Problem z doborem anteny... www.anteny.net - fake?

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
haker_93
Użytkownik forum

Problem z doborem anteny... www.anteny.net - fake?

Post autor: haker_93 »

Witam! Mam siec osiedlowa na neo 6mb dzielona na mnie i 2 osoby... ja nadaje i mieszkam od nich w linii prostej okolo 150-200m. Siec stoi na routerze tp-link TL-WR340GD(sprzet nieciekawy ale daje rade ;P), na dachu mam antene z allegro ktora kiedys zamawialem dla kolegi i teraz odkupilem(http://allegro.pl/item919754134_antena_ ... _gwar.html - cos takiego tylko moja ma 1 zaczep wiec zapewne jest krotsza i z tego co pamietam ma 12dbi). Ustaiona jest pomiedzy nich i niestety nie jest zadowalajaco... u jednego co drugi raz uplynal limit, u drugiego troche lepiej bo nie ma "uplynal....' tylko ping skacze z 20 do 500 na chwile.

*

* ja

*-klienci

Antena rzekomo ma promieniowanie w poziomie 180stopni, wiec nie wiem o co chodzi... Szukalem anteny i napotkalem strone w temacie, a na niej w zaskakujaco niskiej cenie dobra wedlug ich testow antene...(http://www.anteny.net/antena-dookolna-t ... -1073.html) Czy to mozliwe ze notebookiem wylapali sygnal z 1km? Dodam ze ja z 50m nie wylapie sygnalu swoim palmtopem ze swojej anteny... Jezeli ta antena jest zla, prosze o podanie jakiejs anteny ktora da rade w jakiejs w miare mozliwosci niskiej cenie :) Z góry dzieki! Pozdro!

EDIT
cos mi nie wyszlo te zobrazowanie ulozenia klientow, dodaje zalacznik
Ostatnio zmieniony 2010-02-20, 21:45 przez haker_93, łącznie zmieniany 2 razy.
Nie tak dobry jak bym chcial....
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Problem z doborem anteny... www.anteny.net - fake?

Post autor: Jo_gurt »

anteny.net (vel yagi.pl) są znani ze swoich testów, w których prawie odbierają sygnały pozaziemskie. Trzymaj się z daleka. Podobnie jak od allegro jeśli chodzi o anteny.
haker_93
Użytkownik forum

A juz myslalem ze tanim kosztem rozwiaze problem ;(, w jakim przedziale cenowym wyrobie sie zebym nie musial trzeci raz kupowac anteny?
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

w jakim przedziale cenowym wyrobie sie zebym nie musial trzeci raz kupowac anteny?
Sprawdź ofertę takich firm jak Cyberbajt, Interline czy Dipol. Jeśli to ma być zewnętrzna antena dookólna to nie mniej niż 120-140zł.
haker_93
Użytkownik forum

http://www.dipol.com.pl/antena_dookolna ... A72621.htm

Co myslicie o tej? Az nie chce mi sie wierzyc ze taki patyk by to pociagnal ale coz...
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

haker_93 pisze:Co myslicie o tej? Az nie chce mi sie wierzyc ze taki patyk by to pociagnal ale coz...
Na pewno nie na TP-linku. To nie jest urządzenie na stację bazową.
haker_93
Użytkownik forum

Dobra to załóżmy, ze siec stoi na jakims d-linku(tez mam plan zakupic) jaka antena podolala by zadaniu? Niech ktos poda link albo cos czym sie mam kierowac... np ponizej 12dBi - zle, bo juz nie wiem na co mam zwracac uwage ;/.

Zapomnialem dodac a jest to chyba bardzo wazne, do anteny mam okolo 16-17m kabla cienkiego a do nadawczej chyba potrzebny jest gruby, kabel 4letni chyba nie najgorszej jakosci ale czytalem ze moga sie gubic pakiety od tego. Jest mozliwosc ze az taka strata sygnalu i niestabilnosc wywolal ten kabel?

