Jest jakaś szansa na UMTS???
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Jest jakaś szansa na UMTS???
Pewnie już dziesiątki razy musieliście odpowiadać na to samo pytanie, ale błagam pomóżcie bo ja już się kompletnie pogubiłem. Jestem "szczęśliwym " posiadaczem blueconnect i szukam sposobu na odbieranie UMTS (sorki za potknięcia pojęciowe). mam bardzo silne EDGE (download nawet 225kB/s) , ale . no właśnie to ale. Mieszkam od Node B około 12km-15km.
Załączam mapkę sytuacyjną. z góry dzięki.
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2010-02-17, 09:30 ]
Wycinam zbędną już mapę.
Załączam mapkę sytuacyjną. z góry dzięki.
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2010-02-17, 09:30 ]
Wycinam zbędną już mapę.
Ostatnio zmieniony 2010-02-17, 09:30 przez Dembol, łącznie zmieniany 1 raz.
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Re: Jest jakaś szansa na UMTS???
Jeśli masz telefon z UMTS, to zobacz jak daleko od domu kończy Ci się zasięg. Być może uda Ci się złapać UMTS za pomocą takiej anteny panelowej Cybertecha: http://www.allegro.pl/item905577134_naj ... _e176.html
Dobre są też anteny firmy Bestpartner, ale będziesz musiał osobno dokupić do niej konektor dla Huawei E160.
Dobre są też anteny firmy Bestpartner, ale będziesz musiał osobno dokupić do niej konektor dla Huawei E160.
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Na taka odległość nic nie pomoże super antena. Są tacy na forum że łapią niby z 30 km . Moje zdanie jest takie. Jeśli na ZEWNĄTRZ udaje się nawiązać połączenie z UMTS/HSDPA to w antenę można się bawić. Jeśli nie można to nic tu nie pomoże. Zauważ że zimą nie ma liści na drzewach i ten sygnał w małych proporcjach może się i przebijać. Jednak gdy przyjdzie wiosna i drzewa się za liścią wówczas sygnał będzie zanikał.Dembol pisze:Mieszkam od Node B około 12km-15km.
Twój wybór.
-
Ok Dzięki za Rady jutro wlezę na dach (raczej na strych z telefonem) i zobaczę co się z tego wykluje.
P.S. Dziwna sprawa- jak miałem na próbę starter Play i pożyczony e169 to nawet nie dygneło, ale wczoraj wymusiłem UMTS/HSDPA na e160 i jako jedyną sieć zobaczyło właśnie pl06(3G). Wiecie może o co tu chodzi???
[ Dodano: 2010-02-12, 23:36 ]
Jeszcze jedno pytanko. Ja jak bym antenkę wywalił na maszcie tak z 5m nad chatynką (12m od gruntu zwanego ziemią) chę?
P.S. Dziwna sprawa- jak miałem na próbę starter Play i pożyczony e169 to nawet nie dygneło, ale wczoraj wymusiłem UMTS/HSDPA na e160 i jako jedyną sieć zobaczyło właśnie pl06(3G). Wiecie może o co tu chodzi???
[ Dodano: 2010-02-12, 23:36 ]
Jeszcze jedno pytanko. Ja jak bym antenkę wywalił na maszcie tak z 5m nad chatynką (12m od gruntu zwanego ziemią) chę?
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Potrzebowałbyś wtedy długiego kabla, a im kabel dłuższy tym mocniej tłumi sygnał. Niewiele by to pomogło. Poza tym na maszt powyżej 3m potrzeba pozwolenia na budowę (lub tylko zgłoszenia, nie pamiętam).Dembol pisze:Ja jak bym antenkę wywalił na maszcie tak z 5m nad chatynką
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Jeśli dach jest blaszany,a w dodatku leży na nim śnieg,to raczej nic się nie wyklujeDembol pisze:Dzięki za Rady jutro wlezę na dach (raczej na strych z telefonem) i zobaczę co się z tego wykluje.

[ Dodano: 2010-02-13, 12:43 ]
Tylko zgłoszenia budowlanego.Blido pisze:Poza tym na maszt powyżej 3m potrzeba pozwolenia na budowę (lub tylko zgłoszenia, nie pamiętam).
Kabel CNT-400 lub podobny,albo jeszcze lepszego gatunku ma tłumienność <2 dB/10m,więc już da się coś zdziałać

Ja tak mam,bo maszt to u mnie jedyne wyjście.
-
a jednak
Pomachałem dzisiaj modemem po pokoju i oczywiście wymusiłem UMTS i oto zobaczyłem coś co daje trochę nadziei
.
Jeszcze raz dziękuję wszystkim za pomoc, mam nadzieję, że moja radość nie jest przed wczesna.

Jeszcze raz dziękuję wszystkim za pomoc, mam nadzieję, że moja radość nie jest przed wczesna.
- Tomek7
- Stary wyga bezprzewodowy
Ale czy połączyłeś się z internetem?
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Dokładnie. Na obrazku widać tylko szczątkowy UMTS ale pisze że nie połączono. Sprawdź na zewnątrz czy da się połączyć na UMTS. Pisałem już o tym.Tomek7 pisze:Ale czy połączyłeś się z internetem?

-
Tak połączyłem się i nawet przejrzałem kilka stronic, ale w poprzedniej sesji, tej przed screenem. Poza tym modem miałem na 2m kablu usb i troszkę ciężko będzie mi wystawić go na zewnątrz ze względu na ustawienie PC w pokoju.
-
prosze zastosowac:
[spam]
[spam]
Ostatnio zmieniony 2010-05-20, 14:33 przez jrepin, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Mam nawet lepsze CSQ i siłę sygnału w mojej lokalizacji, a nie mogę się połączyć z UMTS. Dlaczego? Jeżeli HSDPA działa na tej samej częstotliwości co UMTS to dlaczego na mniejszy procentowy sygnał niż UMTS?
Usagi
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Powody mogą być różne.usagi pisze:Dlaczego?
[ Dodano: 2010-05-18, 19:27 ]
HSDPA to sieć UMTS, więc interesuje Cię poziom sygnału UMTS.usagi pisze:Jeżeli HSDPA działa na tej samej częstotliwości co UMTS to dlaczego na mniejszy procentowy sygnał niż UMTS?
Nie istnieje takie pojęcie jak poziom sygnału HSDPA.
HSDPA może działać na innej częstotliwości nośnej, na która modem jest przelączany w czasie transmisji danych, ale różnic w RSSI praktycznie nie ma.
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
To dlaczego najpierw pojawiło mi się UMTS 54%, a zaraz potem HSDPA 24% (chodzi o top net info)?
[ Dodano: 2010-05-18, 20:11 ]
Chodzi o sieć PLAY
[ Dodano: 2010-05-18, 20:11 ]
Chodzi o sieć PLAY
Usagi