Nokia e52 vs. modem USB/Express Card
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Nokia e52 vs. modem USB/Express Card
Witam
Od dłuższego czasu przymierzam się do zakupu modemu na USB lub ewentualnie na Express Card (tylko 34 - takie posiadam wejście w notebooku) i mam poważne wątpliwości czy jest sens zakupu tych urządzeń skoro w Noki e52 mam wbudowany modem z którego w tej chwili korzystam i wprawdzie nie ma rewelacji ale też nie ma tragedii.
Oczywiście moje pytanie zmierza do udzielenia przez Was odpowiedzi czy "zmiana" modemu z Nokii na inny na USB lub Express Card 34 przyniesie jakieś znaczące zmany w prędkości, przy założeniu, że zmieniam modem z Nokii na inny o porównywalnych parametrach tzn. dla HSDPA 10,2 Mb/s.
Wg. danych producenta Nokia e52 posiada:
Cztery zakresy GSM 850/900/1800/1900
Automatyczna zmiana zakresu częstotliwości GSM
Standard GPRS klasy A, wieloszczelinowy klasy 32
Standard EGSM klasy A, wieloszczelinowy klasy 32
WCDMA 900/2100 (Nokia E52-1)
WCDMA 850/2100 (Nokia E52-2)
Maksymalna szybkość HSDPA: do 10,2 Mb/s
Maksymalna szybkość HSUPA: do 2 Mb/s
WLAN 802.11 b/g
Obsługa TCP/IP
Możliwość działania jako modem danych
Wiadomym jest, że prędkości zależą też od obciążenia BTSów i ograniczeń dokonywanych przez operatorów w zależności od wybranej taryfy.
Dlatego też chciałbym aby wypowiedzialy się tez osoby które np. w jednym i tym samym miejscu korzystały przemiennie z modemów wbudowanych w telefon oraz na USB/Express Card.
Od dłuższego czasu przymierzam się do zakupu modemu na USB lub ewentualnie na Express Card (tylko 34 - takie posiadam wejście w notebooku) i mam poważne wątpliwości czy jest sens zakupu tych urządzeń skoro w Noki e52 mam wbudowany modem z którego w tej chwili korzystam i wprawdzie nie ma rewelacji ale też nie ma tragedii.
Oczywiście moje pytanie zmierza do udzielenia przez Was odpowiedzi czy "zmiana" modemu z Nokii na inny na USB lub Express Card 34 przyniesie jakieś znaczące zmany w prędkości, przy założeniu, że zmieniam modem z Nokii na inny o porównywalnych parametrach tzn. dla HSDPA 10,2 Mb/s.
Wg. danych producenta Nokia e52 posiada:
Cztery zakresy GSM 850/900/1800/1900
Automatyczna zmiana zakresu częstotliwości GSM
Standard GPRS klasy A, wieloszczelinowy klasy 32
Standard EGSM klasy A, wieloszczelinowy klasy 32
WCDMA 900/2100 (Nokia E52-1)
WCDMA 850/2100 (Nokia E52-2)
Maksymalna szybkość HSDPA: do 10,2 Mb/s
Maksymalna szybkość HSUPA: do 2 Mb/s
WLAN 802.11 b/g
Obsługa TCP/IP
Możliwość działania jako modem danych
Wiadomym jest, że prędkości zależą też od obciążenia BTSów i ograniczeń dokonywanych przez operatorów w zależności od wybranej taryfy.
Dlatego też chciałbym aby wypowiedzialy się tez osoby które np. w jednym i tym samym miejscu korzystały przemiennie z modemów wbudowanych w telefon oraz na USB/Express Card.