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2010-02-20, 23:15 ]
<font color=orange>Poprawa pisowni.</font>
Ostatnio zmieniony 2010-02-20, 23:14 przez haker_93, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

haker_93 pisze:ze siec stoi na jakims d-linku(tez mam plan zakupic)
Jeszcze większe badziewie niż tp-link. Na stację bazową minimum to Ovislink WL1600GL/Linksys WRT54GL albo jakiś MikroTik.
haker_93 pisze:do anteny mam okolo 16-17m kabla cienkiego
To już urynanet na całego. To po prostu nie ma prawa działać.
Nie pomagam na PW!
haker_93
Użytkownik forum

Super, odrazu mi lepiej i tego mi bylo trzeba. Zakomunikowania cos co juz wiem, jak by wszystko bylo cacy nie pisal bym. Teraz prosze o jasna odpowiedz: Czy po zakupie prawidlowego grubego kabla o dl ok.3m i postawieniu routera na strychu, jest szansa ze obejdzie sie bez wymiany anteny? Warunki sa naprawde dobre bo 0 drzew no i mala odleglosc dlatego dziwi mnie ze to tak chodzi ;/
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Post autor: sp6huk »

TEN kabel ma bardzo niskie tłumienie, sam korzystam, jest godny polecenia ;)
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

haker_93 pisze:Czy po zakupie prawidlowego grubego kabla o dl ok.3m i postawieniu routera na strychu, jest szansa ze obejdzie sie bez wymiany anteny?
Tego nie wiadomo, ale na pewno będzie dużo lepiej niż obecnie. Kabel antenowy powinien być jak najkrótszy bo są na nim duże straty. Najlepiej aby AP był zamknięty w specjalnej puszce hermetycznej pod sama anteną.
Co do routera, też należy wymienić, ale absolutnie nie na D-Linka - jest jeszcze gorszy niż TP-Link, mimo że droższy. Do amatorskiej sieci dobry będzie sprzęt marki Ovislink.
haker_93
Użytkownik forum

Czyli w modernizowaniu sieci zaczne od postawienia routera na strychu(najmniejszy koszt :P), pozniej bedzie chyba antena(taki patyk 10dBi co podalem pare postow wyzej uwazacie ze starczy na takie odleglosci zeby zapewnic im stabilny internet?), no i ten router mi troche plany pokrzyzowal bo planowalem kupic router z wbudowanym modemem ADSL - obecnie internet odbiera livebox a chyba wszyscy wiedza jak to chodzi ;/. Moze niech jednak ktos poda link do anteny ktora powinna sie sprawdzic zebym juz pozniej drugiego posta nie zakladal :P. Dzieki za odp! Pozdro
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Antena 10dBi powinna spokojnie wystarczyć na krótkim kablu (h155/rf5 starczy).
Ja bym zaczął od krótkiego kabla do tej anteny co masz, dokupiłbym Ovisa WL1600GL żeby dzielić pasmo dla pozostałych a LB zostawić jako modem ADSL. Posiadanego Tp-Linka bym się pozbył.
Inna opcja to router draytek z modemem ADSL i podziałem pasma i do niego jakiś AP z zasilaniem PoE jako nadajnik (Ovislink WL5460APv2, Tp-Link WA501G). Na 200m wystarczyłby taki AP w puszce plastikowej na maszcie z oryginalną anteną jeżeli nie ma dużego zaszumienia w okolicy od innych sieci.
Nie pomagam na PW!
haker_93
Użytkownik forum

Wojteks, ja najpredzej kupie to u siebie w miescie bo funkcjonuje tu firma ktora rozprowadza internet wifi i jak mi zaciskali koncowke do tego mojego kabla mowili ze oni maja grubszy taki do nadawczej, po zdjeciach na internecie nie rozpoznam czy te typy kabli co podales sa grubsze czy normalne. Ten kabel jest grubszy niz normalny?

Chyba nie po polsku napisalem ale moze ktos zalapie o co mi chodzi :p
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Grubszy na 3m nie jest potrzebny, starczy h155/rf5.
Nie pomagam na PW!
haker_93
Użytkownik forum

A jak kupie grubszy to bedzie lepiej ma sie rozumiec? Chcialbym chociaz jednej rzeczy z tej sieci byc pewien ze jest dobrze dzialajaca :)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

haker_93 pisze:A jak kupie grubszy to bedzie lepiej ma sie rozumiec?
Na 3m bez znaczenia.
Nie pomagam na PW!
haker_93
Użytkownik forum

Dobra, juz dowiedzialem sie wszytkiego co mi potrzeba ;D Dzieki za pomoc i pozdro!
ODPOWIEDZ