ktoś ma jakiś pomysł co może być przyczyną?
Warto w tym miejscu wspomnieć, że gdy sieć była budowana kilka lat temu w standardzie b+ na D-linku 614AP+ transfery pomiędzy klientami były ok.
Proszę o jakąś radę bo moja sieć stała się siecią do internetu a transfer plików wewnątrz sieci praktycznie zmarł.
Pozdrawiam
Marek
TL-WR340G dziwne zachowanie transferu:-(
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: TL-WR340G dziwne zachowanie transferu:-(
15 klientów na jednym AP tej klasy?
Dziw bierze, że działa tak dobrze 
Nic w tym dziwnego, że transfer spada przy komunikacji między klientami podłączonymi pod ten sam AP. Wprawdzie spada dość znacznie (10-krotnie zamiast 2,3-krotnie), jednak zrzuciłbym to na przeciążenie tego jednego biednego TP-Linka

Nic w tym dziwnego, że transfer spada przy komunikacji między klientami podłączonymi pod ten sam AP. Wprawdzie spada dość znacznie (10-krotnie zamiast 2,3-krotnie), jednak zrzuciłbym to na przeciążenie tego jednego biednego TP-Linka

-
- Początkujący użytkownik forum
Re: TL-WR340G dziwne zachowanie transferu:-(
To co radzicie?
Poza tym transfer spada tak samo w sytuacji gdy jest tylko 2 klientów, to chyba już go nie przeciąża...
Poza tym transfer spada tak samo w sytuacji gdy jest tylko 2 klientów, to chyba już go nie przeciąża...