Modem PCI-E czy USB

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Argail
Początkujący użytkownik forum

Modem PCI-E czy USB

Post autor: Argail »

Szanowni,

Witam serdecznie z Poznania ( w zasadzie to z urlopu w górach)

Czasy kiedy miało się chęci do bycia na topie w nowinkach niestety minęły bezpowrotnie po studiach i od jakiegoś czasu obserwuję u siebie uwstecznianie się w dziedzinie IT
Bardzo często pracuję w terenie i potrzebuję dostępu do internetu - niestety nie zawsze MCDonald jest w pobliżu i pozostaje mi wówczas łączenie się za pomocą komórki z laptopem, aby uzyskać dostęp do internetu - ten jest niestety strasznie wolny i zżera baterie w telefonie w zastraszającym tempie...

Posiadając dwa telefony służbowe, jeden jest z wykupionym bezlimitowym dostępem do internetu (przynajmniej tak zapewniali dostarczając go razem z smartphone'm)

Wpadłem na pomysł, aby zakupić modem gsm i na stałe korzystać z jego dobrodziejstw przy laptopie

Niestety nie mogę dojść, który będzie najlepszym i najtańszym, bo z prywatnych pieniędzy rozwiązaniem

Zależy mi na jak najszybszym transferze (abonament jest w Orange)

Rozpatruję opcję albo modemu na USB albo dostępnego w moim laptopie złącza PCI-Express

Rozumiem, że te modemy mają gniazdo na kartę SIM i automatycznie łączą się z internetem??

Nie jestem tylko pewien czy modemy przyjmą każdą kartę bez względu na abonament (szczerze nie wiem jaki mam limit pobierania, ale i tak mnie to grzeje - firma płaci)

Doradzicie jakie urządzenie będzie najmniej zawodne i najprostsze w obsłudze?

Nie doszukałem się podobnego pytania, dlatego konstruuję nowy wątek

Będę wdzięczny za konstruktywne rady
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: Modem PCI-E czy USB

Post autor: krystianb »

Argail pisze:albo dostępnego w moim laptopie złącza PCI-Express
Jeśli masz w laptopie czytnik kart sim, anteny gsm i złącze minipciex to jest najlepszy sposób, na najlepszy zasięg i stabilność połączenia. Drugi w kolejności jest modem expresscard pozostaje zaleta lepszego zasilania i mniej wystaje niż usb, jeste nawet taki jeden option ze składaną anteną, którego nie trzeba wyjmować na czas transportu.
Argail pisze:Rozumiem, że te modemy mają gniazdo na kartę SIM i automatycznie łączą się z internetem??
Czytnik sim to obowiązkowa cześć każdego modemu gsm/umts. Co do łączenia, najczęściej producent daje jakiś program do obsługi modemu, zamiennie można użyć <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a> lub <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7211" target="_blank">»Dial-up«</a> Jedynym wyjątkiem są modemy option w trybie NDIS, te potrafią łączyć się z netem automatycznie wykorzystując tylko sterownik.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Argail
Początkujący użytkownik forum

Re: Modem PCI-E czy USB

Post autor: Argail »

Pierwsze forum, gdzie na zadane pytanie nie otrzymałem sześciu odpowiedzi w jednym słowie albo magiczne "szukaj w Google".

Bardzo dziękuję za konstruktywną odpowiedź - już wiem czego szukać.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Argail, łącznie zmieniany 2 razy.
ODPOWIEDZ