[TNI] Top_NetInfo - Archiwum dyskusji - 2009.04-2011.06
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Re: [TNI] Top_NetInfo - Archiwum dyskusji - 2009.04-2011.06
Witam, jak zlikwidować komunikat o opóźnieniu połączenia i ustawić tak, aby połączenie następowało automatycznie ze startem systemu? Dodatkowo co można zrobić, aby używać hibernacji, bez kończenia aplikacji(obecnie wyskakuje komunikat o potrzebie zamknięcia połączenia). Jest to dla mnie ważne, chodzi o pc w aucie, gdzie hibernacja jest niezbędna do szybkiego startu systemu po włączeniu zapłonu.
-
janek222,
Posiadam notebooka Hp z modemem wbudowanym
HP un2400 Mobile Broadband Module Ethernet Adaptor
I nie mogę ustawic komend AT.
Porty
COM4: Port HP un2400 Mobile Broadband Module (COM4)
COM5: Port HP un2400 Mobile Broadband Module Device (COM5)
COM6: Modem HP un2400 Mobile Broadband Module Modem i na tym jest zestawione połączenie.
Na COM 4 lub 5 wyskakuje komunikat nie otrzymano prawidłowej odpowiedzi.
Moze jakieś pomysły.
Dodam że program hp connection jest zamknięty i modem włączony.
Żadne inne programy nie korzystają z tych portów.
Za pomoc z góry dziękuję
Posiadam notebooka Hp z modemem wbudowanym
HP un2400 Mobile Broadband Module Ethernet Adaptor
I nie mogę ustawic komend AT.
Porty
COM4: Port HP un2400 Mobile Broadband Module (COM4)
COM5: Port HP un2400 Mobile Broadband Module Device (COM5)
COM6: Modem HP un2400 Mobile Broadband Module Modem i na tym jest zestawione połączenie.
Na COM 4 lub 5 wyskakuje komunikat nie otrzymano prawidłowej odpowiedzi.
Moze jakieś pomysły.
Dodam że program hp connection jest zamknięty i modem włączony.
Żadne inne programy nie korzystają z tych portów.
Za pomoc z góry dziękuję
Ostatnio zmieniony 2010-02-19, 11:56 przez hawk, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Stały użytkownik forum
Problem z modemem
Witam. Mam modem option icon225 i blueconnect. Nie mogę zainicjować połączenia z internetem przez ten program. Wyłączyłem menadżera do łączenia się z internetem.
W ustawieniach połączenie mam ustawione ras. Apn login i hasło wychwytuje sam automatycznie. W komunikacji mam zaznaczony odpowiedni port. Komunikacja at jest zaznaczona. I gdy chce się połączyć z internetem wyskakuje brak połączenia z modemem, sprawdź czy modem jest podłączony. I już siedzę nad tym od 2 dni i w końcu się poddaje i proszę was o pomoc. Co i jak muszę poustawiać żeby to mi zaczęło hulać.
W ustawieniach połączenie mam ustawione ras. Apn login i hasło wychwytuje sam automatycznie. W komunikacji mam zaznaczony odpowiedni port. Komunikacja at jest zaznaczona. I gdy chce się połączyć z internetem wyskakuje brak połączenia z modemem, sprawdź czy modem jest podłączony. I już siedzę nad tym od 2 dni i w końcu się poddaje i proszę was o pomoc. Co i jak muszę poustawiać żeby to mi zaczęło hulać.
-
- Stary wyga bezprzewodowy
hawk nie znam tego modemu, może nie obsługiwać komunikacji AT na porcie innym niż modem. Może port do komunikacji używany jest przez jakiś proces, poza programami warto przejrzeć w menedżerze zadań (Lewy Ctrl + Lewy Shift + Esc) procesy. Czy te porty się otwierają można sprawdzić w Ustawienia -> Komunikacja AT i PIN -> Port Manager
messiash19 Proponuję:
1. Usunąć o ile nie jest usunięte żądanie kodu PIN z karty SIM.
2. Można spróbować zaznaczyć Ustawienia -> Komunikacja AT i PIN -> Zainicjuj modem podczas próby połączenia... i spróbować się połączyć.
3. http://www.sklepy.ehost.pl/tni_test.zip - wersja testowa, która umożliwia zalogowanie ręczne do określonej sieci Ustawienia -> Komunikacja AT i PIN -> Zm. Operatora -> Zaloguj -> Ustaw ręcznie. Może w tym tkwi problem.
