Internet radiowy w Erze

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Pietras
Początkujący użytkownik forum

Internet radiowy w Erze

Post autor: Pietras »

Witam Państwa!

Zjawiam się na tym forum z następującym problemem....

Pare dni temu założyłem sobie internet radiowy w sieci Era. Jest to bodajże ten pakiet 2GB za 49zł, gdzie do internetu dorzucono mi modem o przepustowości (do 3,2 MB). Niestety internet okropnie szwankuje, jest nie stabilny, często się zawiesza, a sygnał chwieje. Szczerze mówiąc to nie znam się na informatyce i mało mi znane takie pojęcia jak HSDPA, UMTS, EDGE itd....

Rozmawiając o tym ze znajomym, który prowadzi taki punkt Ery, polecił mi kupno ae ntenki radiowej, która ponoć ma zwiększyć i polepszyć internet. I tak też się stało... w oprogramowaniu blue connecta po lewej dolnej stronie aplikacjii wyświetla się zakres zasięgu internetu i faktycznie po podłączeniu antenki do modemu sygnał rośnie aż do pięciu kresek. Polecono mi nawet abym w ustawieniach tego oprogramowania ustawił typ sieci na tryb "Tylko HSDPA/UMTS" bo dzięki temu internet przyśpiesza...

Jednak między bogiem, prawdą nie zauważyłem zbytnio poprawy internetu... na speedtest.com faktycznie jest porównanie bo bez antenki sygnał wskazuje na 1mb, a przy podłączeniu 2mb. Zdarza mi się również pogiercować i niezależnie od tego czy gram z antenką lub bez antentki praktycznie wszystko jest takie same.. czyli ścięcia.. zawieszki.. itp...

Pomyślałem sobie, żeby poszukać w internecie jakiegoś oprogramowania bo podobno istnieją takie, które zwiększają taki sygnał jak na przykład: cFosSpeed o ile jest to prawdą...

jeszcze nie zdążyłem zainstalować jakiego kolwiek programu no ale jeśli przyczyna może twkić w takim to niech mi ktoś powie czy istnieje jakieś urządzenie,program, który może ustabilizować taki radiowy internet i przyśpieszyć?

Bo wiem, że wpływ na takie czynniki ma również pogoda i biore to pod uwagę jednak ogromnie mi zależy na tym aby jakoś to rozwikłać bo jak nie patrzeć... pieniądze się za to płaci, a jeśli tak to czegoś ma prawo wymagać taki klient prawda? w internecie można przeczytać mnóstwo komentarzy na ten temat i w większości z nich są to skargi i zażalenia od innych ludzi, którzy podobnie jak ja również korzystają z tego operatora. Jednak mimo wszystko staram się jakoś działać, może coś uda się zrobić żeby ten internet faktycznie działał tak jak o nim mowa na wszystkich ulotkach i jego reklamach... Staram się tylko poprawić waszą opinie na ten temat szanowni operatorzy...

Serdecznie proszę o pomoc w tej sprawie... Co mogę zrobić? czy jakieś urządzenie? ruter? program? może to zmienić ? albo chociaż ustabilizować i poprawić jego wydajność?

Dziękuję
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Re: Internet radiowy w Erze

Post autor: Blido »

