Konfiguracja MV400, orange
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
Konfiguracja MV400, orange
Witam,
mam pytanie czy można jakoś sprawdzić czy ta karta jest już aktywna, problem polega na tym że kolega dał mi ten modem i laptopa żebym mu zrobił ten internet, i teraz tak, wszystko poinstalowałem, laptop widzi modem itp. właczam program AxessManager i na ikonce od zasięgu przez chwilę jest 2-3 kreski, zaraz 0 i piszę brak sieci, wyszedłem z budynku było 4-5 kresek chwila i zaraz dalej 0 i brak sieci, i tak w kółko, nie da się połączyć, raz czy dwa mi się to udało bo 'połącz' zamieniło się w 'rozłącz' ale po sekundzie znów brak sieci i samo się rozłączyło. W czym problem? Czy karta mogła zostać jeszcze nie aktywowana?
mam pytanie czy można jakoś sprawdzić czy ta karta jest już aktywna, problem polega na tym że kolega dał mi ten modem i laptopa żebym mu zrobił ten internet, i teraz tak, wszystko poinstalowałem, laptop widzi modem itp. właczam program AxessManager i na ikonce od zasięgu przez chwilę jest 2-3 kreski, zaraz 0 i piszę brak sieci, wyszedłem z budynku było 4-5 kresek chwila i zaraz dalej 0 i brak sieci, i tak w kółko, nie da się połączyć, raz czy dwa mi się to udało bo 'połącz' zamieniło się w 'rozłącz' ale po sekundzie znów brak sieci i samo się rozłączyło. W czym problem? Czy karta mogła zostać jeszcze nie aktywowana?
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Re: Konfiguracja MV400, orange
Dokładnie. Karta nie została jeszcze aktywowana.maniek070 pisze:Czy karta mogła zostać jeszcze nie aktywowana?
- fiuzi
- Stały użytkownik forum
Ja mogę powiedzieć tyle, że wczoraj i dzisiaj instalowałem OFP u znajomego... Chyba jest coś takiego, że trzeba odczekać ten 1 dzień na aktywację... choć ręki nie dam sobie za to uciąć...
blueconnect 500MB [EDGE]
Orange Freedom Pro 3GB [CDMA]
Orange Freedom Pro 10GB [CDMA]
T-Mobile Internet Domowy No-Limit [LTE+]

- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Być może. Jak dawno kupiłeś ten zestaw?maniek070 pisze:Czy karta mogła zostać jeszcze nie aktywowana?
- fiuzi
- Stały użytkownik forum
PS: czy dobrym pomysłem jest zmiana uwierzytelniania z CHAP na PAP?
blueconnect 500MB [EDGE]

-
- Stały użytkownik forum
Dzięki wielkie za szybką odpowiedź, to sprzęt kolegi więc zadzwoniłem do niego i powiedział że to dzisiaj kupił, czyli motyw nie aktywnej karty jest jak najbardziej prawdopodobny tak?
- fiuzi
- Stały użytkownik forum
Zdecydowanie tak.
blueconnect 500MB [EDGE]

- Jaco
Tak.maniek070 pisze:czyli motyw nie aktywnej karty jest jak najbardziej prawdopodobny tak?
-
- Stały użytkownik forum
Z tą aktywacją to widać różnie u mnie OFP po upływie 4 h od wizyty w salonie aktywowali kartę 

- fiuzi
- Stały użytkownik forum
Ja miałbym jeszcze 2 takie pytania, co do mojej wczorajszej instalacji OFP u znajomego...
Czemu ten program AxessManager może nie odczytywać modemu, przez Ethernet, na komputerze kolegi.
Aktywowaliśmy to dopiero jak przyszedłem z laptopem, po instalacji programu u mnie, wyłączyliśmy żądanie kodu PIN, żeby modem sam łączył się z siecią...
Ale modem się nie łączył sam jeszcze... musiałem ręcznie z laptopa. Dopiero po zmianie uwierzytelniania z CHAP na PAP modem sam ustanawiał połączenie. Czy to była konieczna zmiana?
Czemu ten program AxessManager może nie odczytywać modemu, przez Ethernet, na komputerze kolegi.
Aktywowaliśmy to dopiero jak przyszedłem z laptopem, po instalacji programu u mnie, wyłączyliśmy żądanie kodu PIN, żeby modem sam łączył się z siecią...
Ale modem się nie łączył sam jeszcze... musiałem ręcznie z laptopa. Dopiero po zmianie uwierzytelniania z CHAP na PAP modem sam ustanawiał połączenie. Czy to była konieczna zmiana?
blueconnect 500MB [EDGE]

-
- Stały użytkownik forum
Dzisiaj sobota, jutro niedziela, Bóg wie ile im to zejdzie, w weekend pewnie trochę dłużej niż normalnie, albo w ogóle i trzeba będzie czekać do poniedziałku... No chyba że to system powinien sam jakoś załatwić...LukeX pisze:Z tą aktywacją to widać różnie u mnie OFP po upływie 4 h od wizyty w salonie aktywowali kartę
-
- Stały użytkownik forum
Czy jak włożę taką kartę do zwykłego tela to powinno hulać? Bo pisze mi że karta sim nieaktywna, i nie wiem czy to ma jakiś związek
- Jaco
Jeśli nie aktywna to musisz poczekać na aktywacje. Ewentualnie pogonić ich dzwoniąc tam. Dopóki nie będzie aktywna nie będziesz mógł korzystać z jej dobrodziejstw.maniek070 pisze:Bo pisze mi że karta sim nieaktywna, i nie wiem czy to ma jakiś związek
-
- Stały użytkownik forum
Czyli jak już będzie aktywna to w telefonie powinno się wyświetlić że jest aktywna, tak?
-
- Stały użytkownik forum
A czy karta dualna z OFree będzie działała na tym routerze czy tylko ta karta sim z OFP? może banalne pytanie no ale....
Sorki ze tak się wpinam w temat ale nie chce śmiecić forum nowymi błahymi tematami
Sorki ze tak się wpinam w temat ale nie chce śmiecić forum nowymi błahymi tematami

