neostrada modem ZTE>> tplink 542g problem

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
svpik
Początkujący użytkownik forum

neostrada modem ZTE>> tplink 542g problem

Post autor: svpik »

Witam
Problem mnie przerasta , bardzo proszę o pomoc bo już parę godzin się męczę i nic.Moje połączenie z internetem to: linia neostrady >> modem ZTE >> wyjście LAN do routera TPlink wr542G .
Zaznaczam że podłączając komputer wszystko działa.
Problem jest taki Tp link nie łączy się z internetem przez ten modem , ustawiłem w/g zaleceń na dynamic potem static , przepisywałem adresy dnsy itp z modemu
i nic , internetu nie ma.
Zalogowałem sie do modemu ponownie i w dziale gdzie jest przedstawione komputery wpięte do modemu wyswietlil mi się MAC routera ale 0 połączenia. Na pewno już ktoś miał taki problem bardzo proszę o pomoc bo nie wiem co ustawić więcej i przestawić żeby ten router tplinka zobaczył adresy z modemu.
pozdrawiam
Piotr
marens
Guru bezprzewodowy

Re: neostrada modem ZTE>> tplink 542g problem

Post autor: marens »

svpik pisze:linia neostrady >> modem ZTE >> wyjście LAN do routera TPlink wr542G .
Powinieneś podłączyć pod WAN.
Widzę, że wreszcie TP zrezygnowała z modemów na USB.
Na ZTE nie wróżę im świetlanej przyszłości, ale to już progres modem z ethernetem.
svpik

Powinieneś podłączyć pod WAN.

dziekuje za szybka odpowiedz ale akurat o tym wiem ze musi byc wpiety do WAN.
Moze dokładniej opisze z modemu kablem lan do routera do wejścia WAN i tu jest problem bo ustawiając dynamic nie przypisuje adresów z modemu jak static to coś tam na modemie się odzywa router ale net nie działa , co dalej robić ?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Jeśli ZTE działa jako modem (w sensie masz na kompie PPPoE) to i w routerze trzeba ustawić PPPoE.
svpik

Tak zgadza się modem pracuje w PPPoE i o tym tez pomyślałem przestawiłem PPPoE wpisale login hasło i nic dalej brak połączenia. Wydaje mi się że router raczej PPPoE nie będzie obsługiwał a to dlatego że modem jest modem już routerem dlatego własnie przypisuje adresy od 102 do 199. Więc router tp link występuje jako 192.168.1.103
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

svpik pisze:Tak zgadza się modem pracuje w PPPoE
Ale to nie modem ma pracować w PPPoE tylko komputer. Jeśli na kompie masz PPPoE to na routerze bezwzględnie też ma być PPPoE.
svpik pisze:a to dlatego że modem jest modem już routerem dlatego własnie przypisuje adresy od 102 do 199.
No to zmienia postać rzeczy. Najlepiej jakbyś wyłączył NATa na modemie.
svpik

Z tym Nat-em też się właśnie zastanawiałem ale trochę się boje tego ruszać przesyłam opis

NAT - host DMZ

Router DSL przekaże dalej pakiety IP z WAN, które nie należą do żadnych aplikacji skonfigurowanych w tabeli serwerów wirtualnych, do hosta DMZ.

Wprowadź adres IP komputera i kliknij „Zastosuj”, aby aktywować hosta DMZ.

Wyczyść pole adresowe IP i kliknij „Zastosuj”, aby dezaktywować hosta DMZ.

Adres IP hosta DMZ: (i co tu wpisać) ????

jest też

NAT - Instalacja serwera wirtualnego

Serwer wirtualny pozwala kierować ruchem wejściowym od strony WAN (zidentyfikowanym przez protokół i port zewnętrzny) do serwera wewnętrznego za pomocą prywatnego adresu IP od strony LAN. Port wewnętrzny jest wymagany tylko, jeśli port zewnętrzny musi być przekształcony na port o innym numerze stosowanym przez serwer ze strony LAN. Maksymalnie można wpisać 32 wiersze do tabeli
Nazwa serwera Port zewnętrzny(początek zakresu) Port zewnętrzny(koniec zakresu) Protokół Port wewnętrzny (początek zakresu) Port wewnętrzny (koniec zakresu) Adres IP serwera Usuń

i trzecia opcja to DDNS ale to chyba juz nie do tego
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

