Voip z internetu radiowego - da sie?

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
satman
Stały użytkownik forum

Voip z internetu radiowego - da sie?

Post autor: satman »

Mam takie fajne urzadzonko: SMC7908VoWBRB NE. Jest to modem/router z bramka Voip i Wifi.
Dostęp do Internetu radiowy: zewnętrzna antena -> Airlive w trybie Client.
Uaktualnilem firmware SMC, po czym uruchomilem to w trybie AP.
Podłączyłem SMC skrętką do Airlive, co dało mi bezprzewodowy internet w domu. Oczywiście komputer po kablu równiez mial dostep do neta.
Chciałem uruchomic takze bramke Voip, wiec skonfigurowałem zgodnie z opisem http://forum.ipfon.pl/index.php?topic=7 ... 19#msg3119, zarejestrowałem sie do ipfon aby przetestowac działanie telefonu. Niestety bez powodzenia. Fachowcy z ipfon stwierdzili, że bramka Voip w tym urzadzeniu może działać tylko, gdy z internetem łącze sie tylko przez ADSL.
Jestem sklonny w to uwierzyc ale chciałbym, żeby ktos inny sie wypowiedział na ten temat: czy dostawa internetu MUSI sie odbywac przez adsl aby uruchomic Voip? Czy rzeczywiscie nie mozna dostarczyc internetu z dowolnego zrodla za pomoca ethernetu?
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Re: Voip z internetu radiowego - da sie?

Post autor: Blido »

czy dostawa internetu MUSI sie odbywac przez adsl aby uruchomic Voip?
Nie musi. U mnie VoIP bez problemu działa na Wimaksie. VoIP będzie działał na każdym łączu z publicznym IP na którym nie jest zablokowany port 5060 (jest on wykorzystywany przez protokół SIP) Niestety część dostawców celowo blokuje ten port. Najczęściej są to ci dostawcy którzy wraz z Internetem starają się ludziom wciskać tradycyjny telefon stacjonarny lub swój firmowy VoIP. Jesteś pewien że twój dostawca nie blokuje portu 5060?

[ Dodano: 2010-01-21, 02:12 ]
Zauważyłem, iż napisałeś że łączysz się z siecią dostawcy poprzez AP. Zapewne więc nie masz publicznego IP, jesteś za NAT-em. W takim wypadku musisz poprosić dostawcę o przekierowanie portu 5060 na twój wewnętrzny adres IP.
satman
Stały użytkownik forum

Post autor: satman »

Nie wiem czy jestem za NATem, ale bez problemu łączę się z Internetem poprzez to urządzenie, tylko nie mogę uruchomić VoIP :(
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

satman pisze:bez problemu łączę się z Internetem poprzez to urządzenie, tylko nie mogę uruchomić VoIP
Tak jak napisałem wcześniej - musisz mieć u dostawcy przekierowany port 5060.
ODPOWIEDZ