Jaką antene?

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Re: Jaką antene?

Post autor: Jaco »

joasia_andrzej pisze:ale zeby miec pewnie to pasmo to trzeba jeszcze wiecej kombinowac.
Tu należy zaopatrzyć się tylko w dobrą antenę.

[ Dodano: 2010-02-18, 16:08 ]
joasia_andrzej pisze:to nie lenistwo, poprostu na allegro jest tego od chole.. i ciut ciut a ja naprawde nie mam o tym pojecia;/
Ale konkretny model nie ja podałem :P
Wystarczy dobrać konektor.
joasia_andrzej
Początkujący użytkownik forum

Post autor: joasia_andrzej »

OK. Mysle ze dowiedziałam sie co chciałam, bardzo dziekuje:)
messiash19
Stały użytkownik forum

Post autor: messiash19 »

Witam. Pisalem wczesniej na forum apropo mojego problemu z zasiegiem No wiec dzis sprawdzilem i jeszcze 20-30 m od mojego domu lapie zasieg 3g ale juz u mnie na balkonie i wkolo domu w plusie mam edge. »»na razie«« boje sie wyjsc na dach bo slisko. Myslicie ze jak te pare metrow dalej jest 3g to mam mozliwosc jakosc je przechwycic antena?? :)
Ostatnio zmieniony 2010-02-20, 11:53 przez messiash19, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Post autor: sp6huk »

Jak to jest zaledwie 20-30 metrów to z pewnością, przy pomocy anteny zewnętrznej złapiesz sygnał. Tylko jest jedno "ale". Czy ten teren 20-30 metrów dalej ma inne ukształtowanie, występują jakieś zabudowania w tej odległości itp. ?
messiash19
Stały użytkownik forum

Nie wystepuja zadne zabudowania. W oddali buduja sie 2 domy. Teren taki sam, no chyba ze akurat kolo 2 sosny duze rosna :)
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

messiash19 pisze:Nie wystepuja zadne zabudowania. W oddali buduja sie 2 domy. Teren taki sam, no chyba ze akurat kolo 2 sosny duze rosna :)
No właśnie, 2 sosny, one mogą nam stać na przeszkodzie :] Proponuję Ci wejść na dach (kiedy będą sprzyjały warunki pogodowe) i sprawdzić czy wtedy złapiesz sygnał 3G. Bo na dzień dzisiejszy to pewne jest to w 99%, 1% pozostaje w niewiadomej. Ale wydaje mi się, że ten 1% dołączy do 99%, bo do stacji bazowej nie masz aż tak daleko, więc antenka zewnętrzna powinna temu zaradzić.
messiash19
Stały użytkownik forum

Hmm, wezmę i wytnę te sosny, a na dach może jutro spróbuje sie dostac.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

messiash19 pisze:Hmm, wezmę i wytnę te sosny,
Nie zapomnij o pozwoleniu z urzędu. Oczywiście mowa, że są Twoje.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
messiash19
Stały użytkownik forum

No wiec na_razie wszystko zapowiada sie obiecujaco. Zasieg 3g jak sie okazuje mam wokol calego domu ( 2 kreski w lg ku990), czy to na dole czy na dachu. Sprzecik zakupiony.
I teraz chyba ostatnie pytanie, czy skoro mam zasieg taki sam, to mam montowac antene na dachu czy moge sprobowac na balkonie? Roznica jakies 6 metrow no i taka sama wieksza dlugosc kabla. I czy jak na wiosne pojawia sie liscie to bardzo moze sie pogorszyc sygnal??

