ZTE MF668 (cyfrowypolsat) + Router

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
bobikmpl
Początkujący użytkownik forum

ZTE MF668 (cyfrowypolsat) + Router

Post autor: bobikmpl »

Witam,

Przymierzam się do zakupu CyfrowegoPolsatu bo to jedyna możliwość podłączenia do w miarę stabilnego internetu w moich okolicach. Pytanie jaki polecanie router do modemu ZTE MF668 oferowanego przez polsat.

Na YT znalazłem coś takiego http://www.youtube.com/watch?v=-c9cVW5hXlk ale w Polsce nie mogę znaleźć...

Proszę o poradę.
undo
Użytkownik forum

Re: ZTE MF668 (cyfrowypolsat) + Router

Post autor: undo »

Cześć,
ja używam asusa WL500W pod firmwarem Koppela 1.70 i również szukam kodów do uruchomienia tego modemu na moim routrze.

Wcześniej mój router chodził pod CDMA u innego dostawcy netu, ale teraz startuję z Cyfrowym Polsatem.
Od kilku dni przeczesuję internet w poszukiwaniu jakichkolwiek informacji dot. stabilnej konfiguracji usb_modeswich'a na ten modem i niestety bez sukcesu.
Same dane identyfikacyjne prawdopodobnie nie wystarczą (Vendor i Product ID).

Jeśli uda ci się znaleźć jakąkolwiek potwierdzoną wersję konfiguracji usb_modeswitch pod modem ZTE MF668 to koniecznie daj znać.

polecam strony:
http://koppel.cz/conferences/viewtopic.php?t=2700 chwilowo niedostępna,
http://www.draisberghof.de/usb_modeswit ... witch.conf
Pozdrawiam
undo
undo
Użytkownik forum

Post autor: undo »

Udało mi się rozgryźć konfigurację routera WL500W (powinna działać też na innych routerach Asusa z rodziny WL500..).
Niestety konfiguracja jest częściowo "ręczna" tzn trzeba wpisać do routera kilka dodatkowych skryptów, ale najważniejsze jest to że działa.

Teraz mam w domu net (z CP) bezpośrednio z routera na wszystkie podłączone komputery i PS3.
Pozdrawiam
undo
Mobbit69

Post autor: Mobbit69 »

Witam,
do modemów z oferty internetu Cyfrowego Polsatu idealnie nadają się routery ZALIP - modele CDM530 oraz CDW530. Działają bardzo stabilnie i są niedrogie. Marka może mało jeszcze u nas znana, ale godna polecenia. Rozmawiałem z kolegami używającymi bardziej zaawansowanych modeli BDW131 i BDQ231, również chwalą sobie ich działanie.
Podstawową zaletą tych routerów jest duża lista kompatybilnych modemów, ponad 200 modeli i krótki czas reakcji na dostosowanie nowych modemów do routera. Czas tworzenia nowego firmware od momentu pojawienia się modemu na rynku to około miesiąc. Nie polecam edimaxów, bo chociaż są tańsze, to albo nie pracują stabilnie, albo trudno dopasować modem z króciutką listą kompatybilności.
Pozdrawiam
pozdrawiam
Mobbit69
stuf
Stały użytkownik forum

Post autor: stuf »

Witam
Mam być może bardzo infantylne pytania.. Generalnie przymierzam się do Cyf. Polsatu
Czy po podłączeniu modemu do routera logujemy się do sieci w jakiś specjalny sposób ? I czy jak już się raz zalogujemy to router będzie cały czas podtrzymywał to połączenie ? czy może za każdym razem jak włączymy komputer trzeba się logować ? Oczywiście mam tu na myśli logowanie do sieci tak jak w aplikacji np: iPlus a nie w sieci WLan.

Czy macie może jakiś godny polecenia router wi=fi co będzie bez problemu współpracował z CP oraz mial opcje jakby dodatkowej anteny. Dom mam spory a i w ogrodzie chciałbym aby inet działał.
Z góry dzięki za pomoc
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

