Do zestawu WiMax z Ery kable powinny być "proste", koszt rzędu 1zł za metr. Ale kabel pomiędzy IDU a ODU powinien byc lepszej jakości (z grubszymi żyłami) jak będzie dłuższy niż kilka metów.Martekx pisze:W związku z tym mam pytanie czy to bedzie dużo kosztować i jakie mają byc te kable (chodzi mi o to czy proste czy skrosowane).
Wimax Era
Moderator: Moderatorzy
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Wimax Era
Nie pomagam na PW!
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Wg Ery pomiędzy IDU a ODU powinien być kabel podwójnie skrosowany, ale on się od prostego niczym nie różni, za wyjątkiem kolory pary.wojteks pisze:Do zestawu WiMax z Ery kable powinny być "proste"
- wojteks
- *** Administrator ***
W opisie taki jest ale znajomy dostał zestaw i w zestawie było 20m Madex'a zewnętrznego zarobionego jako "prosty" i drugi patchcord też "prosty"Blido pisze:Wg Ery pomiędzy IDU a ODU powinien być kabel podwójnie skrosowany,
Nie pomagam na PW!
-
- Początkujący użytkownik forum
Witam, mam taki problem - otrzymałem zestaw Wimax'a i chciałem sobie wszystko pospinać jak należy, zainstalować i cieszyć się wreszcie że na końcu świata mogę mieć neta 
Zestaw, który przyszedł jest nowy, ale pierwszy problem jaki napotkałem to brak komunikacji modemu wimax'owego z kompem - po podłączeniu kablem ethernetowym do kompa nie świeci się w kompie na karcie sieciowej żadna dioda (ani link ani act) - testowałem 3-ma kablami oraz sprawdziłem moją kartę (np. z routerem gada i jest ok). Oczywiście zaznaczam że nie pomyliłem gniazd Radio i Ethernet, dodatkowo po podłączeniu anteny do Radio, na modemie świeci się środkowa dioda Eth.
Krótkie pytanie: czy ja nie znam jakiejś tajemnej wiedzy podłączania tego modemu, czy ten modem jest po prostu walnięty ?
Pozdrawiam,
Leszek

Zestaw, który przyszedł jest nowy, ale pierwszy problem jaki napotkałem to brak komunikacji modemu wimax'owego z kompem - po podłączeniu kablem ethernetowym do kompa nie świeci się w kompie na karcie sieciowej żadna dioda (ani link ani act) - testowałem 3-ma kablami oraz sprawdziłem moją kartę (np. z routerem gada i jest ok). Oczywiście zaznaczam że nie pomyliłem gniazd Radio i Ethernet, dodatkowo po podłączeniu anteny do Radio, na modemie świeci się środkowa dioda Eth.
Krótkie pytanie: czy ja nie znam jakiejś tajemnej wiedzy podłączania tego modemu, czy ten modem jest po prostu walnięty ?
Pozdrawiam,
Leszek
-
- Stały użytkownik forum
Czyli jest połączenie między komputerem a zestawem. Zmieniłes protokół TCP/IP na taki jaki jest w instrukcji? Co dzieje się gdy próbujesz wejść na http://192.168.254.251?lewar pisze:dodatkowo po podłączeniu anteny do Radio, na modemie świeci się środkowa dioda Eth
Ostatnio zmieniony 2010-02-08, 15:37 przez Martekx, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Nie, połączenia między zestawem a kompem nie ma. W kompie nie świeci się żadna dioda na sieciówce i windows wypisuje "Kabel sieciowy odłączony". Wypełniłem parametry połączenia TCP/IP tak jak w instrukcji. Adresu http://192.168.254.251 oczywiście nie znajduje.
W instrukcji jest napisane że dioda ETH na modemie oznacza poprawne połączenie z anteną...
W instrukcji jest napisane że dioda ETH na modemie oznacza poprawne połączenie z anteną...
- wojteks
- *** Administrator ***
Jakie te kable były? Proste czy jakieś inne?lewar pisze:testowałem 3-ma kablami oraz sprawdziłem moją kartę
Weź kabel prosty (sprawdzony np. przy routerze) podłącz między komputer a IDU, drugi sprawdzony kabel podłącz między ODU a IDU. IDU to tylko zasilacz.
Niestety sprawdzenie kabla przez router nie daje gwarancji że jest dobry bo ethernet używa tylko 2 par do transmisji a między IDU i ODU używane są 4 pary. 2 dla transmisji danych i 2 do zasilania ODU. Jak nie będzie działało to sprzęt uszkodzony ale nie da się powiedzieć co konkretnie bez pomiaru zasilacza (na końcówce kabla przy ODU).
Nie pomagam na PW!