[ Komentarz dodany przez: grzechu: 2010-02-21, 12:47 ]
Poprawa pisowni.
Ostatnio zmieniony 2010-02-21, 12:47 przez messiash19, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

messiash19 pisze:I teraz chyba ostatnie pytanie, czy skoro mam zasieg taki sam, to mam montowac antene na dachu czy moge sprobowac na balkonie?
Montuj na dachu, jak najwyżej, tylko pamiętaj, aby kabel nie był dłuższy jak 10 metrów,
messiash19 pisze:I czy jak na wiosne pojawia sie liscie to bardzo moze sie pogorszyc sygnal??
Sygnał może ulec pogorszeniu, a nawet uniemożliwić odbiór sygnału UMTS.
messiash19
Stały użytkownik forum

Heh normalnie jaja. Cos mnie naszlo zeby sprawdzic orange. I zlapalem na balkonie 2 kreski hdspa. Nadajnik jakies niecale 3km ode mnie i nie ma lasu po drodze ;0;0
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

messiash19 pisze: Nadajnik jakies niecale 3km ode mnie
Najbliższa stacja bazowa UMTS Orange znajduje się w Otwocku przy ul. Kolorowej 13,
messiash19 pisze:ode mnie i nie ma lasu po drodze
Jeżeli nie ma lasu po drodze to chyba mówisz o node B, który znajduje się w miejscowości Świerk, 3,5 km, od twojego miejsca zamieszkania.
messiash19
Stały użytkownik forum

Tak dokładnie mowie o tym w Swierku. Mysle ze to bedzie chyba najlepsza opcja
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

messiash19 pisze:Tak dokładnie mowie o tym w Swierku. Mysle ze to bedzie chyba najlepsza opcja
Powiedz jeszcze, skąd taka pewność, że masz sygnał z tamtego node B, w jaki sposób to sprawdziłeś ? ;)
messiash19
Stały użytkownik forum

Nie mam zadnej pewnosci chodzi tylko o fakt, ze w orange mam 2 kreski hdspa a w plus 2 kreski 3g wiec chyba nie ma nad czym sie zastanawiac. :)
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Sprawdź przy pomocy Top NetInfo jaki masz LAC i CID stacji bazowej, z którą się łączysz w sieci Orange, to może dam radę sprawdzić, z której korzystasz ;)
messiash19
Stały użytkownik forum

Hmm poruszyles drazliwy temat. Niestety nie moge sie polaczyc za pomoca tego programu. Robilem juz wszystko wedlug procedur, pisalem na forum, odwolywalem sie do wytycznych i lipa. Nie wykrywa modemu podczas polaczenia :(
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

No dobra, nie sprawdzaj. Najważniejsze, że masz sygnał 3G z Orange. Jakie transfery, pingi ?
messiash19
Stały użytkownik forum

No nie powiem CI tego bo sprawdzalem za pomoca telefonu, a karta sim nie moja wiec nie laczylem sie z internetem.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

messiash19 pisze: a karta sim nie moja wiec nie laczylem sie z internetem.
A widzisz, i to jest największy błąd :dobani: Nie wystarczy tylko "łapać" sygnału 3G, ale trzeba mieć też możliwość połączenia się z siecią ;)
messiash19
Stały użytkownik forum

To co mi proponujesz jak za pomoca komorki sprawdzic sile sygnalu lub predkosc lacza, standardowo za pomoca http://www.dslreports.com ??
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

messiash19 pisze:To co mi proponujesz jak za pomoca komorki sprawdzic sile sygnalu lub predkosc lacza
W telefonie moc sygnału to tylko przy pomocy kresek, chyba, że masz jakąś Nokię z Symbianem ;) A co do prędkości łącza to sprawdzanie transferu w telefonie nieźle przekłamuje, nie ma sensu. Lepiej wsadzić kartę SIM do modemu, i sprawdzić pingi oraz transfer w komputerze. A moc sygnału w jednostce dBm sprawdzisz przy pomocy Top NetInfo, które Ci nie działa :]
messiash19
Stały użytkownik forum

No to niestety musze zaryzykowac, bo mam simlocka na swoim modemie, teraz dopiero jak zakupie huawei bez sima to bede mogl sprawdzac inne sieci. W orange mam 30 dni a plusie 7 dni na testy.
messiash19
Stały użytkownik forum

No to tak pożyczyłem od kumpla modem orange. Podłączyłem sie na chwile do internetu, ale 20zl ktore bylo na karcie starczylo na jakies 4 minuty moich zabaw :]
Jedyne dane ktore udalo mi sie ustalic przed nieoczekiwanym restartem systemu:
Na programie Business Everywhere na zewnątrz widoczne 2 kreski sygnału 3g.