-
- Stały użytkownik forum
Re: Nokia e52 vs. modem USB/Express Card
Kupuj modem , najlepiej z wejsciem na antenę zewnetrzną
Wtedy przy dobrym zasiegu bedziesz mógł uzyskac prędkosć do 4mbit/s a na telefonie nie uzyskasz nawet 512 bo ma niej rozwninietą "technologię" a pozatym do telefonu nie podlączysz antenty ![:]](./images/smilies/splash.gif)

![:]](./images/smilies/splash.gif)
Żart = BAN
- fiuzi
- Stały użytkownik forum
Poza tym taką zabawą telefonem na dłuższą metę, skrócisz znacznie żywotność baterii.
blueconnect 500MB [EDGE]
Orange Freedom Pro 3GB [CDMA]
Orange Freedom Pro 10GB [CDMA]
T-Mobile Internet Domowy No-Limit [LTE+]

- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Nokia E52 ma HSPA do 10,2 Mbit/sGrizzly pisze:a na telefonie nie uzyskasz nawet 512 bo ma niej rozwninietą "technologię"
![:]](./images/smilies/splash.gif)
Co jednak nie zmienia faktu,iż telefon służy do dzwonienia...ewentualnie do okazjonalnej transmisji danych.
-
Co masz na myśli pod pojęciem "technologię" - w chwili obecnej korzystam z Play'a po 3,5G (HSDPA) z ograniczeniem do 1 Mbit/s - transfer pobierania pliku to ok. 50% możliwości "łącza" czyli ok. 60-40 KB/s.Grizzly pisze:bedziesz mógł uzyskac prędkosć do 4mbit/s a na telefonie nie uzyskasz nawet 512 bo ma niej rozwninietą "technologię" a pozatym do telefonu nie podlączysz antenty
Przy Orange to była "kaszana" właśnie wtedy transfer też przy HSDPA wynosił ledwie 512 kbit/s.
.fiuzi pisze: Poza tym taką zabawą telefonem na dłuższą metę, skrócisz znacznie żywotność baterii.
Pomimo iż telefon jest podpięty przez kabel USB do notebooka - przecież jest jednocześnie dokonywane ładowanie ładerii.
- rio bravo
- Stary wyga bezprzewodowy
Ja bym w tej sytuacji się określił jak często mam zamiar korzystać z internetu mobilnego i jak długo. Jeżeli często bym miał podłączać telefon to zdecydował bym się na kupno modemu (7,2 to prędkość wystarczalna), jeżeli sporadycznie, używał bym telefonu jako modemu. Zdecydowanie szkoda tak wspaniałej baterii jaka jest w nokii E52. Później jak prędkości Ci nie będą odpowiadać i będziesz wiedział, że jest to spowodowane za dużą odległością od nadajnika, to możesz pomyśleć o antenie zewnętrznej (której do telefonu nie podłączysz).
To właśnie wpływa na skrócenie żywotności baterii - częste doładowywanie, pomimo że bateria jest polimerowa.hdtvfan pisze:Pomimo iż telefon jest podpięty przez kabel USB do notebooka - przecież jest jednocześnie dokonywane ładowanie ładerii.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
I podwyższona temperatura.rio bravo pisze:To właśnie wpływa na skrócenie żywotności baterii - częste doładowywanie
- fiuzi
- Stały użytkownik forum
O, to też. Bateria strasznie się grzeje, gdy telefon pracuje jako modem pod USB. Po 15 minutach pracy można sobie ręce na mrozie podgrzewać...Patryk pisze:I podwyższona temperatura.
blueconnect 500MB [EDGE]
Orange Freedom Pro 3GB [CDMA]
Orange Freedom Pro 10GB [CDMA]
T-Mobile Internet Domowy No-Limit [LTE+]

-
Nie wiem jakie posiadacie telefony ale u mnie nic się nie grzeje ... a siedzę w sieci w ostatnich dniach i po 4 godziny dziennie non stop.fiuzi pisze:O, to też. Bateria strasznie się grzeje, gdy telefon pracuje jako modem pod USB. Po 15 minutach pracy można sobie ręce na mrozie podgrzewać...Patryk pisze: <font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
Natomiast wracając do tematu - docelowo z internetu mobilnego będę używał podczas wyjazdów służbowych ok. 2-5 razy w miesiącu i najprawdopodobniej na wyjazdy weekendowe - czyli zarówno w mieście jak i w plenerze.
