Posiadam kartę GTM380 w netbooku Acer AOA110. Na moim przykładzie przedstawię metodę aktywacji GPS w w/w karcie. Sposób ten powinien działać również na GTM378 lecz osobiście tego nie sprawdziłem.
Czy możecie sprawdzić co Wasze karty i modemy pokazują po wpisaniu
Kod: Zaznacz cały
AT_OIFC=?
Pamiętaj wszystko wykonujesz na własne ryzyko oraz odpowiedzialność
Przed instalacją uaktualnij sterowniki na najnowsze, które do pobrania są TUTAJ
Instrukcja aktywacji
W celu aktywacji musimy uzyskać połączenie poprzez program typu Hyperterminal na porcie Application Interface modemu.
1) Sprawdzamy nr portu (w moim przypadku jest to COM9)

2)Tworzymy połączenie o dowolnej nazwie na wcześniej sprawdzonym porcie, nie zmieniamy standardowych ustawień Hyperterminala.

3) Wprowadzamy komendę ATE i zatwierdzamy ją klawiszem enter.

4) Wpisujemy AT_OIFC=? w celu uzyskania listy dostęnych opcji.

5) Wybieramy:
Kod: Zaznacz cały
MDM: ndis,
DIAG: enable,
APP1: enable,
PCSC/GPS: GPS & APP2

6) Restartujemy modem komendą AT_ORESET

Po restarcie system zacznie wyszukiwanie nowego sprzętu oraz instalację sterowników, w razie konieczności pozwól na użycie niecertyfikowanych sterowników.
Po instalacji GPS jest widoczny w systemie, jednak nie jest on uaktywniony do złapania FIXa i śledzenia pozycji. Trzeba każdorazowo uaktywniać odbiornik (po każdym restarcie modemu lub systemu):
1) Sprawdź nr portu dla Application 2 Inerface (w moim przypadku jest to port COM11)

Analogicznie jak robiliśmy to wcześniej uzyskujemy połączenie przez Hyperterminal na porcie APP2 (u mnie COM11) i wpisujemy komendę AT_OGPS=2

Od tego momentu GPS rozpoczyna poszukiwanie satelit. Dane GPS transmitowane są w standardzie NMEA na porcie oznaczonym GPS Interface (u mnie jest to COM2).
Dane GPS możemy podejrzeć używając np programu NMEA monitor
W programie należy podać port COM GPS interface oraz jako typ wybrać SiRF General

U mnie w budynku udało złapać się sygnał z 8 satelit