Mam takie fajne urzadzonko: SMC7908VoWBRB NE. Jest to modem/router z bramka Voip i Wifi.
Dostęp do Internetu radiowy: zewnętrzna antena -> Airlive w trybie Client.
Uaktualnilem firmware SMC, po czym uruchomilem to w trybie AP.
Podłączyłem SMC skrętką do Airlive, co dało mi bezprzewodowy internet w domu. Oczywiście komputer po kablu równiez mial dostep do neta.
Chciałem uruchomic takze bramke Voip, wiec skonfigurowałem zgodnie z opisem http://forum.ipfon.pl/index.php?topic=7 ... 19#msg3119, zarejestrowałem sie do ipfon aby przetestowac działanie telefonu. Niestety bez powodzenia. Fachowcy z ipfon stwierdzili, że bramka Voip w tym urzadzeniu może działać tylko, gdy z internetem łącze sie tylko przez ADSL.
Jestem sklonny w to uwierzyc ale chciałbym, żeby ktos inny sie wypowiedział na ten temat: czy dostawa internetu MUSI sie odbywac przez adsl aby uruchomic Voip? Czy rzeczywiscie nie mozna dostarczyc internetu z dowolnego zrodla za pomoca ethernetu?
Voip z internetu radiowego - da sie?
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Re: Voip z internetu radiowego - da sie?
Nie musi. U mnie VoIP bez problemu działa na Wimaksie. VoIP będzie działał na każdym łączu z publicznym IP na którym nie jest zablokowany port 5060 (jest on wykorzystywany przez protokół SIP) Niestety część dostawców celowo blokuje ten port. Najczęściej są to ci dostawcy którzy wraz z Internetem starają się ludziom wciskać tradycyjny telefon stacjonarny lub swój firmowy VoIP. Jesteś pewien że twój dostawca nie blokuje portu 5060?czy dostawa internetu MUSI sie odbywac przez adsl aby uruchomic Voip?
[ Dodano: 2010-01-21, 02:12 ]
Zauważyłem, iż napisałeś że łączysz się z siecią dostawcy poprzez AP. Zapewne więc nie masz publicznego IP, jesteś za NAT-em. W takim wypadku musisz poprosić dostawcę o przekierowanie portu 5060 na twój wewnętrzny adres IP.
-
- Stały użytkownik forum
Nie wiem czy jestem za NATem, ale bez problemu łączę się z Internetem poprzez to urządzenie, tylko nie mogę uruchomić VoIP 

- Blido
- Guru bezprzewodowy
Tak jak napisałem wcześniej - musisz mieć u dostawcy przekierowany port 5060.satman pisze:bez problemu łączę się z Internetem poprzez to urządzenie, tylko nie mogę uruchomić VoIP