Mam na "oku" za 100 zł express card OPTION GE0301 lub Huawei e169 na USB.
Uważam, że więcej nie ma sensu wydawać. Problem jest jednak w tym iz oba są z simlockami - Option na Erę, Huawei na Play lub Plusa.
Z opinii w necie wynika iż uzytkownicy jednego i drugiegoo sprzętu i go chwalą i "psy wieszają".
I pytanie zasadnicze - jak ten sprzęt (Option i Huawei) ma się "jakościowo" do mojej Nokii e52
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2010-02-21, 22:18 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2010-02-21, 22:17 przez hdtvfan, łącznie zmieniany 1 raz.
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Plus nie simlockuje modemów, więc nie wiem gdzie widziałeś modem z simlockiem na Plusa.hdtvfan pisze:Problem jest jednak w tym iz oba są z simlockami - Option na Erę, Huawei na Play lub Plusa.
- yagi
To Nokia - nie ładuje się przez USB. I wg mnie używanie telefonu jako modemu nie skraca żywotności akumulatora.hdtvfan pisze:Pomimo iż telefon jest podpięty przez kabel USB do notebooka - przecież jest jednocześnie dokonywane ładowanie ładerii.

www.btsy.eu - Stacje Bazowe Telefonii Komórkowej w Tarnowie
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
E51 czy E52? Jak E52 to ładuje się przez USB już.
-
Dokładnie tak - ładuje przez USB, jest to konsekwencją wprowadzenia przez Nokię zaleceń Komisji Europejskiej oraz ITU dotyczących ujednolicenia standardu ładowarek - opartych tylko na micro USB.
Standard ten poparły takie firmy jak Nokia, Apple, LG, NEC, Samsung, Motorola, Sony Ericsson, czyli 90 procent europejskiego rynku komórkowego.
Jednak wracając do tematu - raczej widzę, że nikt nie miał doświadczenia z e52, więc proszę chociaż o Wasze wskazówki w zakresie wyboru sprzętu.
Jak wspomniałem nie zamierzam inwestować więcej niż 100 zł. Wstępnie wybór padł na Huawei E169 i Option GE0301.
Co wybrać usb (Huawei) czy express card (Option).
Mówiąc wprost który lepszy ?
Oba modemy maja złącze na antenę zewnętrzną - jaką dobrać do tych modeli z uwzględniemiem tego iż raczej służyć ona będzie do polepszenia jakości sygnału w plenerze (na wycieczce rowerowej) i w ruchu (np. w samochodzie)

Standard ten poparły takie firmy jak Nokia, Apple, LG, NEC, Samsung, Motorola, Sony Ericsson, czyli 90 procent europejskiego rynku komórkowego.
Jednak wracając do tematu - raczej widzę, że nikt nie miał doświadczenia z e52, więc proszę chociaż o Wasze wskazówki w zakresie wyboru sprzętu.
Jak wspomniałem nie zamierzam inwestować więcej niż 100 zł. Wstępnie wybór padł na Huawei E169 i Option GE0301.
Co wybrać usb (Huawei) czy express card (Option).
Mówiąc wprost który lepszy ?
Oba modemy maja złącze na antenę zewnętrzną - jaką dobrać do tych modeli z uwzględniemiem tego iż raczej służyć ona będzie do polepszenia jakości sygnału w plenerze (na wycieczce rowerowej) i w ruchu (np. w samochodzie)
Tak twierdzi sprzedawca, jak go ewentualnie kupię to będę wiedział na 100%. chyba, że masz taką wiedzę która graniczy z pewnościąBlido pisze:Plus nie simlockuje modemów, więc nie wiem gdzie widziałeś modem z simlockiem na Plusa.

- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Option oczywiście.hdtvfan pisze:Mówiąc wprost który lepszy ?
-
Proszę mnie źle nie zrozumieć - rozumiem, że Option "stoi" wyżej od Huawei ale jak pisałem nie będę używał internetu mobilnego non stop - w domu i w pracy mam stałe łącze.
Zależy mi na bezawaryjności, łapania zasięgu anteną wbudowaną, łatwości instalacji i prędkości - dokładnie w takiej kolejności.
Zależy mi na bezawaryjności, łapania zasięgu anteną wbudowaną, łatwości instalacji i prędkości - dokładnie w takiej kolejności.
-
- Guru bezprzewodowy
Option będzie lepszy, lecz Huawei też nie jest zły.hdtvfan pisze:Zależy mi na bezawaryjności, łapania zasięgu anteną wbudowaną, łatwości instalacji i prędkości - dokładnie w takiej kolejności.
Unikaj wynalazków typu ZTE.
- yagi
To ciekawe, ponieważ mam Nokię 5630 z gniazdem micro USB i za cholerę nie chce się ładować jak jest podpięta do kompa...Dokładnie tak - ładuje przez USB, jest to konsekwencją wprowadzenia przez Nokię zaleceń Komisji Europejskiej oraz ITU dotyczących ujednolicenia standardu ładowarek - opartych tylko na micro USB.

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
yagi, kiedy 5630 wyszła?
- yagi
Wtedy co E52 albo miesiąc wcześniej.

-
Proponuję się w tej sprawie udać do serwisu Nokii lub producenta/sprzedawcy komputera.yagi pisze:To ciekawe, ponieważ mam Nokię 5630 z gniazdem micro USB i za cholerę nie chce się ładować jak jest podpięta do kompa...
Na marginesie dodam, że na jednym z notebooków w pracy też nie chciał się telefon ładować - przyczyna była prosta, brak odpowiedniego napięcia (za niskie) podawanego do gnizada usb notebooka.
... i może jakieś odpowiedzi w temacie wątku ?
-
- Guru bezprzewodowy
Powinna ładować, z tego co widzę po zdjęciach to 5630 ma tylko gniazdo USB i jack, tak jak w E52. Stare Nokie, tak jak 6300/E51 nie ładują przez USB ale mają złącze ładowarki.yagi pisze:Wtedy co E52 albo miesiąc wcześniej.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
E52 się jak najbardziej ładuje z USB - mówię to jako całkiem zadowolony użytkownik.yagi pisze:To ciekawe, ponieważ mam Nokię 5630 z gniazdem micro USB i za cholerę nie chce się ładować jak jest podpięta do kompa...
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Czasem ta nokia co się nie ładuje w menu nie ma wyłączonego ładowania z usb komputera. Wiem, że inne telefony które mogą ładować się z usb mają możliwość wyboru ładowania z usb kompa, lub tylko z ładowarki. Nawet jeśli mają tylko gniazdo usb. Ładowarki "usb" mają zwarte środkowe piny danych przez co są rozpoznawane jako ładowarka, a nie komputer.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
Jak włączyc ladowanie usb
Jak włączyc to ladowanie?kiedys mi sie ladowala (E55-podobna)ale zdaje sie po aktualizacji oprogramowania teraz sie nie laduje. Nie potrafie znalezc ustawienia, gdzie by to mozna włączyc, a widzialem cos takiego. Prosze pomozcie!Jo_gurt pisze:E52 się jak najbardziej ładuje z USB - mówię to jako całkiem zadowolony użytkownik.yagi pisze: <font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2010-05-29, 18:05 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2010-05-29, 17:05 przez conductor, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Jestem w posiadaniu E52 od 7 miesięcy - zostałem zmuszony sytuacją do przenosin i w miejscu w którym jestem nie mam możliwości podpięcia kabla do Netu stąd potrzeba była korzystania z Internetu "z powietrza".