-
To były 2 proste kable no i trzeci to ten oryginalny od zestawu. Czy istnieje możliwość, że jeśli źle zacisnąłem wtyczkę na kablu od IDU a ODU to komp mi nie wykryje połączenia w ogóle ? Mimo, że na modemie (czy też jak twierdzisz na zasilaczu - ja sam nie wiem co jest w środku) świeci się ETH ?!
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Oczywiście. Najwyraźniej któraś para nie styka do końca. Czym zaciskałeś> Chyba nie śrubokrętem? Zobacz czy za pomocą tego kabla uda Ci się połączyć komp z routerem, ale nawet jeśli zadziała to jeszcze nie świadczy o tym że z kablem wszystko w porządku. Bo do ODU prócz danych jedną parą płynie także prąd.lewar pisze:Czy istnieje możliwość, że jeśli źle zacisnąłem wtyczkę na kablu od IDU a ODU to komp mi nie wykryje połączenia w ogóle ?
2 pary do zasilania? A nie jedna czasem?wojteks pisze:2 dla transmisji danych i 2 do zasilania ODU.
- wojteks
- *** Administrator ***
Bez znaczenia, kabel ma 4 pary, 2 są dla danych i 2 wolne. Trzeba by się zagłębić w standard PoE ale może też być tak, że Alvarion nie do końca się tego trzyma.Blido pisze:2 pary do zasilania? A nie jedna czasem?
Proste zasilanie PoE do AP/MT działa na 2 parach.
Nie pomagam na PW!
-
Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Faktycznie problemem był kabel IDU-ODU (wpiąłem zwykły prosty i zadziałało), teraz wszystko się łączy jak trzeba, niestety w mojej lokalizacji (Wilków, Małopolskie) zasięg to zaledwie jedna kreska, więc nie ma żadnych szans na działanie usługi... Co ciekawe łapię sygnał z Miechowa z 2 sektorów i z jednego z Krakowa, niestety zawsze tak samo słaby. Z ciekawszych rzeczy jakie zauważyłem podczas szukania sygnału, to to że byłem w stanie złapać sygnał kierując antenę bardzo mało precyzyjnie, niekiedy widok przesłaniał kawałek dachu, komin, itp., mimo to jeśli w którymś kierunku był sygnał, to wszędzie mogłem złapać taki sam poziom - tak jakby wszystko zależne było wyłącznie od odległości, a nie od precyzji instalacji anteny i innych czynników.
-
- Stały użytkownik forum
A jak daleko jesteś od stacji bazowej?
-
Witam,
podepną się pod temat, bo mam podobny problem...
Walczą z tym już kilka dni, czytam posty, ale nie mogę sobie poradzić.
Na dachu montując i kręcąc anteną spędziłem już ze 3 godziny.
Na początku był problem z kablem jaki dostałem z ery, tym długim do anteny,
w_ogóle nie łączył, mam teraz drugi.
Wydaję się wszystko ok.
Udało mi się w końcu wejść w ten ich panel sterowania, wprowadzam wszystko tak jak jest w instrukcji. Kontaktowałem się z BOK, powiedzieli że jestem w sektorze 7, mniej więcej wiem na jaką miejscowość kierować antene, i wszystko tak robię.
Ale parametry cały czas wskazują na zero, nic kompletnie nie drgnie zasięg.
Czy możliwe jest że w_ogóle kompletnie nie łapię zasięgu, czy może coś źle podłączyłem??
W tym momencie na modemie świecą się dwie lampki : power i eth. Wireless świeci się tylko przez jakaś chwile podczas włączania.
Montuję to w Jaroszowej Woli pod Piasecznem, powiedziano mi że w zachodniej części miejscowości zasięg jest, czyli tam gdzie to robię.
Pomocy...
[ Komentarz dodany przez: grzechu: 2010-02-25, 08:22 ]
Poprawa pisowni.
podepną się pod temat, bo mam podobny problem...
Walczą z tym już kilka dni, czytam posty, ale nie mogę sobie poradzić.
Na dachu montując i kręcąc anteną spędziłem już ze 3 godziny.
Na początku był problem z kablem jaki dostałem z ery, tym długim do anteny,
w_ogóle nie łączył, mam teraz drugi.
Wydaję się wszystko ok.
Udało mi się w końcu wejść w ten ich panel sterowania, wprowadzam wszystko tak jak jest w instrukcji. Kontaktowałem się z BOK, powiedzieli że jestem w sektorze 7, mniej więcej wiem na jaką miejscowość kierować antene, i wszystko tak robię.
Ale parametry cały czas wskazują na zero, nic kompletnie nie drgnie zasięg.
Czy możliwe jest że w_ogóle kompletnie nie łapię zasięgu, czy może coś źle podłączyłem??
W tym momencie na modemie świecą się dwie lampki : power i eth. Wireless świeci się tylko przez jakaś chwile podczas włączania.