4. Jak powyższe nie poskutkuje to przed próbą połączenia można wyłączyć komunikację AT, może jest ustawiona na modemie.
2. Ustawienia -> Start programu -> Połącz z internetem
messiash19 Proponuję:
1. Usunąć o ile nie jest usunięte żądanie kodu PIN z karty SIM.
2. Można spróbować zaznaczyć Ustawienia -> Komunikacja AT i PIN -> Zainicjuj modem podczas próby połączenia... i spróbować się połączyć.
3. http://www.sklepy.ehost.pl/tni_test.zip - wersja testowa, która umożliwia zalogowanie ręczne do określonej sieci Ustawienia -> Komunikacja AT i PIN -> Zm. Operatora -> Zaloguj -> Ustaw ręcznie. Może w tym tkwi problem.
4. Jak powyższe nie poskutkuje to przed próbą połączenia można wyłączyć komunikację AT, może jest ustawiona na modemie.
Nie wiem o co chodzi.alarmsas pisze:jak zlikwidować komunikat o opóźnieniu połączenia
1. Ustawienia -> Ogólne -> Dodaj program do autostartualarmsas pisze:połączenie następowało automatycznie ze startem systemu
2. Ustawienia -> Start programu -> Połącz z internetem
To jest chyba wina sterowników a nie programu, ponoć czasem ich zmiana pomaga.alarmsas pisze:wyskakuje komunikat o potrzebie zamknięcia połączenia
Nie rozumiem ale chyba mało ważne, pewnie chodzi o laptopa, który zasilanie powinien mieć niezależne od zasilania w samochodzie (chwilowego braku).alarmsas pisze:hibernacja jest niezbędna do szybkiego startu systemu po włączeniu zapłonu
Tak, choć jak widać większość jest nieobsługiwana przez ten modem (ERROR).mały73 pisze:Są to może komendy AT?
Pozdrawiam
Janek
Janek
-
- Stały użytkownik forum
Siła sygnału (min. 10, max. 31): AT+CSQ
31, 99
OK
Sygnał jest mocny czy słaby?Czy w ogóle faktyczny
31, 99
OK
Sygnał jest mocny czy słaby?Czy w ogóle faktyczny
-
Do pobrania (pierwszy post) nowa wersja 3.50
W programie <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a> od wersji 2.27 istnieje możliwość aktualizacji:
menu górne -> Informacje -> Aktualizacje
Zmiany (poprawione z ostatniej wersji testowej):
1. Ikonka w trayu wyświetla technologię.
2. Można wybrać operatora:
Ustawienia -> Komunikacja AT i PIN -> Zm. operatora (przycisk obok przycisku "Komendy AT").
3. Ustawiono na domyślnie "Przesuń do traya", oczywiście zawsze można odznaczyć.
4. Dodano Ustawienia -> Komunikacja AT i PIN -> Komendy AT -> Różne -> Automatyczny wybór operatora (nie trzeba wchodzić w "Zm. operatora" choć tam też można to uzyskać).
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2010-02-20, 10:29 ]
Dodałem na nasz serwer.
W programie <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a> od wersji 2.27 istnieje możliwość aktualizacji:
menu górne -> Informacje -> Aktualizacje
Zmiany (poprawione z ostatniej wersji testowej):
1. Ikonka w trayu wyświetla technologię.
2. Można wybrać operatora:
Ustawienia -> Komunikacja AT i PIN -> Zm. operatora (przycisk obok przycisku "Komendy AT").
3. Ustawiono na domyślnie "Przesuń do traya", oczywiście zawsze można odznaczyć.
4. Dodano Ustawienia -> Komunikacja AT i PIN -> Komendy AT -> Różne -> Automatyczny wybór operatora (nie trzeba wchodzić w "Zm. operatora" choć tam też można to uzyskać).
To jest maksymalna siła sygnału. 99 po przecinku oznacza że w odpowiedzi nie ma informacji o błędach.mały73 pisze:AT+CSQ
31, 99
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2010-02-20, 10:29 ]
Dodałem na nasz serwer.