E52 kupiony z myślą o baterii - chwalona długa żywotność na std. baterii 1500mAh - potwierdzam działa długo - i chęci zaoszczędzenia na kupnie modemu.
Do chwili obecnej od 7 mies. Nokia za dnia pracuje jako telefon, wieczorami zaś pełni rolę modemu - abonament wykupiony na 2 lata wraz z pakietem danych na ok 5GB miesięcznie za przysłowiową 1 zł.
Relacja z użytkowania:
1. Jako telefon po uzupełnieniu przydatnymi programami użytkowymi spisuje sie przyzwoicie - Symbian60v3 w roli systemu operacyjnego i oprogramowaniem uważam za dobry choć momentami na początku brakowało w moich oczach spójności i uporządkowania - teraz po przyzwyczajeniu sie i po opracowaniu skrótów dostęp do "najdalszych zakamarków" programowych to 2-3 kliknięcia. Bateria rewelacja.
2. Modem - w zasadzie po to kupiona Nokia została
. Istnieje kilka obiegowych opinii które zarówno bagatelizują wpływ doładowywania bateri Li-Pol (że niby nie ma znaczenia bo na żywotność ma wpływ jedynie ilość cykli Li-Pol) jak i wyolbrzymiają problem doładowywania jako znacznie obniżający trwałość baterii jako takiej.
Funkcja modemu w strefie 3G i 3,5G osiąga transfery stałe (nocą) rzędu 260-320kB.
Ruch jest dodatkowo "normalizowany" przez cFossa (program skutecznie podtrzymujący albo ciągłość transferu na odpowiednim poziomie - jak aktualizuję bądź ściagam pliki, lub niskie pingi - jak gram).
Zauważyłem ciekawą zależność - podłączana "byle jak" Nokia E52 jest zazwyczaj podładowywana przy czym znalazłem sposób aby NIE BYŁA ŁADOWANA.
Sposób postepowania:
1. ŁADOWANIE TELEFONU W TRAKCIE SESJI w Internecie.
Odpalamy kompa, czekamy aż sie ustabilizuje, włączamy "menadżera" np. NokiaSuite i podłączamy modem do gniazda USB. Po wykryciu przez "menadżera" modemu ROZPOCZYNA SIĘ ładowanie telefonu. Uruchomienie jednej z opcji NokiiSuite "połacz z internetem" powoduje wywołanie połaczenia Z ŁADUJĄCYM SIĘ telefonem.
2. BRAK ŁADOWANIA W TRAKCIE SESJI w Internecie - ta opcja WYMAGA RĘCZNIE skonfigurowanego połączenia - czyli NIE ŁACZENIE SIĘ z Internetem przez "menadżery" połączeń a poprzez samodzielnie skonfigurowane połączenie.
Wkładamy do gniazda USB modem i odpalamy kompa, czekamy aż sie ustabilizuje, wywołujemy połączenie z Netem przez skonfigurowane wcześniej wywołanie połaczenia i ... cieszymy się brakiem ładowania telefonu.
Całość działa pod Vistą, XP i 7 poprawnie - tzn. odpalanie wg powyższych zasad powouje działanie jak wyżej - ładowanie lub nie doładowywanie baterii.
Pytanie PO CO tak a nie inaczej?:
1. Ilość cykli ładowania jest ZASADĄ żywotności baterii i tego sie trzymam jako wytycznej.
2. Cykl naładuj do pełna i rozładuj do "pierwszego piszczenia" traktuje jako JEDEN pełen cykl ładowania.
3. Żywotnośc Li-Pol jest określana na ok. 500 takich cykli co dla przeciętnego MOJEGO sposobu użytkowania telefonu dla JEDNEGO CYKLU naładowania wynosi:
- ok. 12-14 dni (jako telefonu)- sporo rozmów i wymuszona praca TYLKO w trybie GSM (dostępna w opcjach telefonu)
- ok. 14 godzin ciągłej pracy (jako modem) na wymuszonym trybie UMTS (3G i 3,5G) - w tym trybie modem dosłownie "pożera baterię" jak smok.
