TechnicLAN WAE-54Gv2 - problem z konfiguracja
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
TechnicLAN WAE-54Gv2 - problem z konfiguracja
Witajcie,
mam problem z konfiguracja TechnicLAN WAE-54Gv2.
Uklad wyglada tak, ze jest sygnal z nadajnika odbiera antena z yagi.pl od ktorej idzie kabel do wymienionego wyzej AP. Od AP idzie skretka do gniazda rj45 w laptopie.
U innych osob z tej samej sieci, ktore korzystaja z urzadzenia Nanostation konfiguracja wyglada nastepujaco:
w zakladce "WLAN Network Settings" IP przypisane jest na sztywno, podobnie DNS-y.
W "LAN Network Settings" wpisane jest IP, pod ktorym konfiguruje sie urzadzenie (defaultowo jest 192.168.1.20 a w tym polu wprowadza sie adres 192.168.100.1), wlaczony jest NAT i DHCP. Pula adresow to od 192.168.100.2 do 192.168.100.10.
We wlasciwosciach karty sieciowej automatyczne pobieranie IP i DNS.
Przed połączeniem podaje sie administratorowi adres MAC. On go wprowadza i podaje nam IP, bramke itd.
W jaki sposb skonfigurowac tego Techniclana? On powinien dzialac w trybie WISP?
Zakladki WAN i LAN ustawic na podobnych zasadach jak w przypadku Nanostation i we wlasciwosciach karty sieciowej ustawic automatyczne pobieranie IP i DNS?
Pozdrawiam.
mam problem z konfiguracja TechnicLAN WAE-54Gv2.
Uklad wyglada tak, ze jest sygnal z nadajnika odbiera antena z yagi.pl od ktorej idzie kabel do wymienionego wyzej AP. Od AP idzie skretka do gniazda rj45 w laptopie.
U innych osob z tej samej sieci, ktore korzystaja z urzadzenia Nanostation konfiguracja wyglada nastepujaco:
w zakladce "WLAN Network Settings" IP przypisane jest na sztywno, podobnie DNS-y.
W "LAN Network Settings" wpisane jest IP, pod ktorym konfiguruje sie urzadzenie (defaultowo jest 192.168.1.20 a w tym polu wprowadza sie adres 192.168.100.1), wlaczony jest NAT i DHCP. Pula adresow to od 192.168.100.2 do 192.168.100.10.
We wlasciwosciach karty sieciowej automatyczne pobieranie IP i DNS.
Przed połączeniem podaje sie administratorowi adres MAC. On go wprowadza i podaje nam IP, bramke itd.
W jaki sposb skonfigurowac tego Techniclana? On powinien dzialac w trybie WISP?
Zakladki WAN i LAN ustawic na podobnych zasadach jak w przypadku Nanostation i we wlasciwosciach karty sieciowej ustawic automatyczne pobieranie IP i DNS?
Pozdrawiam.
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: TechnicLAN WAE-54Gv2 - problem z konfiguracja
Tak, ma pracować w WISP i na WAN ustawienia od dostawcy wpisz. Upewnij się że dobry MAC podałeś dostawcy.alfredo pisze:On powinien dzialac w trybie WISP?
Nie pomagam na PW!
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Tak.alfredo pisze:On powinien dzialac w trybie WISP?
Podałeś operatorowi adres MAC interfejsu radiowego?alfredo pisze:W jaki sposb skonfigurowac tego Techniclana?
Tak.alfredo pisze:Zakladki WAN i LAN ustawic na podobnych zasadach jak w przypadku Nanostation
-
- Użytkownik forum
MAC mam podać z sieciówki i sklonować w ustawieniach AP, tak?
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Nie do końca. Musisz:alfredo pisze:MAC mam podać z sieciówki i sklonować w ustawieniach AP, tak?
- albo podać nowy adres MAC swojemu dostawcy (tylko koniecznie adres MAC interfejsu radiowego twojego AP)
- albo zmienić adres MAC interfejsu radiowego na ten, który już jest zarejestrowany u dostawcy.
Jedno z dwóch.
-
- Użytkownik forum
Podałem już kiedyś MAC spisany z TechnicNANa. Czyli może byc i nie muszę zaznaczać klonowania MACa?
- wojteks
- *** Administrator ***
Techniclan ma co najmniej 2 adresy MAC więc musisz być pewny że to MAC części radiowej.alfredo pisze:Podałem już kiedyś MAC spisany z TechnicNANa.
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
Aha. Gdzie znajdę te adresy? Podałem adminowi MAC, który jest pod spodem urządzenia.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
- wojteks
- *** Administrator ***
Może w "status", nie wiem. Jak podałeś MAC z etykiety to prawdopodobnie jest MAC po stronie LAN kablowej a nie WAN czy radia.alfredo pisze:Gdzie znajdę te adresy?
Nie pomagam na PW!
-
- Początkujący użytkownik forum
Witam.
Po zalogowaniu się na urządzenie, powinieneś widzieć tabelkę ze podstawowymi informacjami dotyczącymi bieżącego statusu urządzenia "Access Point Status".
MAC który cię interesuje to ostatnia pozycja w tej tabelce. Co do pozostałych ustawień WAN, to tak jak pisali moi przedmówcy, wpisujesz to co dostałeś od operatora sieci. LAN zostaw bez zmian, bo jeśli możesz się zalogować na urządzenie poprzez Ethernet to tam wszystko raczej jest ok
. A i tryb pracy urządzenia (Operation Mode), to oczywiście WISP (Wireless ISP).
Podana przeze mnie instrukcja bazuje co prawda na doświadczeniach opartych na modelu WAR-54G v2, ale myślę, że będzie pasować
Pozdrawiam.
Po zalogowaniu się na urządzenie, powinieneś widzieć tabelkę ze podstawowymi informacjami dotyczącymi bieżącego statusu urządzenia "Access Point Status".
MAC który cię interesuje to ostatnia pozycja w tej tabelce. Co do pozostałych ustawień WAN, to tak jak pisali moi przedmówcy, wpisujesz to co dostałeś od operatora sieci. LAN zostaw bez zmian, bo jeśli możesz się zalogować na urządzenie poprzez Ethernet to tam wszystko raczej jest ok

Podana przeze mnie instrukcja bazuje co prawda na doświadczeniach opartych na modelu WAR-54G v2, ale myślę, że będzie pasować

Pozdrawiam.