Netia - Asmax ar-901 + Linksys WRT54G

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Kret
Początkujący użytkownik forum

Netia - Asmax ar-901 + Linksys WRT54G

Post autor: Kret »

Witam.
Wiem, że temat był już wałkowany, jednak mimo przeczytaniu kilku ton internetowych stron nie mogę sobie poradzić ze skonfigurowaniem sieci. Przejdę może do sedna.

Jak w temacie, posiadam modemo-router od netii - Asmax ar-901 oraz linksysa WRT54G z softwarem który kiedyś pobierałem z ich oficjalnej strony, mianowicie "Linksys by Cisco Firmware Version: v1.02.7".
Przedstawiając schematycznie, sieć powinna wyglądać u mnie tak:

Internet <-(rj11)-> Asmax <-(rj45)-> Linksys <-(rj45)-> PC + (wireless)laptop

Przeczytawszy parę poradników i for internetowych postanowiłem Asmax dać jako bridge a stary sprawdzony linksys niech się zajmie rozdzielaniem sieci.
Korzystając z tego poradnika - http://www.pomoc.x.pl/pliki/AsmaxAR901- ... rukcja.pdf - ustawiłem Asmaxa na bridge (nie zmieniałem tam nic więcej), następnie wziąłem się za Linksysa.
Sprawa wydawała się dziecinnie prosta. Ustawiłem mu w Internet Connection Type na PPPoE, wpisałem hasło i login z netii (na 100% poprawnie, sprawdzałem wielokrotnie), zmieniłem ip z 192.168.1.1 na 10.0.0.1, no i niestety internet nie działa. Próbowałem też wyłączać DHCP w Asmaxie, albo w Linksysie, a nawet w obu na raz (co było bez sensu:P) i nic.

Dodam jeszcze, że jak podłączę komputer bezpośrednio do Asmaxa (oczywiście jak ten nie jest jako bridge) to internet - jak widać - działa.
A, zapomniałem dodać. Używam Windows 7.
Awatar użytkownika
krzywyzzz
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: Netia - Asmax ar-901 + Linksys WRT54G

Post autor: krzywyzzz »

Ruter Asmax skonfiguruj według tej http://www.pomoc.x.pl/pliki/asmax901.ko ... bez.cd.pdf instrukcji. A ruter Linksysa ustaw jako DHCP według takiej instrukcji na stronie 36.
Ostatnio zmieniony 2010-02-15, 09:37 przez krzywyzzz, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Netia - Asmax ar-901 + Linksys WRT54G

Post autor: Jo_gurt »

Kret, z tego co pamiętam, Asmax miał (nie wiem czy ten model akurat) coś takie jak Half-Bridge. Czyli on ustanawiał połączenie i logował się przez PPPoA, ale adres od ISP przekazywał dalej.
ODPOWIEDZ