4. Dzięki takiemu sposobowi eksploatacji telefonu mam kontrolę
i zyskuję świadomość, że robię COŚ co pozwoli mi panować nad czasem "życia" telefonu 
Rzecz jasna nie jestem w stanie potwierdzić ani zaprzeczyć ILE będe użytkował realnie baterię TEGO telefonu do wymiany na nową bo jeszcze za wcześnie. Z moich skrupulatnie przeprowadzonych notowań cykli ładowań (ok. 140 cykli) oraz przeprowadzając proste obliczenia wychodzi, że jeden cykl wystarcza na ok. 1,5 dnia co daje ok. 2 lat pracy na optymalnie wykorzystywanej baterii.
Jedynie co moge potwierdzić to to że w poprzednich moich telefonach z bateria litowo-jonową (nie wykorzystywanych jak modem) oznaki "wyczerpania" pojawiały się po ok. 4-5 latach od zakupu.
Zalety użytkowania Noki:
Zdolność "normalnej" pracy jako telefonu (zarabiającego na życie) i możliwość użytkowania jako modemu w "prądożernym trybie 3G" bez doładowywania praktycznie przez cały dzień non stop. A wszystko to w dobrej taryfie za przysłowiowa złotówkę (na indywidualnego odbiorcę, NIE NA FIRMĘ - gdzie taryfy są dużo bardziej przyjazne
)
Wady:
Świadomość, że telefon się "szybciej żużywa" co w praktyce nie przeszkadza bo ZAWSZE działa.
E52 kupiony z myślą o baterii - chwalona długa żywotność na std. baterii 1500mAh - potwierdzam działa długo - i chęci zaoszczędzenia na kupnie modemu.
Do chwili obecnej od 7 mies. Nokia za dnia pracuje jako telefon, wieczorami zaś pełni rolę modemu - abonament wykupiony na 2 lata wraz z pakietem danych na ok 5GB miesięcznie za przysłowiową 1 zł.
Relacja z użytkowania:
1. Jako telefon po uzupełnieniu przydatnymi programami użytkowymi spisuje sie przyzwoicie - Symbian60v3 w roli systemu operacyjnego i oprogramowaniem uważam za dobry choć momentami na początku brakowało w moich oczach spójności i uporządkowania - teraz po przyzwyczajeniu sie i po opracowaniu skrótów dostęp do "najdalszych zakamarków" programowych to 2-3 kliknięcia. Bateria rewelacja.
2. Modem - w zasadzie po to kupiona Nokia została

Funkcja modemu w strefie 3G i 3,5G osiąga transfery stałe (nocą) rzędu 260-320kB.
Ruch jest dodatkowo "normalizowany" przez cFossa (program skutecznie podtrzymujący albo ciągłość transferu na odpowiednim poziomie - jak aktualizuję bądź ściagam pliki, lub niskie pingi - jak gram).
Zauważyłem ciekawą zależność - podłączana "byle jak" Nokia E52 jest zazwyczaj podładowywana przy czym znalazłem sposób aby NIE BYŁA ŁADOWANA.
Sposób postepowania:
1. ŁADOWANIE TELEFONU W TRAKCIE SESJI w Internecie.
Odpalamy kompa, czekamy aż sie ustabilizuje, włączamy "menadżera" np. NokiaSuite i podłączamy modem do gniazda USB. Po wykryciu przez "menadżera" modemu ROZPOCZYNA SIĘ ładowanie telefonu. Uruchomienie jednej z opcji NokiiSuite "połacz z internetem" powoduje wywołanie połaczenia Z ŁADUJĄCYM SIĘ telefonem.