Pietras pisze:Niestety internet okropnie szwankuje, jest nie stabilny, często się zawiesza, a sygnał chwieje.
Podaj moc sygnału w dBm. Możesz to sprawdzić za pomocą programu <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a> .
Pietras pisze:Rozmawiając o tym ze znajomym, który prowadzi taki punkt Ery, polecił mi kupno ae ntenki radiowej, która ponoć ma zwiększyć i polepszyć internet.
Co to dokładnie za antenka? Jeśli jakiś dookólny patyk, to niewiele pomoże. Potrzebowałbyś raczej zewnętrznej anteny kierunkowej. Można też wtedy wybierać pomiędzy stacjami bazowymi, a jak wiadomo każda jest w innym stopniu obciążona.
Pietras pisze:Pomyślałem sobie, żeby poszukać w internecie jakiegoś oprogramowania bo podobno istnieją takie, które zwiększają taki sygnał jak na przykład: cFosSpeed o ile jest to prawdą...
Co za bzdury :rotfl: Jak program może zwiększyć moc sygnału? A jeśli już chodzi o cFosSpeed to działa on na zasadzie placebo.
Pietras pisze:Bo wiem, że wpływ na takie czynniki ma również pogoda
Pogoda w niewielkim stopniu. Największe znaczenie w działaniu Internetu bezprzewodowego prócz ogólnie pojętej siły sygnału ma obciążenie stacji. Stacja obciążona = mulące połączenie, niezależnie od wysiłków ze strony abonenta. Możesz stanąć nawet pod samym masztem i nic Ci to nie pomoże.
Pietras pisze:pieniądze się za to płaci, a jeśli tak to czegoś ma prawo wymagać taki klient prawda?
Niestety wg wszystkich operatorów nieprawda. Internet mobilny ma z założenia działać w całej Polsce i jeśli nie będzie prawidłowo działał w jakimś miejscu jedyną radą biura obsługi będzie abyś przeniósł się w inne miejsce. Poza tym wg umowy jedyne co operator gwarantuje abonentowi, to dostęp do Internetu o bliżej nieokreślonych warunkach. Może to nawet być 1 bit na sekundę - transfer jest, warunki umowy spełnione.
Pietras pisze:może coś uda się zrobić żeby ten internet faktycznie działał tak jak o nim mowa na wszystkich ulotkach i jego reklamach...
O tym możesz tylko pomarzyć. Naprawdę sądzisz, że kiedykolwiek uda Ci się osiągnąć 7,2Mb/s?
Pietras pisze:Co mogę zrobić? czy jakieś urządzenie? ruter? program? może to zmienić ?
Jedyne co mogę doradzić to antena panelowa UMTS dobrej marki, np. Bestpartner bądź Cybertech. Oczywiście na obciążoną stację bazową nie ma mocnych, ale taką antenę zawsze można skierować na inny nodeB.

PS. Problem dotyczy internetu mobilnego, a został opisany w dziale WiMax. Proszę moderatorów o przeniesienie tematu.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Post autor: sp6huk »

Powiedz, gdzie dokładnie mieszkasz, to sprawdzimy jak wygląda u Ciebie sytuacja z zasięgiem sieci Era.
Pietras

Mińsk Mazowiecki

Gratuluje Ci takiej wiedzy. Warto czegoś od ciebie się dowiedzieć.

Jednak zastanawia mnie jaki wybrać tryb sieci w blueconnect?

Edge? czyli ten automatyczny czy Tylko HSDP/UMTS ?
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Pietras pisze:Mińsk Mazowiecki
Prosiłbym o bardziej szczegółowe dane, chociażby o nazwę ulicy ;),
Pietras pisze:Edge? czyli ten automatyczny czy Tylko HSDP/UMTS ?
Najpierw to zainstaluj sobie Top NetInfo, i sprawdź w ogóle, z jakiej korzystasz technologii. Jeżeli będzie to EDGE, to podejdź z laptopem (jeżeli masz) jak najbliżej okna, a nawet na zewnątrz budynku, i spróbuj wtedy wymusić 3G.
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Pietras pisze:Jednak zastanawia mnie jaki wybrać tryb sieci w blueconnect?

Edge? czyli ten automatyczny czy Tylko HSDP/UMTS ?
Jeśli modem działa niestabilnie i często się przełacza pomiędzy technologiami lepiej wymusić konkretną technologię, oczywiście tą która w danym miejscu lepiej działa. W innym wypadku raczej nie ma znaczenia czy jest ustawiony tryb automatyczny, czy jest wymuszony GSM/UMTS. Inna sprawa jeśli już zaopatrzysz się w antenę - anteny panelowe (a takową radzę kupić) są przeznaczone tylko do pasma 2100MHz, czyli UMTS. EDGE albo nie będzie działał na niej wcale, albo słabo więc lepiej na wszelki wypadek wymusić UMTS.
Pietras

No więc tak....

Mińsk Mazowiecki to bardzo małe miasto ale jeśli chcesz mogę podać ulicę.

Zainstaluję ten program dzisiaj jak powrócę z pracy i Ci powiem.

Tak mam laptopa i nawet zakupioną antenkę radiową, jest to taka prostolinijna antenką na długość około 1 metra. Wystawiłem ją na balkon, a magnesem podpiąłem pod parapet i faktycznie kreski wzrosły jednak jakoś nie odczułem zmiany internetu... speedtest.com wykazywał 2 mb prędkości przy antence, natomiast bez tylko 1 mb.