stuf pisze:Czy po podłączeniu modemu do routera logujemy się do sieci w jakiś specjalny sposób ? I czy jak już się raz zalogujemy to router będzie cały czas podtrzymywał to połączenie ? czy może za każdym razem jak włączymy komputer trzeba się logować ? Oczywiście mam tu na myśli logowanie do sieci tak jak w aplikacji np: iPlus a nie w sieci WLan.
Wszystko zależy od konfiguracji routera jak się będzie łączyć. Ogólnie to wpinasz modem w router i tam konfigurujesz co i jak. Czy ma być połączenie non stop czy tylko jak jest transmisja. Nie robisz nic z poziomu komputerów.
stuf pisze:Czy macie może jakiś godny polecenia router wi=fi co będzie bez problemu współpracował z CP oraz mial opcje jakby dodatkowej anteny. Dom mam spory a i w ogrodzie chciałbym aby inet działał.
Niestety nie wiem jaki modem ma być. Czy ZTE czy Huawei więc ja Ci tutaj nie pomogę.
Jeśli chodzi o anteny to rozumiem, że chodzi o te w routerze. Ogólnie większość routerów ma odkręcane anteny i można zastosować kierunkową lub większą dookólną.
Jeśli dom i teren, który ma router pokryć to niestety chyba nie obędzie się bez dodatkowego AP podłączonego pod jedno gniazdo ethernet i przeniesieniu go w inne miejsce, które chcesz pokryć.

Trudno stwierdzić po słowach "dom mam spory" jaka jest powierzchnia. Dla mnie 250mKw to normalny dom a spory 600.
Do tego gdzie ma stać router i z czego ściany też ma znaczenie (żelbet, zbrojenie, grubość, ilość etc).
stuf
Stały użytkownik forum

ja.michal pisze:Niestety nie wiem jaki modem ma być. Czy ZTE czy Huawei więc ja Ci tutaj nie pomogę.
Myślałem raczej o ZTE chyba że ten drugi będzie lepszy.
ja.michal pisze:Trudno stwierdzić po słowach "dom mam spory" jaka jest powierzchnia. Dla mnie 250mKw to normalny dom a spory 600.
No więc jest to około 300 mKw. Do tego chciałbym mieć zasięg w ogrodzie. Ściany zwykły Porotherm i strop Teriva 1. Wolałbym jednak obyć się beż dodatkowych AP.

Mam jeszcze prośbę bo nie mogę ogarnąć tych stacji. Mieszkam w Sulejówku ul.Sasankowa. I nie wiem czy będzie dobry zasięg CP. Czy może od razu nastawiać się na antenę kierunkową i jaką jeśli już ? (niestety jest sporo drzew wokół).
pzdr.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

stuf pisze:Myślałem raczej o ZTE chyba że ten drugi będzie lepszy.
To trzeba dopasować router odpowiedni.
stuf pisze:No więc jest to około 300 mKw. Do tego chciałbym mieć zasięg w ogrodzie. Ściany zwykły Porotherm i strop Teriva 1. Wolałbym jednak obyć się beż dodatkowych AP.
No to za dużo będzie jak na router. Chyba, że będzie stał przy ścianie/oknie od strony ogrodu.

Co do anten to musisz sam się przekonać jak to będzie chodzić.
stuf
Stały użytkownik forum

Yhy.. dzięki Ci za pomoc.
Pomoże ktoś jak z tymi nadajnikami w mojej okolicy ? Naprawdę nie kumam tego BT coś tam :niepewny:
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Post autor: sp6huk »

stuf pisze:Pomoże ktoś jak z tymi nadajnikami w mojej okolicy ? Naprawdę nie kumam tego BT coś tam :niepewny:
W najbliższej okolicy widzę 3 stacje bazowe Aero 2.
1. Warszawa Jana Pawła II 23/25 - odległość ~2 km,
2. Warszawa Wojska Polskiego - odległość ~3,4 km,
3. Sulejówek Okrzei - ~3 km.

Tylko, że są to pozwolenia, a czy te stacje bazowe już rzeczywiście działają to inna sprawa ;)
kosty

Post autor: kosty »

Polecam Intellinet 300N 3G. Sprawdzony, działa. Zakupiony w <font color="#FF0000"><b>[...]</b></font> za 230 zł. Trzeba wgrać najnowszy firmware.

[ Komentarz dodany przez: krystianb: 2010-05-03, 17:38 ]
Chyba jakość routera nie jest związana z jego miejscem zakupu.

Nie, ale cena tak. Nie jestem związany z tym sklepem ale mają tam dobrą cenę. Niższą niż na Allegro ( to także wykropkujesz?). Chciałbym się tą informacją podzielić z forumowiczami.
Ostatnio zmieniony 2010-05-09, 00:04 przez kosty, łącznie zmieniany 4 razy.
transm
### BAN ###

Post autor: transm »

Ja polecam Zalip CDW530 z anteną zew możesz dokupić mocniejsza antenę patykową np 8dbi, lub Huawei d100 mniejszy zasięg lecz promieniowanie w każdą stronę. Modem to huawei e182e przeczytaj mój test i recenzje.
ODPOWIEDZ