Witam
Do rutera z bramką voip WRTP54G-RM mam podłączony komputer kabelkiem do gniazda ethernet a poprzez wifi łączy się on z dwoma laptopami ,otóż chciałbym z laptopa ograniczyć bądz zablokować dotęp do internetu komputerowi stacjonarnemu(czyli temu połączonemu kabelkiem przez ethernet ) czY jest to możliwe ? jeśli tak to jak tego dokonać ? chyba nie tu miało trafić moje zapytanie ,proszę moderatora o przeniesienia.
[ Komentarz dodany przez: Jo_gurt: 2010-02-05, 12:02 ] Jako, że nie jest to pytanie o połączenie bezprzewodowe, przenoszę do ogólnej dyskusji.
Zaloguj się na router, wejdź w Access Restrictions, tam masz Filter MAC Adress. Po kliknięciu w przycisk możesz dorzucić adres MAC komputera, który chcesz zablokować.
Możesz też ewentualnie zrobić to samo, ale posługując się adresem IP lub portem - wtedy kontrolujesz konkretną usługę.
Nie wiem co jest tego przyczyną ale po wpisaniu ipconfig /all i kliknięciu OK wyskakuje czarna plansza i coś tam pisze ale nie jestem w stanie tego przeczytać, bo ta plansza błyskawicznie znika, nie jestem w stanie przeczytać nawet jednego słowa. Można jakoś temu zaradzić ? Już sobie poradziłem z tym problemem , a powód znikającej planszybył taki ,że w okienko uruchom wpisywałem od razu ipconfig/all zamiast wpisać cmd.
[ Dodano: 2010-02-06, 10:41 ]
Jo_gurt pisze:Możesz też ewentualnie zrobić to samo, ale posługując się adresem IP lub portem - wtedy kontrolujesz konkretną usługę.
Czy możesz mi to nieco jaśniej wytłumaczyć co będę kontrolował ?
Ostatnio zmieniony 2010-02-05, 20:42 przez marceli5555, łącznie zmieniany 1 raz.
Każde połączenie sieciowe w TCP/IP korzysta z jakiegoś portu, które są ponumerowane. Blokując dany port de facto blokujesz program, który z niego korzysta.
Czyli, o ile dobrze zrozumiałem jest tak ,że aby zablokować np; dostęp do www.interia.pl wystarczy znać numer portu blokując go blokuje dostęp do tj strony ? jeżeli to nie o to chodzi proszę mi to wyjaśnić na jakimś przykładzie
marceli5555 pisze:wystarczy znać numer portu blokując go blokuje dostęp do tj strony ?
Nie portu tylko nr IP. Pewnie w niektórych routerach można taką czarną listę zmajstrować. Ale musisz wiedzieć że popularne portale korzystają najczęściej z więcej niż jednego IP.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Portale lepiej blokować po nazwie, działa to doskonale w Linksysach.
W regułach wpisujesz np. nasza-klasa.pl, zaznaczasz "Deny" i 95% użytkowników nie ma dostępu do tego portalu.
Panowie ja rozumiem że dla was jest to proste, ale dla mnie jako laika jet to niczym czarna magia proszę mi to wyjaśnić dokładniej po zalogowaniu na stronę rutera do jakiej zakładki muszę wejść i gdzie to wpisać aby jakiś portal zablokować
Jak zablokować całkowity ruch do internetu wyjaśnił już Jo_gurt i to jest dla mnie jasne napisał też że cyt;
możesz też ewentualnie zrobić to samo, ale posługując się adresem IP lub portem - wtedy kontrolujesz konkretną usługę.
I to właśnie chciałbym aby mi ktoś wytłumaczył gdzie i co wpisać aby zablokować np naszą klasę
Rozumiem, wobec tego proszę mi podpowiedzieć jaki ruter takową funkcje posiada, najlepiej gdyby był to ruter z bramką voip,a może wystarczy zmienić oprogramowanie w ruterze jaki posiadam WRTP54G-RM ?
marceli5555 pisze:Po co? no przynajmniej przez okres gwarancji chociażby po to by jej nie stracić .
Zmiana oprogramowania nie wiąże się z utratą gwarancji. Ten router został celowo zaprojektowany tak aby można było instalować na nim różne wersje softu. Jak myślisz - czy gdybyś kupił komputer z Windowsem i zainstalował na nim Linuksa, straciłbyś gwarancję?
Blido pisze:en router został celowo zaprojektowany tak aby można było instalować na nim różne wersje softu.
Niestety nie jest tak jak mówisz. Na serwis przyjmą tylko z oryginalnym softem. Chyba że router będzie tak uwalony, że nie da się dojść co było na nim zainstalowane.
Blido pisze:czy gdybyś kupił komputer z Windowsem i zainstalował na nim Linuksa, straciłbyś gwarancję?
Złe porównanie. Routerowi bliżej do telefonu komórkowego niż do komputera. Producent routera odpowiada tylko za działanie routera na oryginalnym sofcie. A to co użytkownicy robią to go nie interesuje. Jak zniszczą router wgrywając coś innego to ich sprawa.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
D-Link serwisował swoje routery z DD-WRT, bo sami na swojej stronie dawali isntrukcję jak go wrzucić. Myślę, że z Ovisem+Tomato będzie podobnie.
Inna sprawa, że są to wyjątki.