Kiedy przełączam na tryb automatyczny wtedy wyświetla się, że jest to pasmo albo Edge albo GPRS na przemian przeskakują. Jak biorę tylko HSDPA/UMTS to faktycznie jest coś takiego, że raz to przeskakuje z HSDPA a raz na UMTS... i chyba to jest powodem takich lekkich zacięć o ile dobrze się domyślam. Prócz tego w blueconnect jest coś takiego jak zakres sieci i do wyboru są następujące zakresy:

GSM 1900
GSM850/1900
GSM900/GSM1800/UMTS2100

ja natomiast mam ustawiony na automatyczny...

Przestałem korzystać z antenki bo zauważyłem, że jak mam ją podłączoną pod modem to internet chociaż wskazuje na szybciejszy częściej się zacina, kiedy odłączam od modemu internet nagle stabilizuje się. Z antenką owszem jest szybciejszy, ale bardziej chwiejny.

Być może jeśli odpowiednio skonfiguruje to połączenie i laptop to może internet jakoś ustabilizuje się i dopasuje pod odpowiednie pasmo. Bo faktycznie jest coś takiego, że raz to przełącza na UMTS, a raz to na HSDPA... jak biorę tryb automatyczne to częśto jest Edge na przemian z GPRS... non stop przeskakuje z tego na ten...

Jestem laikiem w tej dziedzinie, dlatego potrzebuję jakich informacji żeby się czegoś nauczyć i dowiedzieć.

Ok zrobię tak jak mi tutaj powiedziano. Biorę się do instalacji tego programu i później napiszę jak to wygląda.

Dziękuje....

Mogę zrobić zdjęcie tej antenki i tutaj umieścić i pokazać

[ Dodano: 2010-02-16, 12:33 ]
zainstalowałem ten NetInfo tylko pytanie teraz jak z tego korzystać.... Angielski znam dobrze ale.. co z tego

[ Dodano: 2010-02-16, 13:09 ]
I jeszcze dopowiem, że mi nie chodzi oto aby internet przyśpieszyć... internet może być jaki jest... może to być i 1 mb czy 2 mb i nie wymagam więcej bo wiem, że żaden program ani magia tego nie zmieni.. mi chodzi tylko o jedno....

o przepustowość.. oto, żeby internet był płynny i stabilny tylko oto.. oczywiście wiem, że wchodzą w grę czynniki zewnętrzne jak przeciążenie jednak mimo wszystko jak tylko można staram się go tak na opór wzmocnić, żeby nawet był wstanie poradzić sobie nawet i z takim problem.. staram się tylko wykorzystać jego możliwości i potencjał na full jak tylko się da.. do oporu na maxa wzmocnić jego sygnał i moc, usprawnić jak tylko się da..

A propo tego, netInfo proszę mi podać jakieś wskazówki jak to sprawdzić.. jakąś prostą instrukcję obsługi.
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Pietras pisze:Jak biorę tylko HSDPA/UMTS to faktycznie jest coś takiego, że raz to przeskakuje z HSDPA a raz na UMTS... i chyba to jest powodem takich lekkich zacięć o ile dobrze się domyślam
To normalne zjawisko. HSDPA uaktywnia się tylko gdy są transferowane jakieś dane.
Pietras pisze:zainstalowałem ten NetInfo tylko pytanie teraz jak z tego korzystać.... Angielski znam dobrze ale.. co z tego
Ten program jest również po polsku. Zmień język w ustawieniach.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Pietras pisze: Mińsk Mazowiecki to bardzo małe miasto ale jeśli chcesz mogę podać ulicę.
Przydało by się ;),
Pietras pisze:Jak biorę tylko HSDPA/UMTS to faktycznie jest coś takiego, że raz to przeskakuje z HSDPA a raz na UMTS
Jest to normalna reakcja, jeżeli dane nie są przesyłane,
Pietras pisze:i chyba to jest powodem takich lekkich zacięć o ile dobrze się domyślam.
Całkiem możliwe,
Pietras pisze:Mogę zrobić zdjęcie tej antenki i tutaj umieścić i pokazać
Wystarczy, jak powiesz, gdzie kupiłeś tą antenkę :] Jak chcesz to możesz pokazać jak ona wygląda ;),
Pietras pisze:zainstalowałem ten NetInfo tylko pytanie teraz jak z tego korzystać.... Angielski znam dobrze ale.. co z tego
Top NetInfo, jest w wersji Polskiej, zmień w ustawieniach język,
Pietras pisze:A propo tego, netInfo proszę mi podać jakieś wskazówki jak to sprawdzić.. jakąś prostą instrukcję obsługi.
A z czym konkretnie jest problem ?
Pietras

Ok zainstalowałem już top NetInfo i teraz chce sprawdzić z jakiej korzystam technologii.. gdzie mogę to sprawdzić ? i w jaki sposób?
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

Pietras pisze:Ok zainstalowałem już top NetInfo i teraz chce sprawdzić z jakiej korzystam technologii.. gdzie mogę to sprawdzić ? i w jaki sposób?
Zajrzyj do :faq:

http://www.sklepy.ehost.pl/tutorial1/tu ... fo_ras.htm
Pietras

Dlaczego jak zaznaczam Komunikacja AT to wyświetla się napis: nie udało otworzyć się portu ?