Pozdrawiam
Janek
Janek
- mccm
- Użytkownik forum
W nowej wersji przydałaby się możliwość zmiany kolorów elementów ikony w tray. Napis o tym z jakiej korzystamy technologii, jest na czarno, mam pasek zadań też czarny i nic nie widać.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Rozszerzę nieco ten opis, gdyż nie dla wszystkich może to być oczywiste:janek222 pisze: 2. Można wybrać operatora:
TNI ma obecnie możliwość skanowania i wykrywania odbieranych sieci komórkowych.
I dodam następny punkt:
5. Korekta transferu jest możliwa zarówno dodatnia, jak i ujemna, a wartość tej korekty można łatwiej wprowadzać.
Krzysztof
-
Wersja 3.50b (jak ktoś już używa 3.50 to można ściągnąć ręcznie i podmienić plik exe przy wyłączonym programie TNI) umożliwia zmianę tego koloru:mccm pisze:Napis o tym z jakiej korzystamy technologii, jest na czarno, mam pasek zadań też czarny i nic nie widać.
Ustawienia -> Inne -> Ikona w trayu -> Zmień.
Uwaga! Kolor 100% biały jest przezroczysty. Aby biały był widoczny można np. ustawić "Definiuj kolory niestandardowe >>" "Czerw." na 255, "Ziel." na 255, "Nieb." na 254.
Pozdrawiam
Janek
Janek
-
- Stały użytkownik forum
Witam! Czy ten program (top info) bedzie działał na orange opitmum (cdma) i modemie adu365wa?
[ Komentarz dodany przez: grzechu: 2010-02-21, 11:00 ]
Poprawa pisowni.
[ Komentarz dodany przez: grzechu: 2010-02-21, 11:00 ]
Poprawa pisowni.
Ostatnio zmieniony 2010-02-21, 11:00 przez djluk8, łącznie zmieniany 1 raz.
- lars73
SMS i zte636 problem
Witam.Mam mały problem z wiadomościami sms:z programu TNI wysyłam super,ale gdy się wyśle sms-a na numer modemu program się wiesza,często jest tak że jedyna rada to reset kompa,nie można odczytać wiadomości.Port mam ustawiony OK komędy AT odczytuje .Co jest nie tak?
-
- Użytkownik forum
Najpierw wypada się przywitać, więc Witam Forumowiczów.
Jak w tym programie z listy btsów oraz danych wyświetlanych w lewym dolnym rogu ustalić z którego btsa korzystam? LAC widze 24 ale w Dąbrowie chyba wszystkie bts mają LAC 24. A dodatkowo, czy sam mogę wybrać btsa czy program wybiera w danej chwili najmocniejszy?
Jak w tym programie z listy btsów oraz danych wyświetlanych w lewym dolnym rogu ustalić z którego btsa korzystam? LAC widze 24 ale w Dąbrowie chyba wszystkie bts mają LAC 24. A dodatkowo, czy sam mogę wybrać btsa czy program wybiera w danej chwili najmocniejszy?
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Napisz jakiego masz CID'a,Rafi1980 pisze:LAC widze 24 ale w Dąbrowie chyba wszystkie bts mają LAC 24
Możesz, ale pod warunkiem, że stacje bazowe rozmieszczone są w różnych kierunkach. Do tego potrzebna by Ci była antena kierunkowa.Rafi1980 pisze:A dodatkowo, czy sam mogę wybrać btsa
O jakiej mówisz technologii ? EDGE czy UMTS ?
- SQ08
Sa jakies plany stworzenia ten aplikacji na Linux i Mac OS X?
“The only problem with Microsoft is they just have no taste..and they don't bring much culture into their products.”
Steve Jobs.
Steve Jobs.
-
- Użytkownik forum
Mój CID 22894,4 lub 22913,3: LAC 24: Technologia HSDPA: oraz dodatkowa zaięg -79 do -73dBm,54% do 64%,CSQ17 do 20 sądze że raczej dobry. Stacje bazowe na których mi zależy to 2 na ulicy Kasprzaka (ok1,5-2km) oraz 1 bliżej mnie na Łącznej (ok600m)sp6huk pisze:Napisz jakiego masz CID'a,
O jakiej mówisz technologii ? EDGE czy UMTS ?
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2010-02-22, 20:18 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2010-02-22, 20:18 przez Rafi1980, łącznie zmieniany 1 raz.
