PPPoE dial-up i jak to podzielić ???

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
maxserv
Początkujący użytkownik forum

PPPoE dial-up i jak to podzielić ???

Post autor: maxserv »

Witam.

MAm problem, musze podzilić net dostarczany drogą radiową, za pomocą anteny + AP-eka. Pierwotnie skonfigurowano mi toto następująco - antena + Ap + karta sieciowa, dodoatkowo zainstalowano protokół PPoE + Dial-up dla tego połączenia za pomocą karty sieciowej zabezpieczony hasłem i loginem.
Próbowałem to podzielić za pomocą Routera Linksys WRT54GL-EU ustawiając PPoE z właściwuym hasełkiem i loginem, niestety próbuje się łączyć al;e wywala komunikat iż nie może pobrać adresu IP z serwera PPPoE.
Próbowałem to podzilić nawet poprzez udostępnienie połączenia internetowego ale wtedy <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> nie łączy sie za pomocą dial-up wywala komunikat o awarii modemu (czyli karty sieciowej), na dodatek we właściwościa ch tego połączenia jest jeszcze typ połączenia ISDN)
JAK TO PODZIELIĆ ??? Ma ktoś jakieś pomysły ???

Z góry dziękuję
Awatar użytkownika
MaxFM
Stary wyga bezprzewodowy

Re: PPPoE dial-up i jak to podzielić ???

Post autor: MaxFM »

Prawdopodobnie dostawca filtruje po MAC'ach. Jesli AP jest przezroczysty dla MAC'ów to musisz podac dostawcy MAC routera lub sklonowac MAC karty w routerze.
maxserv

Mac sklonowany to pierwsza rzecz jaką robie dzieląc net, niestety dalej nie pobiera IP.
Mind Hunter

PPOE a Router D-link DI-524

Post autor: Mind Hunter »

Witam,
ja moge napisac co dokonalem i co jeszcze musze poprawic u siebie. Mam antene na dachu-kabel-coś(moze AP albo jakis modem)-kabel-karta sieciowa.
Loguje sie na internet po odpaleniu kompa przez Miniport WAN (PPPOE)
Login + haslo.

zeby podzielic internet:
Zrobilem: Antena-kabel-coś(moze AP albo jakis modem)-kabel-router-kabel-karta sieciowa
0) skonfigurowany router
komp:
1)wylaczony <harmonogram pakietow Qos>
2)wlaczam <protokol internetowy (TCP/IP)> oraz<klient sieci Miksrosoft Network>

Router: wybrana opcja PPPOE (bez stalego nr IP), wpisane login + haslo. Router ma sklonowany MAC z mojej karty sieciowej

I..... kicha... bo mam na kompie wyswietlane strony internetowe, nie moge nic sciagac wysyla, nie dziala GG,skyp,emule, poczta.
Moze mi ktos pomoze:
- firwewall jest wlaczony i wszystko blokuje?????
- administrator tak skonfigorowal swoj router, ze u mnie jest problem z dzieleniem internetu?????????
maxserv

To i tak jesteś dalej niż ja. U mnie właśnie bardzo podobna konfiguracja, też w zasadzie nie wiem co to jest to coś przy antenie czy to Ap-ek czy jakiś modem, bo jak się pytałem magików co toto zakładali to powiedzieli że montują taką "skrzyneczkę " :) wsadzili to do szafki zamknęli na klucz i d..a blada. Próbowałem to jakoś pingować, podejrzeć maca żeby po tym dojść co to jest ale niestety zachowuje się jakby było przezroczyste :( Router IP nine pobiera i już :( Najlepsze w tym wszystkim jest to, że nie mam innej alternatywy jeśli chodzi o net, bo nawet GPRS ledwo dyszy o EDGE czy UMTS nawet nie ma co myśleć a potrzebuję internet w laptopie i nie chce mi się siedzieć uwiązanym na kablu, chciałem żeby mi bezprzewodowo jakoś zrobili żeby z laptopa przez WiFi korzystać to stwierdzili że tylko kabel i koniec.
Ręce opadają.
Mind Hunter

Post autor: Mind Hunter »

..ta skrzyneczka pomieszy karta sieciowa a antena radiowa nie jest problemem i ja na to leje .... problem jest w odpowiednim skonfigorowaniu routera i ustawien sieciowych na kompie.

Jak cos, ... to sluze zrzutami ekranu, krok po kroku jak ja mam to zrobione (wyslij mi swoj adres e-mail np na GG moj(751600) albo w prywatnej wiadomosci do mnie).

U mnie to jakos dziala, ale <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> nie emoge wymieniac plikow komp <-> internet
ODPOWIEDZ