połączenie - problem

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

Zablokowany
hero86
Początkujący użytkownik forum

połączenie - problem

Post autor: hero86 »

Pewnego dnia w miejscu gdzie przebywam zaledwie kilka razy w miesiącu znalazłem niezabezpieczoną sieć i przez pewien czas miałem tam neta. Po kilku tygodniach przyjechałem tam znowu i znowu była ta sama NIEZABEZPIECZONA sieć, o tej samej sile sygnału, z tym tylko ze już nie chciało mnie połączyć.
Wykonywana była próba łączenia, po czym w prawym dolnym rogu ekranu pojawiał się komunikat: " NIE MOŻNA SIĘ POŁĄCZYĆ Z PREFEROWANĄ SIECIĄ BEZPRZEWODOWĄ......." i nie podana jest zadna konkretna przyczyna. Dodam ze inne sieci w innych miejscach czyta bez problemu.
Czy przyczyną takiego stanu rzeczy może być fakt ze w miedzy czasie zrobilem formata, i brakuje mi jakiegos sterownika (mam karte Broadcom 802.11n i Win XP pro..) ? albo uzytkownik nagle włączył jakies filtrowanie MAC adresów ? jesli tak to jak to sprawdzić, czy da się to jakos przeskoczyć ?

Jezeli nic nie będę mógł zrobić będę zmuszony kupic tam internet tylko szkoda mi kasy jezeli jestem tam zaledwie 3 - 4 dni w miesiącu. A wydaje mi się ze jezeli ktos nie zabezpiecza sieci to nijako godzi się na jej udostępnianie
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Re: połączenie - problem

Post autor: sp6huk »

hero86 pisze: A wydaje mi się ze jezeli ktos nie zabezpiecza sieci to nijako godzi się na jej udostępnianie
Mylisz się, korzystanie z cudzej sieci, bez zgody właściciela to przestępstwo. To jest tak samo, jak byś nie zamknął drzwi wejściowych do mieszkania, i ktoś by Ci wszedł, bo były otwarte. Co Ty na to ?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

hero86 na początek polecam lekturę naszego oficjalnego stanowiska w sprawie kradzieży pasma <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=12593" target="_blank">»WiFi i prawo«</a>

A co do Twojego pytania, to powiem tyle, że właściciel zorientował się, że ktoś mu kradnie internet i lepiej zabezpieczył swoją sieć.
hero86 pisze:A wydaje mi się ze jezeli ktos nie zabezpiecza sieci to nijako godzi się na jej udostępnianie
Nie każdy ma odpowiednią wiedzę aby to zrobić. Tak samo nie każdy zdaje sobie sprawę że sieć należy zabezpieczać. Ty przecież też nie jesteś Omnibusem i nie wiesz wszystkiego dotyczącego np komputera.
Ostatnio zmieniony 2010-02-22, 22:56 przez YaHooo, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

hero86, Piratom <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=12593" target="_blank">»WiFi i prawo«</a> mówimy :papa:

Temat zamykam.
Zablokowany