Antena 2.4 zamiast 2.1 GHz??
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Antena 2.4 zamiast 2.1 GHz??
Witam,
Zakupiłęm antenę UMTS 17 cali w cybertechu, ale po przyjrzeniu się zobaczyłem na niej naklejkę z opisem częstotliwości i polaryzacji, i jst tam napisane 2.4 GHz. Na czwórce jest namalowana czarna kropka tak, że jej nie widać.
Czy to możliwe że dostałem antenę do WIFI jako do UMTS?
Zakupiłęm antenę UMTS 17 cali w cybertechu, ale po przyjrzeniu się zobaczyłem na niej naklejkę z opisem częstotliwości i polaryzacji, i jst tam napisane 2.4 GHz. Na czwórce jest namalowana czarna kropka tak, że jej nie widać.
Czy to możliwe że dostałem antenę do WIFI jako do UMTS?
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Re: Antena 2.4 zamiast 2.1 GHz??
Też miałem naklejkę, że to niby antena działająca na 2,4 GHz
Ale u mnie 2,4 było zamazane (a dokładnie mówiąc, zamazana była czwórka), i u Ciebie też tak chyba jest. Antenka działa bez problemu na UMTS'ie.
Ale Ty może kupiłeś antenę do WiFi
Pokaż aukcję, na której kupowałeś tą antenę.
![:]](./images/smilies/splash.gif)
Ale Ty może kupiłeś antenę do WiFi

-
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Jeżeli to ta antena, i przy wysyłce się nie pomylili, to będzie OK
Może ten sam problem z naklejką co u mnie 

- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Ja też kupiłem u tego sprzedawcy ale wyraźnie jest napisane dla UMTS
Tu mała recenzja: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=247392#247392
Tu mała recenzja: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=247392#247392
-
Zapytałem u żródła 
pan ze sklepu powiedział, że skończyły mu się naklejki 2GHz a musiał nakleić wskażnik polaryzacji i miał tylko takie.

pan ze sklepu powiedział, że skończyły mu się naklejki 2GHz a musiał nakleić wskażnik polaryzacji i miał tylko takie.
-
Witam, jestem tu nowy:)
Podpinam się pod temat bo chciałbym zapytać czy mogę użyć anteny wlan do odbioru internetu komórkowego (ewentualnie co zrobić by była zdatna do użytku). Posiadam takową od czasu gdy byłem jeszcze użytkownikiem internetu radiowego.
Mój modem to Huawei E156G
Siła sygnału -97 do -85 dBm
download 550kbps upload 116kbps ping 54ms latency 222ms (za speedtest.pl)
Stacja z której łapie sygnał to umts2100, często przełącza mi się modem z UMTS na HSDPA i odwrotnie.
Chciałbym jeszcze dodać że w zasięgu 8,5 km mam 3 stacje, ta z której łapię sygnał jest najodleglejsza.
Mam pytanie czy w ogóle jest sens bawienia się w jakiekolwiek anteny (kierunkowe, dookólne przy moich parametrach?
Pozdrawiam
Podpinam się pod temat bo chciałbym zapytać czy mogę użyć anteny wlan do odbioru internetu komórkowego (ewentualnie co zrobić by była zdatna do użytku). Posiadam takową od czasu gdy byłem jeszcze użytkownikiem internetu radiowego.
Mój modem to Huawei E156G
Siła sygnału -97 do -85 dBm
download 550kbps upload 116kbps ping 54ms latency 222ms (za speedtest.pl)
Stacja z której łapie sygnał to umts2100, często przełącza mi się modem z UMTS na HSDPA i odwrotnie.
Chciałbym jeszcze dodać że w zasięgu 8,5 km mam 3 stacje, ta z której łapię sygnał jest najodleglejsza.
Mam pytanie czy w ogóle jest sens bawienia się w jakiekolwiek anteny (kierunkowe, dookólne przy moich parametrach?
Pozdrawiam
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Nie warto się bawić.adamu79 pisze:czy mogę użyć anteny wlan do odbioru internetu komórkowego
Warto raczej, bo sygnał nie z tych najlepszych. No i tylko kierunkowa IMO.adamu79 pisze:Mam pytanie czy w ogóle jest sens bawienia się w jakiekolwiek anteny (kierunkowe, dookólne przy moich parametrach?