Mam problem z doborem odpowiedniego routera do sieci domowej

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
mak555
Początkujący użytkownik forum

Mam problem z doborem odpowiedniego routera do sieci domowej

Post autor: mak555 »

Witam wszystkich forumowiczów

W tej chwili mam internet z kablówki i ichni modem do tego. Modem jest podłączony za pomocą kabla koncentrycznego oraz na wyjściu ma RJ45 do podłączenia kabla sieciowego. Chcę dokupić router WiFi z gniazdami USB (serwer wydruku i np HDD). Wybrałem Asusa WL-500W ale nie upieram się przy nim może mi doradzicie inny model. Zastanawia mnie jeszcze jedna sprawa czy sa na rynku routery które wyeliminowały by modem kablowy i można by było podłączyć do niego kabel koncentryczny. Zmieniam komputer stacjonarny na laptopa i chce wyeliminować tyle kabli ile się da. Proszę o waszą pomoc w rozwiązaniu tego problemu.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Mam problem z doborem odpowiedniego routera do sieci domowej

Post autor: wojteks »

mak555 pisze:czy sa na rynku routery które wyeliminowały by modem kablowy i można by było podłączyć do niego kabel koncentryczny.
Może i są ale prawdopodobnie nie będą pracować w sieci dostawcy. O tym pomyśle zapomnij.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Re: Mam problem z doborem odpowiedniego routera do sieci domowej

Post autor: Blido »

mak555 pisze:Chcę dokupić router WiFi z gniazdami USB (serwer wydruku i np HDD). Wybrałem Asusa WL-500W ale nie upieram się przy nim może mi doradzicie inny model.
Osobiście nie przepadam za rozwiązaniami "wszystko w jednym" więc ze swojej strony poleciłbym Ci Ovislinka WL-1600GL (przy założeniu że nie potrzebujesz WiFi w standardzie n) Jego główną zaletą jest możliwość instalacji otwartego oprogramowania, np. Tomato. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie abyś podłączył do routera serwer wydruku i dysk twardy w obudowie z portem Ethernet.
ODPOWIEDZ