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Tego CID'a nie ma w bazie, więc nie wiem co to za node B,Rafi1980 pisze:Mój CID 22894,4
Jest to CID stacji bazowej, która znajduje się przy ul. Łącznej 39.Rafi1980 pisze:22913,3
-
Wnioskuję że już listę BTSów przeglądałeś ale jak nie to:Rafi1980 pisze:Jak w tym programie z listy btsów oraz danych wyświetlanych w lewym dolnym rogu ustalić z którego btsa korzystam?
Ustawienia -> Lista BTSów -> Pobierz plik bazy (xls)
a następnie
Ustawienia -> Lista BTSów -> Lista BTSów (xls) -> Szukaj
lub
Informacje -> Lista BTSów (xls) -> Szukaj
Dodano:
Nie zauważyłem że jest następna strona z postami.
[ Dodano: 2010-02-22, 20:58 ]
Nie ale słyszłem że ktoś jej używa na Macu wykorzystując jakiś emulator Windowsa.SQ08 pisze:Sa jakies plany stworzenia ten aplikacji na Linux i Mac OS X?
Pozdrawiam
Janek
Janek
-
- Użytkownik forum
Janek222, tak listę mam i przeglądam ale nie wiem co do czego, co ten CID oznacza w liście BTSów bo ja tam nie widze takich numerów, a chciałbym sam wiedzieć co z czego, dodatkowo czy bez anteny kerunkowej nie da rady wybrać innego btsa chodzi mi o tego z Łącznej bo jest bliżej i pewnie mniej obciążony.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
CID to jest ID sektora, Składa sie z ID bts/nodeB i numeru sektora którym jest ostatnia cyfra CID. W bazie btsów są właśnie z obciętą ostatnią cyfrą jako ID bts, czy jak to sie nazywa.Rafi1980 pisze:Janek222, tak listę mam i przeglądam ale nie wiem co do czego, co ten CID oznacza w liście BTSów bo ja tam nie widze takich numerów
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- Użytkownik forum
OKI dzięki wielkie, a te 2 ostatnie cyfry jak u mnie np 22913,3coś oznaczają i czy moge wybrać ten bliższy BTS gdzieś w ustawieniach TNI bo mam lepszy sygnał z niego?
- lars73
Panowie co z tymi sms-ami potrzebuje pomocy program nadal nie odbiera sms i się wiesza.Kto pomoże?
-
Nie miałem styczności z tym modemem ale może upgrade firmware pomoże. Prośba do innych osób używających ten modem aby się wypowiedziały, napisały czy u nich też występuje ten problem. Jak nic się nie zmieni to trochę czasu powinienem mieć w przyszłym tygodniu i wtedy się za to weźmiemy o ile lars73 będziesz chciał testować modyfikacje programu które by mogły coś wyjaśnić. W międzyczasie można ręcznie sprawdzić w Ustawienia -> Komunikacja AT i PIN -> Komendy AT czy modem przełącza się w tryb PDU i czy w tym trybie można odbierać SMSy.lars73 pisze:Panowie co z tymi sms-ami potrzebuje pomocy program nadal nie odbiera sms i się wiesza.Kto pomoże?
Mała pomoc w komendach AT:
AT+CMGF=0 Ustawienie trybu PDU
AT+CMGF? Sprawdzenie jaki tryb jest ustawiony w modemie
AT+CSMS=0 Sprawdzenie czy modem obsługuje komendy dotyczące SMSów (osobiście tej komendy jeszcze nie testowałem)
AT+CMGL=4 Odczyt wszystkich SMSów (zakodowanych) w Trybie PDU
Pozdrawiam
Janek
Janek
-
- Użytkownik forum
OKI już na forum w innym temacie wyczytałem że bez kierunkowej anteny nie da rady wybrać konkretnego nodB, no chyba że ten ktoś sie mylił 

- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Nie, nie mylił się. Stacje bazową da radę wybrać tylko i wyłącznie przy pomocy anteny kierunkowej. Pamiętaj o tym, że node B nie może być w tym samym kierunku, jeżeli zależy Ci na "odbiorze" sygnału z innego punktu.Rafi1980 pisze:OKI już na forum w innym temacie wyczytałem że bez kierunkowej anteny nie da rady wybrać konkretnego nodB, no chyba że ten ktoś sie mylił
- lars73
ręcznie sprawdzić w Ustawienia -> Komunikacja AT i PIN -> Komendy AT czy modem przełącza się w tryb PDU i czy w tym trybie można odbierać SMSy.