Ping wp.pl
Statystyka badania ping dla 212.77.100.101
Minimum = 121 ms, Maksimum =137 ms, czas sredni 127 ms
Pakiety wyslane 4 i odebrane 4 utracone 0 0% straty

TopNetInfo pokazalo -69db i 67% pokazalo tez dokladnego bsa ale nie zdazylem go spisac :/

SpeedTest nie wiem czy to mozliwe pokazal przy downloadzie 2012 po czym skonczyly sie srodki na koncie i rozlaczyl sie internet.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Więc test wypadł całkiem nieźle :ok: Jeżeli chcesz, to bierz Orange Free ;)
joasia_andrzej
Początkujący użytkownik forum

Post autor: joasia_andrzej »

Teraz znowu ja:/ Pisalam o antenie i zmiane modemu.. Własnie modem. Mam juz huawei E160 i ni cholery nie umiem z niego połaczyc z netem;/ Zrobiłam wszystko jak w instrukcji, to znaczy zainstalowałamMobile Partnera potem właczyłam opcje ze ma byc internet z ery wszystko ok, a jak chce połaczyc to idzie:( Co mam zrobic??
Aha, przepraszam jesli pisze nie w tym temacie co trzeba;/

[ Dodano: 2010-02-23, 15:13 ]
Aha, dioda na modemie mryga pojedynczo na zielona co 3 sekundy czyli modem odbiera sygnał GSM, a jesli właczamzeby połaczył to wyskakuje mi to 'No device is found'
messiash19
Stały użytkownik forum

No wiec moi drodzy. Po zakupieniu anteny zewnetrzej cybertecha i modemu huawei e160 oraz przejsciu do sieci orange i prowizorycznym podlaczeniu anteny na balkonie uzyskalem:
Download: 2200
Upload: 340
Dane wedlug speedtesta.
Poprostu rewelacja. Jeszcze tylko mam problem ze czasem mi zrywa polaczenie. Ale to juz chyba inny temat, no chyba ze ktos z was wie jak temu zaradzic.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

messiash19 pisze:Jeszcze tylko mam problem ze czasem mi zrywa polaczenie. Ale to juz chyba inny temat, no chyba ze ktos z was wie jak temu zaradzic.
Przydało by się wiedzieć jaka jest moc sygnału w jednostce dBm, ale oczywiście TNI Ci nie działa :/
messiash19
Stały użytkownik forum

No niestety jeszcze teraz próbowałem go odpalic ale nic z tego.
A jeszcze jedno pytanko. Prędkośc lacza wg speedtesta wynosi ok 2300.
A predkosc pobierania pliku wynosi jakies 60 kb/s. Wydajemi sie ze przy takiej predkosci lacza powinno wyciagac wiecej. Czy dlugosc kabla wplywa na ta predkosc??
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

messiash19 pisze:No niestety jeszcze teraz próbowałem go odpalic ale nic z tego.
A jeszcze jedno pytanko. Prędkośc lacza wg speedtesta wynosi ok 2300.
A predkosc pobierania pliku wynosi jakies 60 kb/s.
Wrzuć tu screena z speedtesta, oraz jak pobierasz plik z noc.gts.pl, i jak coś to KB/s, a nie kb/s,
messiash19 pisze:Czy dlugosc kabla wplywa na ta predkosc??
Na transfer wpływa moc sygnału, który może być słabszy kiedy kabel jest długi, jak również w dużej mierze obciążenie stacji bazowej przyczynia się do prędkości łącza.
ODPOWIEDZ