DMZ i wirtualne serwery to nie jest wyłączenie NATa. Szukaj czegoś a'la bridge mode, RFC cośtam bridged albo coś w ten deseń.
svpik

Informację na temat NAT znalazłem jest włączony, jeśli chodzi o ten "most" teraz mi się przypomniało że podczas instalacji modemu było pytanie czy chcesz zainstalować modem tak że jest wymagana stała praca komputera aby odbierac internet (to była ta opcja mostu) i druga opcja zainstaluj modem jako router , no i ja wybrałem jako router.teraz można pomyślec można było zainstalować tą pierwszą opcję ale... z opcji routera tez można włączyć router drugi , tylko jak to ustawić. O tym mostku teraz nic nie znalazłem :-(
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Motacie. :]
ZTE ma adres IP 192.168.1.1. W nim ustawiasz wszystko do neo (na kompie nic).
Podłączasz ZTE kablem RJ45 do WAN w routerze. Przedtem należy zmienić IP główne routera na np. 192.168.1.2 bo najpewnie jest konflikt IP. Wsadzamy kabel do WAN.
Na komputerach najlepiej stałe IP ustawić i jako bramę IP ZTE najlepiej. DNS też może być IP ZTE.
IP na kompach oczywiści 192.168.1.100->i dalej.

Można ustawić DMZ na IP ZTE to będzie wszystko ZTE<->TPlink latać jak po autostradzie.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Nie motacie tylko chcemy zrobić zgodnie ze sztuką :P
svpik

Wczoraj poszedłem spać bo to był bardzo aktywny dzień (pierwsze 3 godziny to aktywacja i rejestracja neostrady - mieli jakis problem techniczny) a potem ustawiania, ale przechodząc do tematu.
Bardzo dziękuje za wypowiedz "ja.michal" własnie przy ustawianiu static ip podawałem mu adres ip 192.168.1.0 lub 1 i router pokazywał błąd IP i możliwe że własnie jest konflikt ip , dziś to sparwdze popołudniu. To bardzo pomocna informacja bo tak jak pisałem wcześniej na ZTE przy ustawieniu routera na static (ale z jakimś IP co znalazłem w ZTE 83.x.x.x) pokazał że jest połaczony ale zero przesyłëania pakietów itp.
Druga sprawa to męczą mnie te opcje które były przy instalacji modemu do wyboru "bridge" i "router" (ja wybrałem router) ale tak się zastanawiając czy nie lepiej dać było "bridge" wtedy modem tylko przekazuje sygnał bezpośrednio do routera i wtedy w routerze powinno się pojawić dynamiczne ustawienie ip , źle myślę ?
svpik

Witam ponownie

Sprawa już się rozwiązała ale dziękuje za wszelką pomoc.

Wszystko działa rewelacyjnie , opsiuje dla innych jak podłączamy :

linia neostrady>>modem/router>(wyjście lan) >>>> (wejście lan /nie WAN/)>tp link i WAŻNE ! wyłączamy w tplinku DNS i wszystko gra wszystkie komputery dostają IP oraz dnsy działają inne wyjścia lan oraz wifi. Jak chcesz dołączyc jeszcze jeden router , nie ma sprawy wpinasz go do pierwszego tplinka do LAN i w tym drugim tez do LAN.
Wszystko działa rewelacyjnie mozna dzielić sygnał na wiele routerów, testowałem.
pozdrawiam wszystkich i moja ocena o tym forum jest: 6 z plusem :hurra:
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

svpik pisze:i WAŻNE ! wyłączamy w tplinku DNS i wszystko gra
Raczej wyłączamy serwer DHCP po stronie LAN. To co opisałeś to wielokrotnie na forum juz było opisane.
Nie pomagam na PW!
baszira
### BAN ###

NET

Post autor: baszira »

Sypik, od kiedy masz neo.? Wiem , ze ostatnio była promocja i można było
wziac 6Mb/s za 69 zl, ale nie mogę znaleźć szczegółów na stronie. Czy to
jest cena za okres probny, jeśli cos takiego jeszcze istnieje?
Ostatnio zmieniony 2010-02-25, 15:55 przez baszira, łącznie zmieniany 1 raz.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

baszira:
TP.pl pisze:przez 3, 6 lub 9 (w zależności od długości trwania umowy) miesięcy płacisz niższy abonament
Szczegóły masz tutaj:
http://www.tp.pl/prt/pl/klienci_ind/int ... om/674032/
ODPOWIEDZ