Sierra AC875 + D-Link DIR-451

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
olsenik
Początkujący użytkownik forum

Sierra AC875 + D-Link DIR-451

Post autor: olsenik »

Witam,
i serdecznie pozdrawiam bo to mój pierwszy post na tym forum. Czytam Was od dawna i często znajduję tu wiele ciekawych porad. Postanowiłem więc podzielić się też swoimi. Jak widać z tematu udało mi się uruchomić dość niecodzienną a na pewno mało popularną konfigurację. Informacji w sieci jak na lekarstwo a infolinia D-Linka nawet nie podjęła rozmowy „bo router DIR-451 dedykowany był/jest dla provider’ów i tam proszę pytać”. Mimo ich sugestii żaden z W3 go nie oferował i ugrzęzłem. Sprzęt pochodzi najprawdopodobniej z Niemiec ale oryginalny firmware 1_03_EU nie obsługiwał mojej Sierra Wireless AirCard 875 od Cingulara. Zacząłem od uaktualnienia oprogramowania modemu do wersji turbo obsługującej HSDPA 7,2 i się powiodło. Po lekturze strony http://blazejewicz.net/?arts/router-umts-dlink451 i konsultacjach z autorem nie zdecydowałem się na upgrade routera amerykańską wersją (możliwe problemy wynikające z różnicy standardów) a wersje dalekowschodnie o wysokich numerach, nie umożliwiały późniejszego powrotu do wcześniejszych. Udało mi się w końcu znaleźć na włoskim ftp D-Linka firmware 1_10_EU i uruchomić router na ustawieniach australijskiej Telstry. Działa idealnie i stabilnie na Play’u bez anteny zewnętrznej (400m przez osiedle do nodeB). Cztery niebieskie diodki na routerze i takież dwie na modemie działają wręcz hipnotyzująco . Dodatkowo po upgradzie złącze LAN1 stało się WAN2 (WAN1 to PCMCIA) z możliwością dwustronnego backup’u miedzy nimi (WAN’ami) i pojawiło się jeszcze kilka pomniejszych udogodnień. Znalazłem jeszcze firmware’y o numerach 20 i 26 ale na razie cieszę się z działającego neta.
Po kilku dniach czyli dziś przyszedł czas na refleksję i kilka pytań:
1. Czy da się tak podłączony do routera modem diagnozować/monitorować jego stan/tryby pracy np. zmieniać/wymuszać? Komendy AT (jakim cudem)?
2. Jakim programem/sposobem?
3. Jeśli nie, to może jakieś dodatkowe polecenia inicjujące (router chyba tego nie obsługuję) albo predefiniowane ustawienia do zapisania w modemie lub na karcie Play?
4. Czym kontrolować/sprawdzać ilość wykorzystanego limitu transferu bez konieczności logowania na router i bez przekłamań wynikających z ruchu po sieci LAN (np. drukarka sieciowa)?
5. Jak wyłączyć roaming wewnątrzkrajowy i czy jest on funkcją konta/numeru Play czy też kartySIM/modemu(telefonu)?
Inne bardziej rzeczowe niż powyższe pytania pojawią się na pewno później… Dziękuję z góry za odpowiedzi i pomoc oraz każde inne „wolne”sugestie.
Zachęcam do własnych eksperymentów i może ten mój to mały, ale dla mnie, sukces. Czasami „stary ale jary” sprzęt potrafi zaskoczyć. Koszty: router z allegro - 150 zł, modem z allegro – 50 zł, Karta Play On Line na kartę – 19 zł, kabel sieciowy przez całe mieszkanie i zasilacz impulsowy 24V 1A Mikrosoftu lub od lapka Fujitsu 19V 3,42A – z zasobów własnych.
Pozdrawiam
Olsenik
praprezes

Re: Sierra AC875 + D-Link DIR-451

Post autor: praprezes »

Witam,
jestem tu nowy i chciałem się przywitać. Witam.
Działałem z taką sama konfiguracją już od jakiegoś czasu i było wszystko miodzio, do czasu...
po uzyciu modemu w lapku przestał działać w ruterze. nie świeciły się diodki na nim.
W laplku tez nie zawsze był wykrywany. I tu nie wiem - zepsuł się modem czy ruter?
W kroku desperacji zrobiłem upgrade firmwaru na modemie do:
Telstra_Turbo_Series_3_AC875_Windows_Firmware_Upgrade-H2_0_3_1BL-H2_0_7_1BAP.exe
a na reuterze do: DIR-451_A2_FW121B23_firmware.
niestety dalej nie działa modem w reuterze. W lapku działa. Jak można stwierdzić co jest przyczyną niedziałania?
Prosze o pomoc.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

praprezes pisze:po uzyciu modemu w lapku przestał działać w ruterze. nie świeciły się diodki na nim.
Pewnie wyłączyłeś radio w 3G Watcherze, a router sam sobie nie potrafi włączyć.
praprezes

Post autor: praprezes »

Dziękuje za pomoc. to było to! Po włączeniu radia w watcherze działa również w dir-451!
ODPOWIEDZ