- Blido
- Guru bezprzewodowy
Tak, będzie działać, ale oczywiście tylko na CDMA.LukeX pisze:A czy karta dualna z OFree będzie działała na tym routerze czy tylko ta karta sim z OFP?
-
- Stały użytkownik forum
Potwierdzam że przyczyną była nie aktywna karta, od soboty do dzisiaj (wtorek) po południu karta została aktywowana i wszystko gra. Temat do zamknięcia.
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Na naszym forum <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=82778#82778">»nie zamykamy tematów«</a>.maniek070 pisze:Temat do zamknięcia.
-
- Stały użytkownik forum
Może to i racja, w takim razie dodam, że to iż po włożeniu karty RUIM do telefonu wyświetla się komunikat że karta jest nieaktywna, to nie ma żadnego związku ponieważ nawet gdy karta była już aktywna, w telefonie jest to samo.Często zresztą sam autor jeszcze sam chce po czasie coś dodać.
-
- Stały użytkownik forum
Podepnę się po raz kolejny do tego tematu
Ma takowy router i dziś otrzymałem kartę sim dualną po aktywacji po kilku godzinach wszystko w miarę ładnie chodzi ale do rzeczy , czy jest jakiś inny sposób na żeby odebrać sms ( potrzebny do rejestracji na orange.pl ) bez wyjmowania karty z rutera? molestuje google i jakoś nic się nie dowiedziałem , np. do AnyData 635 są jakieś tam aplikacje które można ściągnąć z orange.pl ale do tego MV410 nic nie znalazłem
Mam dostęp do neta tylko przez ten OFree i próbowałem podczas rejestracji wyjąć kartę i do telefonu włożyć i odebrać ale po takiej akcji sesja wygasa i nie da rady trzeba od nowa. Chce się zarejestrować by mieć oko na limit w każdej chwili 

- wojteks
- *** Administrator ***
W MV400 nie odbierzesz SMSa bo w CDMA nie ma SMSów. Musisz na czas rejestracji zalogować się do OFree modemem Anydata po EDGE/GPRS żeby odebrać SMSa. Czy to zadziała pewny nie jestem.
Nie pomagam na PW!
-
- Stały użytkownik forum
To z tego co zrozumiałem to jak mam tylko ten router to nie ma opcji założenia na ten numer konta na orange ? bez kombinacji z wyjmowaniem karty ? To załóżmy jak ktoś ma OFP to jak on ma założyć konto na ten numer skoro nie może odebrać smsa z rejestracji
Chyba czegoś nie zrozumiałem 

- wojteks
- *** Administrator ***
Trzeba było przy podpisywaniu umowy podać inny numer komórkowy (dowolnej sieci) a nie numer przypisany do CDMA, tak przynajmniej można było zrobić przy Orange Freedom (ADSL)LukeX pisze:to jak on ma założyć konto na ten numer skoro nie może odebrać smsa z rejestracji
Nie pomagam na PW!
- fiuzi
- Stały użytkownik forum
Temat zwie się konfiguracja MV410, więc myślę ze mogę się podpiąć...
mianowicie czy wie ktoś która dokładnie opcja odpowiada za włączenie/wyłączenie dostępu do panelu administracyjnego (IP 192.168...) przez WiFi? Pytam, ponieważ wcześniej mogłem się tam zalogować po WiFi, ale byłem zmuszony dokonać sprzętowego resetu i od tamtej pory, wchodząc na ten adres dostaje komunikat, że witryna zbyt długo nie odpowiada... po skrętce Ethernet wszystko jest w najlepszym porządku. Chciałbym jeszcze zapytać od czego jest zakładka MAC Services Block? Albo najlepiej gdyby ktoś mógł wyjaśnić większość co bardziej zaawansowanych opcji w routerze
mianowicie czy wie ktoś która dokładnie opcja odpowiada za włączenie/wyłączenie dostępu do panelu administracyjnego (IP 192.168...) przez WiFi? Pytam, ponieważ wcześniej mogłem się tam zalogować po WiFi, ale byłem zmuszony dokonać sprzętowego resetu i od tamtej pory, wchodząc na ten adres dostaje komunikat, że witryna zbyt długo nie odpowiada... po skrętce Ethernet wszystko jest w najlepszym porządku. Chciałbym jeszcze zapytać od czego jest zakładka MAC Services Block? Albo najlepiej gdyby ktoś mógł wyjaśnić większość co bardziej zaawansowanych opcji w routerze

blueconnect 500MB [EDGE]

-
- Stały użytkownik forum
Czy to odpowiedni firmware do mojego rutera ?:
http://sterowniki.bez-kabli.pl/axesstel/axesstel_f.htm

http://sterowniki.bez-kabli.pl/axesstel/axesstel_f.htm