Sprawdziłem wszystko niby jest OK.Sytuacja wygląda tak że jak nadejdzie wiadomość program przestaje odczytywać komendy AT a potem się zawiesza,lub strasznie zwalnia.Fizyczne wyjęcie modemu i próbie ponownego połączenia po włożeniu modemu nic nie daje,gdy zresetuje kompa wiadomość można już odczytać klikając na zakładke SMS.Może to faktycznie wina firmware pokombinuje coś w tym kierunku.Modem ten jak wiadomo nie szczyci się pozytywnymi ocenami.
janek222 - i tak wielkie dzięki za ten programik w porównaniu z aplikacją orange free to niebo do ziemi.
Sprawdziłem wszystko niby jest OK.Sytuacja wygląda tak że jak nadejdzie wiadomość program przestaje odczytywać komendy AT a potem się zawiesza,lub strasznie zwalnia.Fizyczne wyjęcie modemu i próbie ponownego połączenia po włożeniu modemu nic nie daje,gdy zresetuje kompa wiadomość można już odczytać klikając na zakładke SMS.Może to faktycznie wina firmware pokombinuje coś w tym kierunku.Modem ten jak wiadomo nie szczyci się pozytywnymi ocenami.
janek222 - i tak wielkie dzięki za ten programik w porównaniu z aplikacją orange free to niebo do ziemi.
-
- Mistrz bezprzewodowy
A może zbyt pochopnie odłączasz modem?lars73 pisze:Sytuacja wygląda tak że jak nadejdzie wiadomość program przestaje odczytywać komendy AT a potem się zawiesza,lub strasznie zwalnia.Fizyczne wyjęcie modemu i próbie ponownego połączenia po włożeniu modemu nic nie daje,gdy zresetuje kompa wiadomość można już odczytać klikając na zakładke SMS.
Bo odłączenie modemu przy uruchomionym TNI powoduje zawieszenie programu!
Ale nawet jeśli TNI Ci się w takiej sytuacji zawiesi, to wcale nie musisz resetować komputera, a wystarczy tylko ubić program w "Menadżerze zadań" i potem uruchomić go ponownie.
Krzysztof
- lars73
Niestety nie.Dopiero po resecie lub po odpaleniu modemu z aplikacji orange ,a następnie zamknięciu jej TNI zaczyna pracować normalnie do czasu jak nie nadejdzie następna wiadomość SMS .Ale nawet jeśli TNI Ci się w takiej sytuacji zawiesi, to wcale nie musisz resetować komputera, a wystarczy tylko ubić program w "Menadżerze zadań" i potem uruchomić go ponownie.
Nie odłączam go opisałem tylko to konkretne zachowanie w przypadku nadejścia wiadomości.W zasadzie to nie jest wielki problem bo wiadomości nie przychodzą zbyt często no ale zawsze.[/quote]Bo odłączenie modemu przy uruchomionym TNI powoduje zawieszenie programu!
[ Dodano: 2010-02-23, 22:47 ]
Problem rozwiązany!Wina po stronie modemu a dokładnie karty SIM.Bardzo dziękuje za pomoc.pozdrawiam i przepraszam że wcześniej nie sprawdziłem sima a zawracałem głowe teraz wszystko śmiga !
- Saracen
- Stały użytkownik forum
Mam małe pytanko. Czy da się tak ustawić aby okres rozliczeniowy sam się przestawiał co miesiąc?
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Da radę.
Ustawienia >> Okres rozliczeniowy >> Aut. zmieniaj okres rozlicz. na nastepny... (na gorze okienka.
Musisz do tego wpisac daty ponizej okresu swojego rozliczeniowego. czyli np 2010-02-14 i obok 2010-03-14
Ustawienia >> Okres rozliczeniowy >> Aut. zmieniaj okres rozlicz. na nastepny... (na gorze okienka.
Musisz do tego wpisac daty ponizej okresu swojego rozliczeniowego. czyli np 2010-02-14 i obok 2010-03-14
-
Mam małą prośbę. Czy nie można by dodać funkcji dzięki której mógłbym wybrać które statystyki mają być wyświetlane w oknie głównym. Łatwiej by mi było śledzić czy równo wykorzystują transfer jak bym miał taką możliwość.
Dodam że korzystam z iplusobieracza.
Dodam że korzystam z iplusobieracza.
iPlus Huawei e169 + antena dookolna = HSDPA -55 dBm (93%)