2. BRAK ŁADOWANIA W TRAKCIE SESJI w Internecie - ta opcja WYMAGA RĘCZNIE skonfigurowanego połączenia - czyli NIE ŁACZENIE SIĘ z Internetem przez "menadżery" połączeń a poprzez samodzielnie skonfigurowane połączenie.
Wkładamy do gniazda USB modem i odpalamy kompa, czekamy aż sie ustabilizuje, wywołujemy połączenie z Netem przez skonfigurowane wcześniej wywołanie połaczenia i ... cieszymy się brakiem ładowania telefonu.
Całość działa pod Vistą, XP i 7 poprawnie - tzn. odpalanie wg powyższych zasad powouje działanie jak wyżej - ładowanie lub nie doładowywanie baterii.
Pytanie PO CO tak a nie inaczej?:
1. Ilość cykli ładowania jest ZASADĄ żywotności baterii i tego sie trzymam jako wytycznej.
2. Cykl naładuj do pełna i rozładuj do "pierwszego piszczenia" traktuje jako JEDEN pełen cykl ładowania.
3. Żywotnośc Li-Pol jest określana na ok. 500 takich cykli co dla przeciętnego MOJEGO sposobu użytkowania telefonu dla JEDNEGO CYKLU naładowania wynosi:
- ok. 12-14 dni (jako telefonu)- sporo rozmów i wymuszona praca TYLKO w trybie GSM (dostępna w opcjach telefonu)
- ok. 14 godzin ciągłej pracy (jako modem) na wymuszonym trybie UMTS (3G i 3,5G) - w tym trybie modem dosłownie "pożera baterię" jak smok.
4. Dzięki takiemu sposobowi eksploatacji telefonu mam kontrolę

Rzecz jasna nie jestem w stanie potwierdzić ani zaprzeczyć ILE będe użytkował realnie baterię TEGO telefonu do wymiany na nową bo jeszcze za wcześnie. Z moich skrupulatnie przeprowadzonych notowań cykli ładowań (ok. 140 cykli) oraz przeprowadzając proste obliczenia wychodzi, że jeden cykl wystarcza na ok. 1,5 dnia co daje ok. 2 lat pracy na optymalnie wykorzystywanej baterii.
Jedynie co moge potwierdzić to to że w poprzednich moich telefonach z bateria litowo-jonową (nie wykorzystywanych jak modem) oznaki "wyczerpania" pojawiały się po ok. 4-5 latach od zakupu.
Zalety użytkowania Noki:
Zdolność "normalnej" pracy jako telefonu (zarabiającego na życie) i możliwość użytkowania jako modemu w "prądożernym trybie 3G" bez doładowywania praktycznie przez cały dzień non stop. A wszystko to w dobrej taryfie za przysłowiowa złotówkę (na indywidualnego odbiorcę, NIE NA FIRMĘ - gdzie taryfy są dużo bardziej przyjazne

Wady:
Świadomość, że telefon się "szybciej żużywa" co w praktyce nie przeszkadza bo ZAWSZE działa.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Co do baterii polimerowych to o wiele większym problemem jest ich przegrzewanie niż doładowywanie.
A niestety telefony potrafią bardzo się nagrzewać przy korzystaniu z netu.
A niestety telefony potrafią bardzo się nagrzewać przy korzystaniu z netu.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- Stały użytkownik forum
mam pytanie czy e52 moze udostapniac neta 3g po przez wifi czy tylko usb
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Potrzebna jest aplikacja do tego. JoikuSpot może być. Testowo 2 dni z tego co wiem. Pełna wersja płatna 9€.
-
- Guru bezprzewodowy
Tylko na dłuższą metę zabije to baterię i telefon.ja.michal pisze:Potrzebna jest aplikacja do tego.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Jakaś godzinka i bateria robi za grzejnik i koniec zabawy.