Montuję to w Jaroszowej Woli pod Piasecznem, powiedziano mi że w zachodniej części miejscowości zasięg jest, czyli tam gdzie to robię.
Pomocy...
[ Komentarz dodany przez: grzechu: 2010-02-25, 08:22 ]
Poprawa pisowni.
Ostatnio zmieniony 2010-02-25, 08:22 przez wojtexx, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Witam!
Może żle wpisałeś parametry:sektor 7:3623.kropka nie przecinek 750.
Może żle wpisałeś parametry:sektor 7:3623.kropka nie przecinek 750.
-
Parametry wprowadzone z kropką.
Ogólnie wprowadzałem to już kilka razy, tak dla pewności.
Wydaję się wszystko dobrze wprowadzone a jednak coś nie działa.
Chyba że po prostu w ogóle sygnał do mnie nie dociera...
Ogólnie wprowadzałem to już kilka razy, tak dla pewności.
Wydaję się wszystko dobrze wprowadzone a jednak coś nie działa.
Chyba że po prostu w ogóle sygnał do mnie nie dociera...
-
Nikt nie ma pomysłu co mogę robić źle??
Wolałbym posprawdzać wszystkie możliwości zanim wezwę instalatorów...
Wolałbym posprawdzać wszystkie możliwości zanim wezwę instalatorów...
-
- Stały użytkownik forum
Gdy kręcisz anteną to koło kresek zasięgu masz ciągle search for BS cz też BS found? Ja ostatnio mam tak, że mam same zera a innym razem łapie sygnał i to całkiem niezły. Nie wiem skąd wynikają takie problemy ale może u Ciebie też występował ten problem akurat jak ustawiałeś antenę.
-
Cały czas mam search for BS.
Jak kręciłem anteną to żonę posadziłem przy kompie i miałem z nią cały czas kontakt, więc wiem dokładnie co się działo na monitorze, co innego jakbym kręcił i wracał z dachu do kompa i sprawdzał czy złapało jakiś zasięg. Zaczynam tracić nadzieję na normalnego, nielimitowanego neta...
Jak kręciłem anteną to żonę posadziłem przy kompie i miałem z nią cały czas kontakt, więc wiem dokładnie co się działo na monitorze, co innego jakbym kręcił i wracał z dachu do kompa i sprawdzał czy złapało jakiś zasięg. Zaczynam tracić nadzieję na normalnego, nielimitowanego neta...
-
Witam.
Ja również mam kłopot z połączeniem się do internetu.
Została wykonana prawidłowa konfiguracja sprzętu(nie będę wszystkiego opisywał, bo szkoda czasu i klawiatury
)
Zasilacz wykazuje prawidłowy stan pracy opisany na forum.
Końcówki kabla zaciśnięte zgodnie z informacją z forum(bo zgodnie z instrukcją ery nia zadziałało)
Miałem nadzieję,że to tylko problem z zasięgiem w mojej lokalizacji więc zapakowałem się ze wszystkim do auta,zasilając wszystko z UPS'a podjechałem pod antenę nadawczą i.... nic.
W miedzyczasie oczywiście wielokrotnie rozmawiałem z BOA i sprawdzałem z BOA konfigurację sprzetu.
W Swięta Wielkanocne kolejny raz zadzwoniłem do BOA i okazało sie,że usługa nie została uruchomiona - poproszono jednocześnie o kolejny telefon po świętach w celu uruchomienia usługi.
Dziś inny pracownik BOA w rozmowie telefonicznej stwierdził, że usługa jest aktywna od podpisania umowy(16.02.2010)a problem jest wyłącznie ze sprzetem;jednocześnie kilkakrotnie gorąco namawiał mnie(w czasie jednej kilkuminutowej rozmowy) na zamówienie ekipy instalatorów, którzy to zamontuja, sprawdzą i uruchomią na chwałę ERY GSM...krew mnie zalała.. oczywiście nie zamówiłem(swoją drogą tak gorąco mnie namawiał,że pomyslałem iż dostaje "dolę" od instalatorów za każdą złapaną duszę..)
Instalacja u mnie została przeprowadzona przeze mnie i sprawdzona przez dwóch kolegów(najpierw jeden, po kilku dniach drugi) - obaj twierdza,że jeśli chodzi o komputer i połączenie komp-zasilacz-antena, oraz wprowadzone dane wg kroków podanych w informatorze instalacyjnym ery, to wszystko jest dobrze.
A sygnału NIMA!!
Każda próba połączenia kończy sie wyswietleniem strony przeglądarki informującej o niemożności uzyskania połaczenia z internetem.
Panel obsługowy nie wykazuje zadnego sygnału.
Uprzejmie proszę o pomoc...