Ktoś może to wie ?
Ostatnio zmieniony 2010-02-18, 16:57 przez Pietras, łącznie zmieniany 1 raz.
przemo1976

Post autor: przemo1976 »

Witam wszystkich,
Kto pomoże ustawić antenę panelową w odpowiednim kierunku?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez przemo1976, łącznie zmieniany 1 raz.
przemo
alias
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: alias »

przemo1976 pisze:Witam wszystkich,
Kto pomoże ustawić antenę panelową w odpowiednim kierunku?
A masz kompas? Może zdalnie pomożemy.
przemo1976

Post autor: przemo1976 »

Witam,to ja może wyłuszczę cały problem.mam antenę panelową 15dBi z cybertecha,ponoć sprawdzone i dobre.Antenę uruchomiłem w pracy,tzn wystawiłem za okno,skierowałem w stronę anteny(mniej-więcej)i po chwili miałem 93 procent mocy sygnału a net chadzał superowo.Zaś w domu-jakieś 1000 metrów dalej niemogłem już znależć sygnału ani nawet na 5 procent-RSSI 93.Czy to możliwe że dom stoi w jakimś felernym miejscu,w którym nie ma zasięgu?Czy da się to jakoś zbadać?
przemo
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

przemo1976 pisze:Czy to możliwe że dom stoi w jakimś felernym miejscu,w którym nie ma zasięgu?Czy da się to jakoś zbadać?
Czy dom stoi 1000m od stacji w tym samym kierunku? Jeśli nie to znaczy że nie jest w zasięgu żadnego sektora - po prostu stacja bazowa nie sieje we wszystkich kierunkach. A jeśli to 1000m jest w tym samym kierunku to znaczy że po prostu zasięg stacji jest celowo ograniczony np. poprzez ustawienie anten pod małym kątem w stosunku do ziemi.
Van GORRE

Post autor: Van GORRE »

Witka.

Problem mam podobny więc nie zakładam nowego tematu.
Piszę w imieniu mojego sąsiada, który korzysta z Era Internet blueconnect modem globetrotter (modelu nie pamiętam, muszę sprawdzić ale jest na PCMCIA, posiada złącze do zewnętrznej anety i obsługuje HSPDA) na laptopie Lenovo TP T61. Do karty podpina zewnętrzną antenę. Nie jest ona jakoś wzmacniana "elektrycznie", po prostu zwykłego typu druciak (nie panelowiec). Nadmienię iż antena jest wyprowadzona na dach i ma długość około 4 metrów. Z kolei jego sąsiad posiada komputer stacjonarny z kartą PCI i korzysta z usług Orange (rodzaju nie znam), antenę także ma zewnętrzną. Wracając do sedna sprawy, około 7-10 dni temu gdy dotarła do nas odwilż i stopniały lody, oboje z ww. osób mają poważne problemy z korzystaniem z Internetu. Bardzo często połączenie jest zrywane, prędkość nie pozwala nawet na uruchomienie strony startowej alle..., google wyszukuje informacje i trwa to bardzo długo lub wywala błąd strony. Ingerując w sprawę skierowałem się do mojego sąsiada posiadającego Internet z Ery. Tak więc na start odpiąłem antenę, sygnał znikł bezpowrotnie, więc antena jakoś działa. Przestawiłem z EDGE na GPRS i w niczym to nie pomogło. Pojechaliśmy z laptopem do miasta i tam zasięg jest elegancki (bez podłączonej dodatkowej anteny). Nie mogę dociec w czym tkwi problem. Co jeszcze mogę sprawdzić. Miejscowość to Ostrzeszów, a dokładniej wieś Kuźniki (tereny dookoła zalesione).
Wcześniej gdy była spora pokrywa śnieżna nie było problemów, latem także nie było jakichś większych niespodzianek.
ODPOWIEDZ