Im wyżej tym lepiej , poza tym dobrze żeby była widoczność LOS aby to pociągało w miarę przyzwoicie tą usługęraf3317 pisze:Te dodatkowe 1,5m az tak by polepszylo sygnal?

Moderator: Moderatorzy
Im wyżej tym lepiej , poza tym dobrze żeby była widoczność LOS aby to pociągało w miarę przyzwoicie tą usługęraf3317 pisze:Te dodatkowe 1,5m az tak by polepszylo sygnal?
Masakra niestety.raf3317 pisze:Co szanowni forumowicze sadza o tych sygnalach uzyskanych z anteny zamontowenej na gamgajacym sie kiju od szczotki
No to jest raczej prawie że maksymalny deklarowany przez Erę i Netię zasięg usługi więc dużo się nie można spodziewać , ale jeśli będzie LOS to będzie grało , jeśli widać stację bazową od Ciebie nie wiem np. z bloku to fajnie zrobić dodatkowy maszcik i spróbować , albo skombinować 3-3,5 m rurkę i zawiesić to wszystko i by się zobaczyło efekt jaki by wyszedł , myślę że pozytywniejszy jak to co jest terazraf3317 pisze:To jest 10km
No nie wiem czy maksymalny. Ja montowałem na odległosci 18km. Sygnał -70. widocznosci brak. Internet chula.damian8821 pisze:No to jest raczej prawie że maksymalny deklarowany przez Erę i Netię zasięg usługi
50 Km to tylko czysta teoria , a na stronkach np. Netii to 12 powinna być optymalna od stacji bazowej , poza tym żaden operator o zdrowych zmysłach nie będzie stawiał stacji na 30 Km w około to trochę nie logiczne... Chyba że to pustyniaJareva pisze:A na wiki jest podane że maksymalny zasięg wimax to 50km w widoczności. Przy Antenach alvarion stosowanych w polsce 30km w widoczności. A przy braku widoczności 12km.
Sygnał po porządnym zamontowaniu z pewnością się polepszy, szczególnie jeśli zamontujesz antenę na odpowiedniej wysokości. Ja podczas prób "ręcznych" przez otwarte okno na parterze osiągnąłem -85dBm, a po solidnym zamontowaniu ODU na ścianie domu (na wys. pierwszego piętra) sygnał wzrósl do -68dBm. Teraz mam nawet -62, prawdopodobnie dlatego że z drzew pospadały liście.Jareva pisze:A to że podałem -70 sygnał to był łapany z ręki. Bo jak pisałem na tym forum mam problem z wejsciem teraz w terminal. I tak naprawdę to nie wiem czy zasieg nie jest ciut lepszy po zamontowaniu na stałe anteny.
Więc my tym bardziej nic nie wiemyesemes pisze:wie ktoś może jaki będzie termin odpalenia tej anteny? Jak bardzo są zaawansowane prace nad tą lokalizacją? BOK nic nie wie....
Blido pisze:Więc my tym bardziej nic nie wiemyesemes pisze: <font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>. Sądząc po tempie odpalania poprzednich BS-ów może to być kilkanaście miesięcy.
BOK nic nie powie, a raczej nie powinien nawet wiedzieć, bo nierozsądne jest informowanie ludzi spoza firmy (czyli zarówno obywateli jak i konkurencji - a kazdy usługodawca radiowy jest konkurencją) gdzie Era w pocie czoła miesiącami pracuje nad uruchomieniem nowego nadajnika (czyli gdzie Era uznała że będą ciekawe przychody z WiMax...)esemes pisze: Jazgarzew - wie ktoś może jaki będzie termin odpalenia tej anteny? Jak bardzo są zaawansowane prace nad tą lokalizacją? BOK nic nie wie....
Pewnie "natura" zadziałała,tzn.woda,wiatr i tlenek miedzidamian8821 pisze:Ta Telekompromitacja coś z linią mi porobiła
Patryk pisze:Pewnie "natura" zadziałała,tzn.woda,wiatr i tlenek miedzi
Ta mapa wprost woła o pomstę do nieba. Zasięg zaznaczony kołami na mapiepawel7 pisze:mapka googlowa z zasięgami jest na stronie Netii:
Lepszej nie potrzebują, bo i tak w każdym przypadku wysyłają techników żeby sprawdzić sygnał/zainstalować zestaw.Blido pisze:Ta mapa wprost woła o pomstę do nieba.
To ciągle ta sama, tj ze stycznia 2010. Już dawno obgadaliśmy na forum aktualizację mapyfaridrox pisze:Jest nowa mapa na stronie ery.
To sorry, nie zauważyłem.Blido pisze:To ciągle ta sama, tj ze stycznia 2010. Już dawno obgadaliśmy na forum aktualizację mapyfaridrox pisze: <font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
50 km, to za duży dystans dla WiMAX'a.Oficer pisze:Witam mam pytanie odnośnie miejscowości Mircze woj lubelskie czy była by możliwość na wimaxa bo najbliższa stacja jest w Zamościu a to jest jakieś 50 Km.
Nie ma szans. W praktyce bardzo rzadko udaje się zestawić link na więcej niż 10km, a co dopiero mówić o takiej odległości... A tym bardziej nie uda się to na używanym przez Netię czy Erę sprzęcie Alvariona, którego urządzenia klienckie są wyposażone w antenę o zysku 8dBi i nadają z mocą 100mW, czyli tyle samo co domowy sprzęt WiFi.Oficer pisze:czy była by możliwość na wimaxa bo najbliższa stacja jest w Zamościu a to jest jakieś 50 Km.
Tak źle działa CDMA czy aż tak bardzo dokuczaja limity?Na ADSLa nie ma szans?W sumie masz blisko do nadajnika a w okolo widze jest dość dobre pokrycie CDMA więc nadajnik nie powinien byc az nadto obciążony.Oficer pisze:Witam mam pytanie odnośnie miejscowości Mircze woj lubelskie czy była by możliwość na wimaxa bo najbliższa stacja jest w Zamościu a to jest jakieś 50 Km.