Ja również mam kłopot z połączeniem się do internetu.
Została wykonana prawidłowa konfiguracja sprzętu(nie będę wszystkiego opisywał, bo szkoda czasu i klawiatury

Zasilacz wykazuje prawidłowy stan pracy opisany na forum.
Końcówki kabla zaciśnięte zgodnie z informacją z forum(bo zgodnie z instrukcją ery nia zadziałało)
Miałem nadzieję,że to tylko problem z zasięgiem w mojej lokalizacji więc zapakowałem się ze wszystkim do auta,zasilając wszystko z UPS'a podjechałem pod antenę nadawczą i.... nic.
W miedzyczasie oczywiście wielokrotnie rozmawiałem z BOA i sprawdzałem z BOA konfigurację sprzetu.
W Swięta Wielkanocne kolejny raz zadzwoniłem do BOA i okazało sie,że usługa nie została uruchomiona - poproszono jednocześnie o kolejny telefon po świętach w celu uruchomienia usługi.
Dziś inny pracownik BOA w rozmowie telefonicznej stwierdził, że usługa jest aktywna od podpisania umowy(16.02.2010)a problem jest wyłącznie ze sprzetem;jednocześnie kilkakrotnie gorąco namawiał mnie(w czasie jednej kilkuminutowej rozmowy) na zamówienie ekipy instalatorów, którzy to zamontuja, sprawdzą i uruchomią na chwałę ERY GSM...krew mnie zalała.. oczywiście nie zamówiłem(swoją drogą tak gorąco mnie namawiał,że pomyslałem iż dostaje "dolę" od instalatorów za każdą złapaną duszę..)
Instalacja u mnie została przeprowadzona przeze mnie i sprawdzona przez dwóch kolegów(najpierw jeden, po kilku dniach drugi) - obaj twierdza,że jeśli chodzi o komputer i połączenie komp-zasilacz-antena, oraz wprowadzone dane wg kroków podanych w informatorze instalacyjnym ery, to wszystko jest dobrze.
A sygnału NIMA!!
Każda próba połączenia kończy sie wyswietleniem strony przeglądarki informującej o niemożności uzyskania połaczenia z internetem.
Panel obsługowy nie wykazuje zadnego sygnału.
Uprzejmie proszę o pomoc...
-
- Użytkownik forum
Może to czas próbę zalogowania się do innych sektorów.
Mi na sektorze i częstotliwości podanej SMSem z BOA cały czas sprzęt szukał stacji bazowej. A na sektorze "obok" słopki mocy już się zazieleniły.
W stanie "search for BS" nawet nie ma po co próbowac łączyć sie z internetem.
Na szybko znalezione na tym forum przykładowe częstotliwosci i numery sektorów to:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p ... ht=#192375
Autor tego postu pisze np: "Czestotliwosci poszczegolnych sektorow moga byc oddalone od siebie o 3.5MHz lub 1.75MHz ale w erze jest to 3.5MHz."
Sektory maja numery do max. 8.
Mi na sektorze i częstotliwości podanej SMSem z BOA cały czas sprzęt szukał stacji bazowej. A na sektorze "obok" słopki mocy już się zazieleniły.
W stanie "search for BS" nawet nie ma po co próbowac łączyć sie z internetem.
Na szybko znalezione na tym forum przykładowe częstotliwosci i numery sektorów to:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p ... ht=#192375
Autor tego postu pisze np: "Czestotliwosci poszczegolnych sektorow moga byc oddalone od siebie o 3.5MHz lub 1.75MHz ale w erze jest to 3.5MHz."
Sektory maja numery do max. 8.
-
Niestety mimo wielu prób konfigurowania połączenia - sprawdzania częstotliwości i kontroli przy samej antenie nadawczej nie udało mi się uzyskać połączenia.
Telefonicznie wypowiedziałem umowę-mam nadzieje,że uwzględnią i przyślą rozwiązanie umowy.
aktualnie testuję orange free 7GB...
na razie w przeciwieństwie do ery, w ciągu 15min od informacji o uruchomieniu usługi mogę korzystać z internetu a transfer jest dużo wyższy od iplusa
[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2010-04-18, 20:19 ]
<font color=orange>Poprawa pisowni.</font>
Telefonicznie wypowiedziałem umowę-mam nadzieje,że uwzględnią i przyślą rozwiązanie umowy.
aktualnie testuję orange free 7GB...
na razie w przeciwieństwie do ery, w ciągu 15min od informacji o uruchomieniu usługi mogę korzystać z internetu a transfer jest dużo wyższy od iplusa

[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2010-04-18, 20:19 ]
<font color=orange>Poprawa pisowni.</font>
Ostatnio zmieniony 2010-04-18, 19:19 przez muunek, łącznie zmieniany 2 razy.