zasięg, nie wiem skąd?

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
karpiu01
Stały użytkownik forum

zasięg, nie wiem skąd?

Post autor: karpiu01 »

Witam. Łapie sygnał 3G w Plus i nie jestem pewien skąd. Mam adres CID z TNI tylko nie wiem czy dobrze sprawdzam bo wg mnie łapie sygnał z odległości ok 25 km a to chyba troche dużo jak na HSDPA. Czy ktoś mógłby to sprawdzić dla pewności? CID 54165.5 i przeskakuje na 54162.2. Za pomoc z góry dzięki.
Awatar użytkownika
Tomek7
Stary wyga bezprzewodowy

Re: zasięg, nie wiem skąd?

Post autor: Tomek7 »

Wystarczy spojrzeć na mapę ;) masz ok 8 Km do Słupska tam na pewno jest 3g plusa.
karpiu01
Stały użytkownik forum

Tomek7 pisze:Wystarczy spojrzeć na mapę ;) masz ok 8 Km do Słupska tam na pewno jest 3g plusa.
Zgadza się tylko że BTS są opisane i bardziej pasuje mi Jarosławiec. Poza tym antena nie jest ustawiona na Słupsk a sygnał nie ma gdzie się odbić
nie ma kabla i nie będzie...pewnie
Awatar użytkownika
Tomek7
Stary wyga bezprzewodowy

No to w którą stronę masz ustawioną antenę, tam szukaj na mapie NodeB.Ponieważ bts search jest powoli aktualizowany nie masz co tam nawet patrzeć.Zresztą po co Ci to wiedzieć ważne że działa :D.Ja bym na twoim miejscu przekręcił antenę mimo to na Słupsk, jest bliżej no chyba że teraz masz ładne transfery pingi...
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Post autor: sp6huk »

karpiu01 tego node B, nie widzę nigdzie w bazie, a więc nie jestem w stanie powiedzieć Ci, skąd masz sygnał. W bazie jest stacja o takim CID-zie nawet sektor się zgadza, ale należy ona do Orange, a nie do Plusa, i znajduje się w całkiem innym województwie.
karpiu01 pisze:Mam adres CID z TNI tylko nie wiem czy dobrze sprawdzam bo wg mnie łapie sygnał z odległości ok 25 km
Można wiedzieć, gdzie to sprawdziłeś ?
karpiu01
Stały użytkownik forum

sp6huk pisze:Można wiedzieć, gdzie to sprawdziłeś ?
Pewnie że można, jeżeli dobrze patrze oczywiście-na dole w TNI jest wyświetlana informacja CID o takich wskazaniach jw, myślę że to to. Patrząc na mapę BTS zauważyłem że te wartości się pokrywają. Nie mam pewności czy mam rację, jeżeli się mylę to niech ktoś mnie sprowadzi na ziemię.
Tomek7 pisze:Ja bym na twoim miejscu przekręcił antenę mimo to na Słupsk, jest bliżej no chyba że teraz masz ładne transfery pingi...
Robiłem tak, szukałem zasięgu dookoła osi a na Słupsk łapie sygnał i to dużo lepszy ale nie mogę się zalogować
Awatar użytkownika
Tomek7
Stary wyga bezprzewodowy

Dziwne że przy 8 Km nie loguję Cię do NodeB.Przeważnie powyżej 10 nodek odrzuca terminali... ;)
karpiu01
Stały użytkownik forum

Tomek7 pisze:Dziwne że przy 8 Km nie loguję Cię do NodeB.Przeważnie powyżej 10 nodek odrzuca terminali... ;)
Dla mnie też jest to dziwne dlatego pytam o co chodzi?
ODPOWIEDZ